Ψητό κοτόπουλο με γιαούρτι και πιπεριές -κάτω από την πέτσα!

in english

Πάντα μου άρεσε η ιδέα του ψητού κοτόπουλου με γέμιση μεταξύ της πέτσας και του κρέατος που κατά καιρούς συναντώ σε διάφορα περιοδικά και βιβλία.

Προσπαθώντας να εντοπίσω κάτι τέτοιο στην βιβλιοθήκη μου, δεν βρήκα τίποτα, όχι επειδή δεν υπάρχει –είμαι σίγουρη γι’ αυτό- αλλά επειδή δεν είχα την όρεξη να ψάχνω με τις ώρες και κλασικά ποτέ δεν βρίσκω αυτό που θέλω, όταν το θέλω…

Οπότε, έχοντας κατά νου το γενικό concept της συνταγής, άνοιξα το ψυγείο, έβγαλα ό,τι είχα και θα μπορούσε να ταιριάζει με το κοτόπουλο και ιδού τι βγήκε!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 πιπεριά μεγάλη ψιλοκομμένη στο μούλτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Χυμό από 1 λεμόνι και τις λεμονόκουπες
  • ½ ποτήρι του νερού με λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας μείγμα βοτάνων Προβηγκίας (έτοιμο στα σούπερ μάρκετ. Aν δεν έχετε ανακατέψτε από μία μικρή πρέζα από αποξηραμένο: δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το βάζετε μέσα σε μια γάστρα.
  2. Ανακατεύετε καλά σε ένα μικρό μπωλ: το γιαούρτι, την ψιλοκομμένη πιπεριά, το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, τον χυμό από το μισό λεμόνι, τη ρίγανη, το βότανα Προβηγκίας, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ξεκολλάτε προσεχτικά με τα δάχτυλά σας την πέτσα από την κάτω πλευρά του κοτόπουλου και βάζετε μερικά κουταλάκια από το μείγμα σπρώχνοντάς το προς τα μέσα και προς όλες τις πλευρές του κοτόπουλου. Αναποδογυρίστε το και κάντε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Εάν δεν βρίσκετε κάποιο άνοιγμα, κάντε μια μικρή τομή με ένα μαχαίρι, ξεκολλήστε με το δάχτυλό σας την πέτσα όσο πιο βαθιά μπορείτε και γεμίστε και από αυτή την πλευρά με γέμιση. Όση γέμιση περισσέψει, αλείψτε την κότα εξωτερικά παντού μαζί με το κρασί και το ελαιόλαδο και ρίξτε τα απομεινάρια της στην κοιλιά της. Ρίξτε και τις λεμονόκουπες στην κοιλιά.
  4. Ψήστε με σκεπασμένη την γάστρα για ~1-1 ½  ώρα ή μέχρι να τρυπιέται καλά το κρέας και ξεσκεπάστε και ψήστε για άλλα 15’ από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα.

You might also like

Κοτόπουλο με μέλι, σόγια και... noodles!

Comments:

  • reply

    ΠΟΠΟ!!! εικονες ! την ωρα του φαγητου ….ειναι σκετη κολαση! Θαυμαζω την δημιουργηκοτητα σου…..!

    March 12, 2011
    • reply

      @Cathy,
      Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Καλωσήρθες!

      March 14, 2011

Leave a comment: