Ταξίδι στους ελληνικούς ορυζώνες
να σηκώσουν χέρι όσοι ξέρουν ότι έχουμε ορυζώνες στην Ελλάδα και ότι το 75% αυτού παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Δυό-τρείς; Μόνο; Καλά, αφήστε θα σας τα πω εγώ.
Που λέτε, τον Ιούλιο είχα τη χαρά να επισκεφθώ τους ορυζώνες που έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης του ρυζιού με στόχο την ανάδειξη της βιώσιμης παραγωγής του στην Ελλάδα και στην Ισπανία”, με διακριτικό τίτλο “EURICE – Balance in Nature”.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador De La Dop Arroz De Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).
Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ότι το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα ασφαλές προϊόν, που τηρεί τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και που δίνει έμφαση στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα της καλλιέργειας του ρυζιού.
Στην Ελλάδα το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά τη δεκαετία του ’50 με το 75% περίπου των ορυζώνων αυτών να βρίσκονται στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα (Natura 2000) αλλά και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Έβρου.
Με διάφορες ποικιλίες να καλλιεργούνται και που πρώτη φορά άκουσα και δεν ήξερα καν ότι μπορεί να υπάρχουν -οι μεσόσπερμες japonica, ronaldo, gloria cl και φυσικά carolina- το ελληνικό ρύζι ευδοκιμεί στα υφάλμυρα εδάφη των περιοχών αυτών δίνοντας νόστιμο προϊόν με έναν οβάλ κόκκο που “κλειδώνει” την υγρασία κατά το μαγείρεμα.
Οι ορυζώνες επίσης λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγρότοποι: κάθε Μάιο, όταν κορυφώνεται η αναπαραγωγική περίοδος των πουλιών, οι ορυζώνες γεμίζουν με νερό για να καλλιεργηθούν. Τότε είναι που οι πλημμυρισμένοι αγροί γεμίζουν με μικρά αμφίβια και ασπόνδυλους οργανισμούς προσελκύοντας διάφορα είδη πουλιών που ψάχνουν τροφή για τα μικρά τους, με αποτέλεσμα, οι ορυζώνες να αποτελούν προϋπόθεση για την ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος.
Αυτά τα εγκυκλοπαιδικά.
Ορίστε και τα εκδρομικά:
Δύο γεμάτες ημέρες με επισκέψεις σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς, ορυζώνες, masterclass μαγειρικής στο Κτήμα Αξιού Θέασις Θεσ/κης με την Rice Ambassador και υπέροχη Ντίνα Νικολάου, φαγητό στη Θεσσαλονίκη, γέλια, χαμόγελα, όμορφοι άνθρωποι, καλή παρέα, εξαιρετική διοργάνωση και υπέροχοι οικοδεσπότες -ευχαριστώ πολύ Παναγιώτα, Αλέξανδρε και Σύλβια 🙂
Ένα διήμερο που θα θυμάμαι και θα μου θυμίζει τα υπέροχα προϊόντα που έχουμε στη χώρα μας και πως αξίζει να τα προτιμάμε επιβραβεύοντας έτσι τον κόπο των παραγωγών και κάνοντας όσο μπορούμε καλό στο δύσμοιρο περιβάλλον με τις επιλογές μας.