Manitaria laxanika moustarda

Μανιτάρια στον φούρνο με μουστάρδα -και ό,τι άλλο είχα

Manitaria laxanika moustardaΜανιτάρια στον φούρνο λοιπόν με μουστάρδα -και ό,τι άλλο είχα: βρήκα καρότα, πατάτες, σκόρδο, κρεμμύδι, μια πιπεριά, λίγο κρασί, μπαχαρικά και θυμάρι.

Μια συνταγή χωρίς συνταγή. Ένα ξινούτσικο φαγητό. Το έχει το κρασί και το λεμόνι του -πέρα από τη μουστάρδα. Έριξα στο ταψί ό,τι είχα εύκαιρο. Ό,τι νόμιζα ότι θα βγάλει τα γεύματα της ημέρας, ό,τι νόμιζα ότι θα τα νοστιμέψει. Ό,τι τελοσπάντων, γαληνέψει το στομάχι μου, το μυαλό και την ψυχούλα μου.

Το συνόδεψα με ένα αγαπημένο μου τυρί που βρίσκω στο σούπερ της γειτονιάς μου. Μια καταπληκτική, μαλακιά σα βούτυρο, γαλομυζήθρα Ρεθύμνου. Εσύ, με ό,τι αγαπάς. Ή έχεις. Ή με τίποτα.

Δεν θες πολλά για να βγάλεις το γεύμα της ημέρας σου. Ένα λαχανικό που αργοπεθαίνει από τη μια, μισό απομεινάρι από κάτι άλλο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, ένα βαζάκι με μισή σάλτσα, ένα κομματάκι τυρί, μισό πακέτο στο ντουλάπι σου, 2-3 μπαχαρικά, λίγο λάδι. Λίγο από κάτι. Αυτό το κάτι μπορεί να γίνει κατιτί. Νόστιμο. Και ιδού το γεύμα.

Δεν θες πολλά για να βγάλεις το γεύμα της ημέρας σου, δεν θες πολλά για να ζήσεις τη ζωή.

Δες τι έχεις γύρω σου, εκτίμησέ το, αξιοποίησέ το και θα σε γεμίσει.

Manitaria laxanika moustarda2

Υλικά:

-500 γρ μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια. Ό,τι έχεις ή ο,τι βρεις, ένα είδος ή μιξ. Εγώ έβαλα μισά λευκά μικρά και μισά πορτομπέλο

-3 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες

-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

-1 πιπεριά πράσινη κομμένη κυβάκια

-1 κσ μουστάρδα*

-1/2 κγ καπνιστή πάπρικα**

-1/2 κγ κουρκουμά

-4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (τα φυλλαράκια μόνο)

-4 κσ ξηρό ροζέ κρασί (ή ό,τι άλλο έχεις)

-χυμό από 1/2 λεμόνι

-Ελαιόλαδο

-Αλάτι, πιπέρι

*Είχα ελάχιστη μουστάρδα και για να πάρω όλο το περιεχόμενο του μπουκαλιού, έριξα μέσα το κρασί, κούνησα πολύ καλά και έριξα στο ταψί. Το μπουκαλάκι και καθαρίστηκε και άδειασε και κατευθείαν ανακύκλωση

**Βάλε ό,τι μπαχαρικά σου αρέσουν ή έχεις στο ντουλάπι σου

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 200 αέρα
  2. Σε μια λαμαρίνα ή ταψί ρίχνεις όλα τα υλικά μαζί
  3. Ανακατεύεις καλά να αναμειχθούν λαχανικά, μουστάρδα, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, υγρά, στερεά. Είναι νόστιμο ήδη.
  4. Προσθέτεις και λίγο ζεστό νερό, ίσα να καλύψεις τα λαχανικά κατά το ήμισυ.
  5. Βάζεις στον φούρνο και ψήνεις για περίπου 40′ ή μέχρι να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά και έχει μελώσει η σάλτσα.
  6. Τρως με ένα τυρί δίπλα. Ή γιαούρτι. Ή ψωμί. Ή τίποτα.

Comments:

  • reply

    Χαρά Σφυρή

    Τέλειο!! Και έλεγα τί να μαγειρέψω σήμερα….Μπράβο Άρτεμις!! Φιλιά!!Χαρά

    March 9, 2023

Leave a comment: