tempelotiropita1

Τεμπελοτυρόπιτα

tempelotiropita1Μ’ έναν ήλιο φουλ ανοιξιάτικο, με μια φύση να οργιάζει στο άλσος Συγγρού και μια μόνιμη, ακόρεστη όρεξη για ζωή και φαγητό, κάναμε αυτό το πικ νικ.

Είναι τελικά κάτι που γουστάρω πολύ, είναι απελευθερωτικό, χαλαρωτικό, είναι χαρά και πολύ άργησα να το ξανακάνω -δες εδώ και το πικ νικ με food bloggers του 2013! και εδώ το πικ νικ-παραμύθι με φίλους στο Τατόι.

pic nic1Απλώσαμε λοιπόν τα ριχτάρια και τα τραπεζομάντηλά μας, απλώσαμε τα καλούδια μας, ανοίξαμε τα κρασιά μας κι αρχίσαμε να τσιμπάμε απ’ όλα: από ντολμαδάκια και τζατζίκι μέχρι τηγανητό ρύζι, παστουρμαδόπιτα, κεφτεδάκια, τηγανιά, αγγουράκια-ντοματάκια, λαλάγγια, παξιμάδια και φυσικά τεμπελοτυρόπιτα.

tempelotiropita4pic nic5Η τεμπελοτυρόπιτα που έχει πολυδοκιμαστεί χρόνια τώρα ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό για να κάνω όταν συζητήσαμε το πικ νικ -κι αυτή η συνταγή κολλημένη στα scrapbooks μου από τχ της Ραδιοτηλεόρασης (γκουγκλαρε, αν δεν το ξέρεις, ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά με το πρόγραμμα της τηλεόρασης γιατί, ναι, υπήρχαν και τέτοια κάποτε).

Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για μια τέτοια τυρόπιτα χωρίς φύλλο, ένας χυλός είναι ουσιαστικά που κάνει κρούστα από τριμμένη φρυγανιά -που αυτή τη φορά δεν έβαλα γιατί δεν είχα και έτριψα παξιμάδια λαδιού που έκαναν μια χαρά τη δουλίτσα.

tempelotiropita3Φέτα, γιαούρτι, βούτυρο, αυγά, αλεύρι και μυρωδικά ανακατεμένα σ’ ένα μπωλ και να ‘τη η τυρόπιτα. Η τεμπελοτυρόπιτα.

Πλούσια, τυράτη-βουτυράτη γεύση.

tempelotiropita2Και εις άλλα. Με υγεία.

tempelotiropita5pic nic3

Υλικά:

-500 γρ φέτα χοντροσπασμένη με τα χέρια

-2 κεσεδάκια γιαούρτι (400 γρ)

-4 αυγά

-180 γρ βούτυρο λιωμένο

-120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

-100 γρ φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 πάνω κάτω, αντιστάσεις
  2. Αλείφεις με λιωμένο βούτυρο ένα ταψί-πυρέξ 30χ22 εκ και πασπαλίζεις παντού με τη μισή τριμμένη φρυγανιά
  3. Σε ένα μπωλ ρίχνεις όλα τα υλικά (εκτός από τη φρυγανιά) και ανακατεύεις καλά με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι
  4. Ρίχνεις τον χυλό στο πυρέξ πάνω από τη φρυγανιά και απλώνεις ομοιόμορφα.
  5. Πασπαλίζεις με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ψήνεις για περίπου 40-45′ μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
  6. Την απολαμβάνεις ζεστή, κρύα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

 

Leave a comment: