pizza fan

Smartbox έκπληξη: πένες φούρνου και τυροκροκέτες.

pizza fan

Λατρεύω τους μεζέδες.
Μου αρέσει η ποικιλία φαγητών στο τραπέζι μου, το τσιμπολόγημα, η ανάμειξη των γεύσεων. Μπορώ ώρες ατελείωτες να είμαι πάνω από ένα τραπέζι με μεζεδάκια, εναλλάσσοντας μπουκίτσες που τροφοδοτούν μπυροποσία ή κάποιο ωραίο κρασί.
Ίσως να φταίει το γεγονός ότι είμαι λιχούδα, ίσως πάλι να φταίει ότι τρώω απελπιστικά αργά κι ένα πιάτο-μερίδα ακριβώς μπροστά μου να με “αγχώνει”: η αίσθηση του ανθρώπου που κάνει το σέρβις πάνω από το κεφάλι μου ενώ έχει μαζέψει τα πιάτα όλων των υπόλοιπων συνδαιτημόνων μου, να τον αισθάνομαι να σιγομουρμουράει πότε-επιτέλους-θα-τελειώσει-αυτή για να συνεχίσει με τα υπόλοιπα πιάτα και άλλα τέτοια καταπιεστικά, δεν είναι για μένα. Για να μη μιλήσω για τους υπόλοιπους στο τραπέζι που έχουν το ίδιο ύφος κι ενίοτε “επιτίθονται” στο πιάτο μου για να τελειώνω μια ώρα αρχίτερα -έχω “πιρουνιάσει” άνθρωπο έτσι, δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα.
pizza fan
Μεζέδες λοιπόν.
Μεζέδες αποφάσισα να φτιάξω και με μια ντουζίνα υλικών που έλαβα από την Pizza Fan.
“Πάρε αυτά”, μου λένε, “έχουμε γενέθλια, γινόμαστε 20 χρονών, τα κάναμε και 66 τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε. Φτιάξε ό,τι θες”, και μου αφήνουν στην πόρτα μια ψυγειάρα γεμάτη με φρέσκα τυριά, αλλαντικά και σάλτσες.
“Έτσι είστε;”, τους λέω, “θα φτιάξω κι εγώ μια ποικιλιάρα Να” (μη νομίζετε, αγγίξατε την ευαίσθητη χορδή μου με τους μεζέδες με αυτά τα smartboxes σας που πάτε και χώνετε σε ένα πιτσόκουτο διάφορα πραγματάκια σας, από πίτσα μέχρι σως και πατάτες, και κοτόπουλα μπουτάκια, και σκορδόψωμα και γλυκάκια κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο μεζεκλίκι).
pizza fan
Έφτιαξα κι εγώ το δικό μου μεζεδοsmartbox: πένες στο φούρνο με σάλτσα πικάντικη (αυτή που φτιάχνει ο σεφ σας με την ομάδα του στην πειραματική κουζίνα σας), πεπερόνι φρέσκο ψιλοκομμένο και τέσσερα τυριά (τυρί κρέμα, γκούντα, γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του τυροκομείου Πιτταράς και τσένταρ εννιάμηνης ωρίμανσης), τυροκροκέτες ψητές (με τα ίδια τυράκια, είμαι “τυρού” τι να κάνουμε) και δύο σως -bbq και την κόκκινη κλασική σάλτσα που βάζετε στην πίτσα (δικής σας συνταγή επίσης).
Μπύρα παραδίπλα απαραίτητη.
Ύπνος κατόπιν οπωσδήποτε.
Με τις υγείες μου.
pizza fan
pizza fan

Πένες στο φούρνο με πεπερόνι, σάλτσα πικάντικη και 4 τυριά

Για 4-5 μικρά πυρεξάκια ή ένα μεγαλύτερο

Υλικά:

  • 250 γρ. Πένες (ή άλλο ζυμαρικό μικρό -βίδες, φιογκάκια κλπ)
  • 350 γρ. Νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά
  • 100 γρ. Τυρί κρέμα
  • 100 γρ. Τσένταρ τριμμένο
  • 100 γρ. Γκούντα τριμμένο
  • 50 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 8-10 ροδέλες πεπερόνι κομμένο σε κομματάκια -ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας
  • 3 κουτ. Σούπας σάλτσα πικάντικη (αν δεν βρείτε έτοιμη, βάλτε πολτό ντομάτας με λίγο τσίλι σκόνη)
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση για άλειμμα του σκεύους
  • μια πρέζα πιπέρι
  • γκούντα τριμμένο έξτρα για πασπάλισμα

Eκτέλεση:

  1. Σε κατσαρόλα βράζεις σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια που θα πρέπει να “βαστάνε” λίγο γιατί θα ψηθούν λίγο ακόμα στο φούρνο μετά. Σουρώνεις, κρατώντας την σχετική ποσότητα νερού στην άκρη. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 πάνω-κάτω.
  2. Με τη μισή σκελίδα σκόρδο αλοίφεις καλά πάτο και τοιχώματα μικρών ατομικών πυρεξακίων ή ενός μεγαλύτερου πυρέξ.
  3. Σε ένα μπωλ βάζεις τα σουρωμένα ζυμαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά -τυριά, σάλτσα, αλλαντικό, πιπέρι και νερό- και ανακατεύεις καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Δοκίμασε, κι αν χρειαστεί ρίχνεις ελάχιστο αλάτι.
  4. Ρίχνεις τα ζυμαρικά στα πυρεξάκια/πυρέξ, πασπαλίζεις με μπόλικο γκούντα από πάνω και ψήνεις μέχρι να κάνει ωραία χρυσή κρούστα το τυρί.

 

Τυροκροκέτες

(περίπου 12 κροκέτες)

Υλικά:

  • 100 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. Τσένταρ τριμμένο
  • 100 γρ. Γκούντα τριμμένο
  • 100 γρ. Τυρί κρέμα
  • 2 αυγά
  • 6-7 κουτ. Σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλ. Πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλ. Μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • τριμμένο παξιμάδι για το πανάρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 180 και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα
  2. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί -εκτός από το τριμμένο παξιμάδι- και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να έχουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα.
  3. Πλάθουμε μπαλάκια σα κεφτεδάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μη κολλάει το μείγμα και πανάρουμε στο παξιμάδι.
  4. Βάζουμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για περίπου 20′ μέχρι να χρυσίσουν οι κροκέτες, οι οποίες δεν μένουν στρογγυλές αλλά γίνονται σα δισκάκια.
  5. Τρώγονται ζεστές.

Leave a comment: