Taste Halkidiki ή η Άρτεμις και το γαστρονομικό οδοιπορικό στη Χαλκιδική
Θα ξεκινήσω με κάτι πολύ προσωπικό, με κάτι πολύ δικό μου: 5/5/2022 “έχασα” στα ξαφνικά τον αγαπημένο μου μπαμπά.
Δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο, ούτε να περιγράψω τα συναισθήματά μου, ούτε τίποτα. Ο καθένας που το έχει βιώσει αυτό ή και όχι μπορεί να αντιληφθεί τη θλίψη μου, όχι απαραίτητα το μέγεθός της, αλλά σίγουρα τη θλίψη μου.
Και που κολλάει αυτό, κουκλίτσα μου, θα μου πεις τώρα; Τι περίεργη, άβολη και στενάχωρη πρώτη πρόταση είναι αυτή για ένα, κατά τ’ άλλα, χαρούμενο ταξιδιωτικογαστρονομικό ποστ -και που δεν σου ανεβάζει και το SEO;
Κολλάει στο εξής: ούτε που θα φανταζόμουν πόσο θα με βοηθούσε το γαστρονομικό ταξίδι που θα προέκυπτε λίγες ημέρες αργότερα και που θα προσπαθήσω να σου περιγράψω -φτωχές οι λέξεις ωστόσο κι αυτό δεν είναι υπερβολή.
Το ταξίδι που θα μου έδινε πίσω τη χαρά της ζωής για λίγες μέρες, θα γνώριζα όμορφους ανθρώπους -συνταξιδιώτες και μη-, θα έβλεπα όμορφα μέρη και θα μου επέστρεφε απλόχερα τα λίγα κιλά που είχα χάσει (γλυκόπικρο γέλιο).
Το Taste Halkidiki #2 έγινε 2-5/6/2022, προφανώς στη Χαλκιδική, το διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μαζί με το Chef Stories -που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε σχέση με τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης- και σκοπός του ήταν να γνωρίσουμε τα ντόπια προϊόντα και τους ανθρώπους τους, μακριά από στερεότυπα για τη Χαλκιδική τύπου “προορισμός μόνο για τις παραλίες του” και για “τα μπιτσόμπαρα”.
Ταξιδέψαμε και στα 3 πόδια -εντάξει, στο Άγιο Όρος δεν πήγαμε, αλλά στις αρχές του “ποδιού” προφανώς- κι εδώ να καταθέσω δημόσια το αίτημά μου, κυρίες και κύριοι, θα επιτραπεί ποτέ στις γυναίκες να θαυμάσουν κι αυτές αυτόν τον μοναδικό τόπο; Ο-έ-ο;
Ανεβήκαμε βουνά, κατεβήκαμε σε θάλασσες, περπατήσαμε σε αμπελώνες και ελαιώνες, γίναμε για λίγο “μελισσοκόμοι”, ξεθάψαμε παλαιωμένα κρασιά, ήρθαμε πιο κοντά στην παράδοση του τόπου, γεμίσαμε αισθήσεις, γεύσεις, αρώματα, χρώματα, ήχους και, το κυριότερο, δημιουργήθηκε μια ταξιδιωτική παρέα μεταξύ αγνώστων που παρόμοιά της δεν μου έχει ξανά τύχει. Νομίζω ότι και στους διοργανωτές και σίγουρα, όχι και στον υπέροχο οδηγό μας όλες αυτές τις ημέρες, Φίλιππο, που μας το είπε κιόλας!
4 ημέρες υπερπλήρεις σα να ήταν οι διπλάσιες, γέμισαν τα μάτια μου εικόνες και μια συγκίνηση για τους παραγωγούς τυριών, κρασιού, μπύρας, μελιού, ελιάς, ελαιολάδου και αποσταγμάτων.
Με κίνδυνο να με πεις υπερβολική και πάλι, σου λέω μόνο το εξής: η επιλογή των παραγωγών που επισκεφτήκαμε δεν έγινε μόνο με κριτήριο την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους αλλά με γνώμονα το πόσο γουστάρουν αυτό που κάνουν! Πάθος, αγάπη, γνώση και γλύκα στο πρόσωπο του κάθε ενός από αυτούς για όσα δημιουργούν.
Τελεία. Και. Παύλα.
Δε θα σε κουράσω με άλλο λεκτικό οδοιπορικό που, έτσι κι αλλιώς, δε “μαζεύεται” σε ένα post και δεν έχει και σημασία άλλωστε.
Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν γιατί είναι το μέσο που αγαπώ για να δείχνω και να κρατάω στιγμές από τη ζωή μου.
Σε κάθε φωτογραφία έβαλα λεζάντα για να περιγράψω λίγο τη στιγμή, το προϊόν ή και τον άνθρωπο για να σε βάλω λίγο στο κλίμα.
Συγχαρητήρια κ. Κουφίδη, Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την δράση, την πρωτοβουλία και την αγάπη για τον τόπο σου. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σου.
Ευχαριστώ Νανά αγαπημένη, αρχηγό και “νηπιαγωγό” μας, πόσο γερά νεύρα και στομάχι πρέπει να έχεις για να αντέχεις ομάδες σα τη δικιά μας (!), όπως και τις υπόλοιπες υπέροχες κυρίες του Chef Stories, Σύλβια και Λία, για την πρόσκληση και την εξαιρετική διοργάνωση αυτού του δύσκολου πολυήμερου οδοιπορικού.
Ευχαριστώ όλους τους παραγωγούς και υπέροχους ανθρώπους που επισκεφτήκαμε για την φιλοξενία σας, για την γλύκα σας, για την μετάδοση των εμπειριών σας, για τις ανοιχτές πόρτες και μυαλό σας -links σε όλους στις λεζάντες.
Ευχαριστώ πολύ τα εξαιρετικά εστιατόρια Αρσανά και Μαριγούλα που μας σέρβιραν τα καλύτερά τους και μας σκλάβωσαν.
Ευχαριστώ τέλος, όλους τους αγαπημένους συνταξιδιώτες μου που χωρίς αυτούς, το ταξίδι αυτό απέκτησε και την πραγματική χαρά της ζωής, έτσι απρογραμμάτιστα, αυθόρμητα και αναπάντεχα, όπως συμβαίνουν όλα τα ωραία πράγματα. Παιδιά, θα φάμε καμιά ελιά; (εσωτερικό αστείο).
Δες τους, ακολούθησέ τους, τσέκαρε την εξαιρετική δουλειά του καθενός και διάβασε τα υπόλοιπα άρθρα αυτού του ταξιδιού κάνοντας κλικ στα παρακάτω:
Μαρούλα και Μάκης -Not an expert
Κατερίνα και Βασίλης -Live to travel and taste
Εις το επανιδείν λοιπόν!