Cake orange rodi2

Κέικ με πορτοκάλι, ρόδι, μελάσα και ελαιόλαδο.

Cake orange rodi32023. Άλλη μια στροφή γύρω από τον ήλιο.

Εσύ τι τύπος είσαι;

Βάζεις στόχους με το που αλλάζει η κάθε χρονιά; Παίρνεις αποφάσεις και κάνεις πρόγραμμα;

Ή μήπως συμφωνείς κι εσύ με την Mrs Gourgourini (ακολούθησέ την και διάβασέ την εδώ, να δεις τι ωραία που τα λέει), όπως κι εγώ, ότι και φέτος θα υποσχεθώ στον εαυτό μου πως δεν θα γίνω χρέπι.

Χρέπι, ναι. Όπως δεν έχω εγκαταλείψει τον εαυτό μου όσα χρόνια βρίσκομαι επί γης -και φίλοι μου, κοντεύω μισό αιώνα η άτιμη!-, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μου, έτσι θέλω να προσπαθώ, να πέφτω, να ξανασηκώνομαι, να γελάω, να κλαίω, να αγαπάω, να απολαμβάνω όσο μπορώ τις ηδονές αυτής της ζωής.

Και οι στόχοι, καροτάκι για να πορεύομαι όλο και πιο πέρα.

Cake orange rodi 1Το ροδένιο και πορτοκαλένιο υγρό κεκάκι που ακολουθεί είναι μια όμορφη συνταγή που έχω καιρό στο “συρτάρι” μου και ήρθε η ώρα της να αποκαλυφθεί. Να ένας ωραίος, μικρός στόχος που εκπληρώνεται το 2023 🙂

Στη σελίδα 305 του βιβλίου “A change of appetite. Where healthy meets delicious” της Diana Henry, η πορτοκαλί κορδέλα-σελιδοδείκτης μου μάρκαρε αυτή την εξαιρετική συνταγή που δοκίμασα και όντως ήταν έτσι όπως την φανταζόμουν όταν διάβαζα τα συστατικά της: με φρυγανιά, τριμμένα αμύγδαλα -που εγώ έκανα αλεύρι-, ελαιόλαδο και σιρόπι από πορτοκάλι, ρόδι και μελάσα -η οποία ανακάλυψα ότι θεωρείται και υπερτροφή, κάνε κλικ και διάβασε!

Είναι κέικ αλλά μοιάζει με πουτίγκα, φουσκώνει και μετά ξεφουσκώνει, υγρό και μαλακό, λούζεται με πορτοκαλορόδινο σιρόπι όσο είναι καυτό και έχει πλούσια γεύση, με την μελάσα να “ακούγεται”.

Το γιαουρτάκι από πάνω τη δροσίζει και της πάει τρέλα.

Δοκίμασε το και πες μου.

Και κάνε αυτή τη χρονιά, ό,τι καλύτερο μπορείς και αγαπάς.

Σε φιλώ.

Cake orange rodi2Υλικά

Για το κέικ:

-50 γρ τριμμένη φρυγανιά ολικής (νομίζω και χαρούπι θα πήγαινε πολύ)

-100 γρ αλεύρι αμυγδάλου

-175 γρ μαλακιά καστανή ζάχαρη

-2 κγ baking powder

-ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλια

-215 γρ ελαιόλαδο (εμένα δε με ενοχλεί η “μυρωδιά” του. Αν θες, βάλε ηλιέλαιο) +λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας

-4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

-Σπόροι ροδιού και γιαούρτι για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:

-95-100 γρ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

-100 γρ χυμό φρέσκων ροδιών (τα στίβω κανονικά στον στίφτη και τα σουρώνω)

-1 κσ μελάσα -άμα βρεις ροδιού καλώς, διαφορετικά ό,τι βρεις

-1 κσ μέλι

 

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τη φρυγανιά, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το baking powder.

2. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκάλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

3. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια καλά λαδωμένη φόρμα που ανοίγει 20 εκ.

4. Βάζουμε τη φόρμα σε ΚΡΥΟ φούρνο και τον ανοίγω στους 190 πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ψήνω για  περίπου 45-50′ ώσπου να καφετίσει το κέικ και ένα μαχαιράκι να βγαίνει στεγνό από το κέντρο του.

5. Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνεις το σιρόπι: Ρίξε όλα τα υλικά μέσα σε κατσαρολάκι και ανακάτευε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το μέλι. Δυνάμωσε λίγο τη θερμοκρασία και άσε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5′. Βγάζεις από τη φωτιά και το αφήνεις στην ησυχία του.

6. Όταν είναι έτοιμο και το κέικ, το βγάζεις από το φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό μέσα στη φόρμα του, ανοίγεις τρύπες παντού στην επιφάνειά του με ένα καλαμάκι από σουβλάκι.

7. Το περιλούζεις παντού με το σιρόπι και αφήνεις να το “ρουφήξει” όλο και να κρυώσει εντελώς όπως είναι μέσα στη φόρμα του. Το κέντρο του θα “βυθιστεί” λίγο αλλά αυτό δεν είναι θέμα, εξάλλου “πουτιγκίζει” και αυτό συμβαίνει με αυτά τα είδη -και αφήνει και ωραίο γουβάκι για τα ρόδια που θα το διακοσμήσουν.

8. Ξεφορμάρεις όταν πλέον είναι εντελώς κρύο κι έχει ρουφήξει το σιρόπι. Σερβίρεις με γιαούρτι και ρόδια. Απολαμβάνεις.

 

Leave a comment: