
Μελένιο χταπόδι με αλκοόλ, ξύδι και μπαχαρικά
Όκεϋ, η σαρακοστή πέρασε αλλά το χταποδάκι μένει.
Άπειροι τρόποι να το απολαύσω, αλλά μεταξύ μας, αυτός που μου αρέσει περισσότερο είναι ψημένο στα κάρβουνα με λαδορίγανη, με ένα παγωμένο ποτήρι ούζο πάνω στη θάλασσα…
Ξέρω, ξέρω, κάτι έχω πάθει τώρα τελευταία με τις ουζο-καταστάσεις, αλλά τι να κάνω, παραδέχομαι ότι μου αρέσουν πολύ τώρα που ανοίγει (ελπίζω!) ο καιρός σιγά-σιγά.
Εντωμεταξύ, επειδή κάρβουνα και… θάλασσα δεν διαθέτω, το ρίχνω στην κατσαρόλα να μελώσει σιγά σιγά με όλα του τα ωραία υλικά.
Και που θα πάει, έρχεται και η ώρα του καρβουνιάρικου-ψητού!
Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη (Γαστρονόμος, Νοέμβριος 2008)
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3-4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
- ½ φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
2. Ρίχνουμε και το χταπόδι και προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, το κονιάκ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά –αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι αλμυρό το ίδιο το χταπόδι.
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 1 ώρα περίπου –νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει κι αυτό πολλά υγρά.
4. Όταν το χταπόδι είναι εντελώς μαλακό και η σάλτσα έχει δέσει, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ταιριάζει πολύ με ένα ωραίο πιλάφι.
You might also like:
Cathy (Grece)
Ωραιες “Ουζοεπνευσεις” εχεις τωρα τελευταια!! Ευτηχως……ηρθε ο ηλιος που περιμενες! Καλο Σα/κο!!
Artemis Tsipi
@Cathy,
αργά ή γρήγορα θα γινόταν κι αυτό! Και που ‘σαι ακόμα!
Ξανθή
Καλό Μήνα!!
Έχει ξεχαστεί ένα στην κατάψυξη θα ακολουθήσω την ιδέα σου!!
Artemis Tsipi
Καλό μήνα Ξανθή!
αν το φτιάξεις, πες μου πως σου βγήκε!
Popi/tasteadvisor
Καλό μήνα! Ωραία ιδέα θα εφαρμοστεί
Artemis Tsipi
@Popi,
καλό μήνα! Ευχαριστώ πολύ!