Όταν ταξίδεψα στο Περού. Αγκαλιά με μια κατσαρόλα με κοτόπουλο.

in english

Τότε ήταν που ταξίδεψα μέχρι το Περού.

Τότε που το πρωτοείδα.

Τότε που το πρωτοδιάβασα.

Και τότε που επιχείρησα να το φτιάξω, το δοκίμασα και ταξίδεψα με τις αισθήσεις μου.

Και με την κατσαρόλα αγκαλιά.

Ως εκεί. Ως το Μάτσου Πίτσου, τη μαγεία των Ίνκας και το τροπικό δάσος.

Τα πηχτά κακάο και τα καυτερά τσίλι.

Με μια μπουκιά.

Με κλειστά τα μάτια.

Με αυτό το ποστ.

Με αυτό το κοτόπουλο, με σπανάκι, ρύζι και κόλιανδρο.

Από το βιβλίο “Κανέλα και ροδοπέταλα” της Τέσσα Κύρου.

Ελαφρώς προσαρμοσμένη.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 δισκάκι με φιλέτα κοτόπουλο (4-6), τα οποία πλένετε καλά και τα κόβετε σε μεγάλα σχετικά κομμάτια, μερίδες  -όχι κυβάκια.
  • 100 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, πλυμμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 1/2-1 φλυτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 500 γρ. ρύζι καρολίνα ή ό,τι έχετε πρόχειρο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή πάπρικα απλή ή καπνιστή
  • 1/2 κόκκινη καυτερή πιπεριά (ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη) ή ταμπάσκο. Εγώ έβαλα 1/4 καυτερής πιπεριάς γιατί δεν αντέχω το κάψιμο.
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • ελαιόλαδο (περίπου 1 φλυτζάνι)

Για το σερβίρισμα είναι ωραίο δροσερό συνοδευτικό το παρακάτω γιαούρτι:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι ό,τι θέλετε
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Λιώνετε στο μούλτι τον κόλιανδρο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) ή τον μαϊντανό μαζί με το σπανάκι και περίπου 1/2 φλυτζάνι νερό να γίνουν πουρές. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο  και τηγανίζετε ανακατεύοντας τακτικά όλα μαζί τα κομμάτια του κοτόπουλου ώσπου να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το σκόρδο, τα καρότα, την πιπεριά (ή ταμπάσκο) και τον αρακά. Σωτάρετε 5′ να μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνετε το πιπέρι καγιέν ή πάπρικα και ανακατεύετε καλά.
  4. Προσθέστε τον πουρέ σπανακο-κόλιανδρου, ανακατεύετε και αφήνετε για 2-3′.
  5. Ρίχνετε το τηγανισμένο κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε καλά και βάζετε νερό τόσο ώστε να καλυφθεί ελαφρώς το κοτόπουλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να ψηθεί το κοτόπουλο -μέχρι να τρυπιέται ελαφρώς με το πηρούνι.
  6. Τότε είναι που θα ρίξετε και το ρύζι, μαζί με ζεστό νερό -αν στην κατσαρόλα έχουν μείνει υγρά, ρίξτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι θα ρίχνατε αν φτιάχνατε σκέτο το ρύζι. Δηλαδή, αν το ρύζι είναι 3 φλυτζάνια, θα ρίξετε περίπου 5 φλυτζάνια νερό.
  7. Σκεπάζετε και αφήνετε να γίνει και το ρύζι μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά. Δοκιμάζετε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται. Ανακατεύετε καλά.
  8. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με δίπλα το μπωλ με τη σως γιαούρτι -ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
  9. Καλό ταξίδι!

You might also like:

Σνίτσελ γαλοπούλας με παρμεζάνα

Φιλέτο στρουθοκάμηλου με μουστάρδα

Comments:

  • reply

    Θα ταξιδέψω σύντομα κι εγώ!!!Μ΄αρέσει!!

    May 19, 2012
  • reply

    Καταπληκτικό φαίνεται και η περιγραφή αρκεί για να σε πείσει 🙂

    May 21, 2012
  • reply

    AN εξαιρέσεις το συνοδευτικό γιαούρτι, λέω να ταξιδέψω κι εγω ως το Περού!

    June 21, 2012
  • reply

    Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος που μου έχει απομείνει για να ταξιδεύω είναι μέσα από τις κατσαρόλες, τις συνταγές και τις γεύσεις. Τουλάχιστον αυτά τα ταξίδια είναι νόστιμα και χορταστικά. Ευκαιρία, λοιπόν, για ένα ταξιδάκι μέχρι το Περού με τη δική σου συνταγή!!!

    November 7, 2013
    • reply

      Χαίρομαι να “συνταξιδεύω” και με άλλους!

      November 7, 2013

Leave a comment: