Cooking Together: 3 bloggers+1 με μια galette με μήλα, κολοκύθα, σταφίδες. Και μπρι.

in english

galette 4

Αυτό το project όσο πάει γίνεται και καλύτερο.

Πόσοι μπορούν να χωρέσουν σε μια κουζίνα; Πολλοί, όταν υπάρχει η καλή διάθεση, το χιούμορ και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Αυτή τη φορά, υπήρξαμε 3, που έτυχε να είμαστε food bloggers, συν μία διαδικτυακή, από την οποία εμπνευστήκαμε τη συνταγή με αφορμή το υλικό της εβδομάδας, τα μήλα.

Και μετά απολαύσαμε. Χαρούμενες και πλήρης. Σωματικά και ψυχικά. Η Εύα, η Έλενα, η Kelsey κι εγώ.

galette 1

galette 2

galette 3

Ελπίζω κι όποιος καταπιαστεί, φτιάξει κι απολαύσει αυτή τη βουτυρώδη, μελάτη, γλυκαλμυρή, υπέροχη και μοναδική -ανοιχτή τάρτα να την πώ; Galette την ονομάζει η δημιουργός της. Ας μείνω σε αυτόν τον χαρακτηριστικό γαλλικό όρο για αυτή τη ρουστίκ απόλαυση.

Μη φοβηθείτε το τυρί. Κάνει όλη τη διαφορά και τη μοναδικότητα στη γεύση.

galette 5

Enjoying the "fruits" of that evening -mobile photo

Απολαμβάνοντας τους “καρπούς” αυτού του απογεύματος -mobile photo

Η συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
  • 125 γρ. παγωμένο νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί
  • 2 μέτρια μήλα
  • 350 γρ. τυρί μπρι
  • 2-3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη: σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο, τρίβοντάς το με τις παλάμες μας ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ενιαία αλλά όχι ιδιαίτερα μαλακή ζύμη.
  2. Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση και λίγο παραπάνω (~30′)
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση κόβοντας την κολοκύθα και τα μήλα σε λεπτές φέτες. Αν θέλουμε στύβουμε στα μήλα μερικές σταγόνες λεμονιού για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις βάλουμε στη ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 πάνω κάτω.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε σε στρογγυλό χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Το βάζουμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα.
  5. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τις φέτες κολοκύθας και μήλου εναλλάξ (ή πρώτα την κολοκύθα και από πάνω τα μήλα), ξεκινώνοντας από το κέντρο του φύλλου και πηγαίνοντας προς τα έξω αφήνοντας ένα κενό προκειμένου να γυρίσουμε το φύλλο από πάνω από τα υλικά περιμετρικά.
  6. Προσθέτουμε πάνω από την κολοκύθα και τα μήλα το μπρι σε χοντρές φέτες, πασπαλίστε με τις σταφίδες, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και λίγο πιπέρι και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου πάνω από τα υλικά γύρω γύρω.
  7. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό σε ένα μπωλάκι και αλείφουμε με πινέλο τις άκρες του ζυμαριού γύρω γύρω.
  8. Ψήνουμε για περίπου 40′ ώσπου να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα το ζυμάρι και να έχει ψηθεί από κάτω.

Comments:

  • reply

    Ψάχνω τέτοιες συνταγές σαν τρελή! Σικάτες, νόστιμες και εντυπωσιακές! Υπέροχο μπέρδεμα γεύσεων! Φιλιά

    February 4, 2014
    • reply

      Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

      February 4, 2014
  • reply

    Evi

    Το μπρί απλά το αγαπώ. Και όλο το σκέφτομαι πως μπορώ να το παντρέψω με κάποιο φρούτο. Η gallete με μήλο μου φαίνεται ιδανική επιλογή.

    Το καλτσάκι σου επίσης τέλειο! hehe! 🙂 🙂
    Χ

    March 23, 2014
    • reply

      (Μ’ αρέσει που το παρατήρησες 🙂 )

      March 23, 2014

Leave a comment: