sparaggosoupa1

Σπαραγγόσουπα, η ανοιξιάτικη

sparaggosoupa1Αγαπώ τις σούπες, χειμώνα-καλοκαίρι-άνοιξη-φθινόπωρο, ζεστές και κρύες, κατά προτίμηση βελουτέ.

(Εξαιρούνται τα ramen που δεν με έχουν πείσει ακόμα για κάποιο λόγο. Θα επιμείνω να δοκιμάσω κι άλλα).

Τα σπαράγγια που ετοιμάζονταν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στο ψυγείο μου, με καλούσαν.

Η σπαραγγόσουπα ήταν μονόδρομος.

Η γεύση της -σα μαγειρίτσα- με ξάφνιασε.

Η υφή, λεία και απαλή.

Το χρώμα, αισιόδοξο.

Η μυρωδιά, φρέσκια.

Η άνοιξη στο πιάτο σας, κυρίες και κύριοι.

sparaggosoupa2

Υλικά:

-500 γρ πράσινα σπαράγγια

-1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε 4-5 κομμάτια

-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μεγάλα κομμάτια

-1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση

-1 πατάτα μέτρια, κομμένη στα 4

-2 κσ ψιλοκομμένο άνηθο

-φυλλαράκια από 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι. Αν δεν έχεις, βάλε ξερό. Αν δεν έχεις, μη βάλεις καθόλου.

-1/2 κγ τριμμένο μοσχοκάρυδο

-ελαιόλαδο

-αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε με το χέρι: τα πιάνουμε από τις δύο άκρες και εκεί που κόβεται είναι το σημείο που είναι τρυφερό. Το κάτω μέρος, αν είναι τζανιασμένο (φανταστική λέξη), το καθαρίζουμε λίγο με το peeler να φύγουν οι ίνες.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά: σπαράγγια (αφήνουμε μερικές κορυφούλες για γαρνίρισμα εκτός, αν θέλουμε), κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, σκόρδο, πατάτα και σωτάρουμε για περίπου 10′ σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι, ανακατεύουμε για 1′ ακόμα και προσθέτουμε περίπου 800-1 λίτρο βραστό νερό.
  4. Ανακατεύουμε, βάζουμε καπάκι και βράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Εγώ που κράτησα κορυφές από τα σπαράγγια για το γαρνίρισμα, έβαλα ένα σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα που έβραζε, έριξα μέσα τις κορυφές και μαγειρεύτηκαν και αυτές παράλληλα στον ατμό όσο έβραζε η σούπα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλέθουμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχεις, πολτοποιείς τη σούπα σταδιακά σε ένα μούλτι. Αν η σούπα σου βγήκε πολτός, αραιώνεις με λίγο βραστό νερό.
  6. Σερβίρεις με κάποιο τυρί κρέμα, κατίκι, γαλοτύρι, φέτα κρέμα, κατσικίσιο ή ο,τι μαλακό-αλειφώδες βρεις στο ψυγείο σου -εγώ είχα cottage. Πιπέρι, ατμιστές κορυφές κι Έγινες.

Leave a comment: