Φιλέτο στρουθοκάμηλου με μουστάρδα/Ostrich fillet with mustard

 Έφτιαξα που λέτε, το φιλέτο στρουθοκάμηλου που προμηθεύτηκα από την έκθεση σερραϊκών προϊόντων, όπως σας έλεγα τις προάλλες…

 Και ιδού το αποτέλεσμα!

 Βουτυράτο, σαν μοσχάρι αλλά πιο μαλακό, με πυκνή σάρκα που λιώνει στο στόμα. Και οι πατάτες μαλακές και με πλούσια γεύση σαν κάστανα.

Αργοψημένο στην πήλινη γάστρα που επίσης πήρα από την έκθεση, δεν έμεινε για να πάρουμε την επόμενη και στη δουλειά…

Η συνταγή από εδώ, από όπου κιόλας προμηθεύτηκα το φιλέτο στρουθοκάμηλου, με κάποιες προσωπικές «πινελιές»!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φιλέτο στρουθοκάμηλου
  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκειά πάπρικα
  • ½ κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένετε το φιλέτο και το κόβετε σε 4-5 φέτες κανονικού πάχους. Τις βάζετε στη γάστρα.
  2. Κόβετε και τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζετε στη γάστρα κι αυτές.
  3. Απλώνετε στις φέτες του φιλέτου όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο και τα γυρίζετε γύρω-γύρω για να ανακατευτούν καλά με τα υλικά.
  4. Ρίχνετε και στις πατάτες αλάτι, πιπέρι, κρασί, ελαιόλαδο και νερό και τις ανακατεύετε και αυτές
  5. Σκεπάζετε τη γάστρα σας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 30’ και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στους 160-170ο C όπου αργοψήνετε για περίπου ακόμη μιάμιση ώρα. Αν δεν έχετε γάστρα, καλό είναι να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο το ταψί σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, εκτός από τα τελευταία 20-30’ για να πάρει και χρώμα.

 Τρώγεται με ψωμί για τη νόστιμη σάλτσα και πίνετε το κρασί που ρίξατε και στο φαγητό.

 ___________________________

Do you remember the ostrich meat I was telling you the other day?

I cooked it and this is what I got!

Buttery, like veal but more tender, with rich flesh that melts in your mouth.

And the potatoes soft and rich like chestnuts.

Slowly baked in the clay pot that I got from the traditional fair products from Serres, wasn’t left any to take with us next day to work.

The recipe is from here, where I bought it, with a personal touch! 

INGREDIENTS

  • 500 gr. ostrich fillet
  • 6-7 medium sized potatoes
  • 3 tbl mustard
  • 1 garlic clove finely chopped
  • 1 cup of finely chopped parsley
  • 1 small glass of red wine
  • 1 tbl butter in small cubes
  • 1 tbl thyme
  • 1 tbl sweet paprika
  • ½ tbl rosemary
  • 3 tbl olive oil
  • Half glass of water
  • Salt, pepper

DIRECTIONS

  1. Wash the meat and cut it to 4-5 fillets of normal thickness. Put the fillets in a pot.
  2. Cut the potatoes too, the way you do when you bake potatoes, and put them in the pot, too
  3. Spread all over the fillets all the other ingredients except for the water, the wine and the olive oil and mix well
  4. Spread all over the potatoes salt and pepper too, the water, the wine and the olive oil and mix them too
  5. Cover your clay pot (or anything you have that bakes in the oven and has a lid) and put it in a preheated oven at 428ο F for 30’ and then slow down at 320ο -338ο F and slowly bake for almost 1 ½ hour more.

Enjoy with bread for not wasting the delicious sauce and drink the wine you used for cooking!

Comments:

  • reply

    Καλησπέρα, επειδή ήμουν εκτός Αθηνών δεν πρόλαβα την έκθεση, είχα πάει στην προηγούμενη και μου άρεσε.
    Μήπως ξέρεις αν στην Αθήνα πωλείται κάπου κρέας στρουθοκαμήλου;;
    Ευχαριστώ

    November 18, 2010
    • reply

      Καλησπέρα Ξανθή,
      αν και μικρή ήταν πολύ αντιπροσωπευτική η έκθεση των προϊόντων των Σερρών.
      Δυστυχώς, δεν γνωρίζω από που μπορείς να αγοράσεις κρέας στρουθοκάμηλου στην Αθήνα… Εγώ πρώτη φορά το βρήκα εκεί, το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ! Ξέρω όμως, σύμφωνα με όσα μας είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Φάρμας Στρουθοκαμήλων απ’ όπου το αγόρασα, ότι στέλνει με αντικαταβολή στην Αθήνα. Τσέκαρε το post μου με το άρθρο της έκθεσης ή το μαρκαρισμένο “εδώ” αυτού του post, όπου κάνω link για το site του με όλες τις πληροφορίες!
      Ελπίζω να βοήθησα…

      November 18, 2010
  • reply

    Ευχαριστώ πολύ, θυμήθηκα ότι υπάρχει κάποιο χασάπικο στο Ψυχικό αν δεν κάνω λάθος που ίσως φέρνει. Αν μάθω κάτι θα σου πω.

    November 18, 2010
    • reply

      Ευχαριστώ κι εγώ! Κι αν το πετύχω μπροστά μου και στην Αθήνα, θα επανέλθω με mail!
      Καλό βράδυ!

      November 18, 2010
  • reply

    Sofia

    to tsakisate eeee….
    zhleuwww

    November 19, 2010
    • reply

      Όχι θα τ’ αφήναμε!
      Καλά κάνεις και ζηλεύεις!
      Κι επειδή είμαι καλή, θα σε φωνάξω να το τσακίσουμε μαζί την επόμενη φορά!

      November 19, 2010
  • reply

    Ζωή

    Εντυπωσιάστηκα πρέπει να ομολογήσω! Τα ψαράκια που ψήνω τώρα μου φαίνονται πια πολύ ξενέρωτα 🙂

    November 19, 2010
    • reply

      @Ζωή
      όντως εντυπωσιακό το πτηνόν, αλλά δεν έχεις δίκιο! Και τα ψητά ψαράκια μια χαρά εντυπωσιακά είναι και από μόνα τους!

      November 19, 2010

Leave a comment: