Η ζυμαρόπιτα που “χτυπάει” στις φλέβες μου.
Πίτα δε θα την έλεγα.
Σουφλέ όχι.
Ομελέτα, μπα.
Ζυμαρόπιτα την βρήκα γραμμένη -σε περιοδικό σχεδόν 10 χρόνων παλιό- με καταγωγή την Ήπειρο.
Φτιάχνοντάς την αποφάσισα ότι μοιάζει λίγο με όλα τα παραπάνω αφού φουσκώνει τερατωδώς σα σουφλέ γύρω γύρω, στο κέντρο ομοιάζει με ομελέτα κι όλα αυτά στο μοτίβο της πίτας. Βγάλε άκρη τώρα εσύ.
Κι απ’ ό,τι έψαξα στη συνέχεια είναι ουσιαστικά ελαφριά παραλλαγή της κασόπιτας που έχω λατρέψει και γράψει γι’ αυτήν πολύ καιρό τώρα.
Δε ξέρω τι συμβαίνει, ίσως να χτυπάει το ηπειρώτικο αίμα από την πλευρά της μαμάς μου μέσα μου, και κάτι τέτοιες εύκολες πιτούλες μου κάνουν κλικ.
Χυλός ουσιαστικά χωρίς φύλλα, με υλικά που είχε σχεδόν κάθε σπιτικό στα χωριά εκείνης της γωνιάς της χώρας ετούτης και που μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο, γρήγορο και χορταστικό γεύμα μια δύσκολη και κουραστική μέρα για όλη την οικογένεια.
Εγώ οικογένεια δεν έχω, τι να κάνω, θυσιάστηκα, την έφαγα όλη μόνη μου και ησύχασα.
Τρώγοντας το τελυταίο κομματάκι της και πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί για παρέα, γράφω ετούτες τις γραμμές της συνταγής.
Ιδού.
Συνταγή από το περιοδικό Cookbook-Έθνος, Φεβρουάριος 2009
Υλικά
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις +ελάχιστο για πασπάλισμα του ταψιού
- 480 ml γάλα (βάλε ό,τι γάλα σου αρέσει)
- 135 ml νερό
- 6 αυγά
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- (εγώ έβαλα και γλυκιά πάπρικα γιατί μου φαινόταν πολύ σκέτη. Ήθελα το κατιτίς της.)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία πάνω κάτω αντιστάσεις, στους 240. Μέσα βάζεις από την αρχή και το ταψάκι/πυρέξ που θα χρησιμοποιήσεις να κάψει κι αυτό μαζί με τον φούρνο, όπως είναι σκέτο, χωρίς λάδι. Σημαντικό, αυτό το βήμα για να πετύχει η “πίτα”.
- Σε ένα μπωλ μεγάλο ανακατεύεις το αλεύρι με το γάλα και το νερό.
- Ρίχνεις μετά και τα υπόλοιπα υλικά -αυγά, φέτα, αλάτι, πιπέρι- και ανακατεύεις. Έχεις έναν αραιό χυλό. Ωραία.
- Βγάζεις με προσοχή το καυτό ταψάκι και αλείφεις καλά με ελαιόλαδο παντού. Πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι.
- Ρίχνεις μέσα στο καυτό ταψάκι τον χυλό σου και περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
- Βάζεις μέσα στο φούρνο και ψήνεις για 35-40′. Θα αρχίσει να φουσκώνει τερατωδώς περιμετρικά και στο κέντρο θα ψηθεί προς το τέλος μέχρι όλο μαζί να πάρει ένα χρυσαφί-καφέ χρώμα. Τρώγεται ζεστή.
Τιπ σημαντικό για την επιτυχία της:
- Το κάψιμο του ταψιού στην αρχή χωρίς ελαιόλαδο
- Ο αραιός χυλός για να γίνει όσο το δυνατόν “αέρινη” η ζυμαρόπιτά σου