Skordalia Favas3

Σκορδαλιά φάβας

Skordalia Favas3

 

Εγώ που λέτε, φτιάχνω τα δικά μου τετράδια συνταγών, τα λεγόμενα scrapbooks:

μεγάλα κενά τετράδια που τα γεμίζω με αποκόμματα με συνταγές που με ενδιαφέρουν από διάφορα περιοδικά κάνοντας κολλάζ με εικόνες, γραμματοσειρές και φυσικά τις ίδιες τις συνταγές. Ένα χόμπι που έχω ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα και είναι ένα διαρκές project υπό διαμόρφωση.

Δύο τετράδια με αλμυρές συνταγές και ένα με γλυκά, προς το παρόν. Οι συνταγές που είναι να κολληθούν πάρα πολλές ακόμα, περιμένουν καρτερικά πότε θα δεήσω να καταπιαστώ μαζί τους.

Scrapbook 2Scrapbook 1

 

Προς το παρόν όμως, καταπιάστηκα μαγειρικά με μία από αυτές που είχα χειρόγραφα καταγράψει από την εκπομπή “Μπουκιά και Συχώριο” του Ηλία Μαμαλάκη το 2003-2008.

Ιδού λοιπόν, κυρίες και κύριοι, η σκορδαλιά φάβας που είχε παρουσιαστεί σε επεισόδιο της Σαντορίνης φυσικά.

Skordalia Favas1Με κάποιες μικροπαρεμβολές δικές μου και προσαρμογές, η διαφορετική αυτή σκορδαλιά, έχει γήινη γεύση και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική -ίσα ίσα είναι και πιο θρεπτική λόγω της πρώτης ύλης της, την φάβα.

Η προσθήκη της ρίγανης της δίνει μια έξτρα διαφορετική νότα και το κρασί προσδίδει την οξύτητα του ξυδιού αλλά με άλλο άρωμα.

Κατά τ’ άλλα όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι τα ίδια με της κλασικής συνταγής: σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Η σκορδαλιά, όπως και η φάβα, αγαπούν το καλό ελαιόλαδο. Ρίξε μπόλικο στο σερβίρισμα και οι ελιές τους πάνε θαύμα. Εγώ έβαλα τις χαλκιδικιώτικες ξακουστές πράσινες ελιές μαριναρισμένες με μπούκοβο πεσκέσι από το γαστρονομικό ταξίδι μου στον γύρο της Χαλκιδικής το καλοκαίρι που μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Μη τη φοβηθείς λοιπόν και φτιάχ’ την.

Κι είμαι σίγουρη ότι θα φάνε αυτή τη σκορδαλιά κι όσοι δεν τρώνε τη φάβα – win win περίπτωση.

Δίπλα, το κρασί που έβαλες στη συνταγή. Ή όποιο αγαπάς. Ύπνοι απαραίτητοι αμέσως μετά.

Skordalia Favas2

Υλικά:

-200 γρ. φάβα ξεπλυμένη κάτω από νερό

-600 γρ. νερό

-1 φύλλο δάφνης

-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

-7-8 κσ. ελαιόλαδο

-4 μεσαίες σκελίδες σκόρδο. Προσαρμόζεις την ποσότητα ανάλογα με το γούστο σου

-1 κσ κρασί ξηρό ροζέ ή κόκκινο

-1/2 κγ ρίγανη ξερή

-αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζεις να βράσει το νερό και προσθέτεις την φάβα με το κρεμμύδι, τη δάφνη, 2 κσ από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να σιγοβράσει, ανακατεύοντας ανά τακτικά διαστήματα, σε μέτρια με χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40′ ή μέχρι η φάβα να έχει πιει το νερό της και να έχει λιώσει σχεδόν. Πρόσεχε μη σου “πιάσει”. Δεν χρειάζεται ξάφρισμα.
  3. Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αποσύρεις από τη φωτιά, βγάζεις το δαφνόφυλλο και αφήνεις να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνεις μέσα στην ίδια κατσαρόλα τα σκόρδα, τη ρίγανη, το κρασί και 1-2 κσ από το ελαιόλαδο.
  5. Χτυπάς με ραβδομπλέντερ να ενωθούν τα υλικά*
  6. Συμπληρώνεις λίγο λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο χτυπώντας συνέχεια μέχρι να πάρεις μια ωραιότατη σκορδαλοκρεμούλα!
  7. Δοκιμάζεις και διορθώνεις κατά την γεύση σου, αν θες, στο αλάτι, στο πιπέρι, στο σκόρδο, στη ρίγανη, στο ελαιόλαδο ή και στο κρασί.
  8. Σερβίρεις κατευθείαν με έξτρα λάδι. Παξιμάδια, κριτσίνια, ψωμιά, πίτες, αγγούρια, καρότα και ό,τι θες είναι έτοιμα να βουτήξουν μέσα της.

*Αν δεν έχεις ραβδομπλέντερ, μην ανησυχείς, κάνεις την ίδια δουλειά ρίχνοντας αντίστοιχα όλα τα υλικά σε μούλτι.

Leave a comment: