…και μπήκε το χταπόδι με την πατάτα στον φούρνο και έγινε χαμός.
Τα άφησα να χτυπιούνται ανελέητα -αργά και βασανιστικά- μέσα στα ζουμιά τους, πρόσθεσα μόνο λίγα μπαχάρια, έτσι, για να γίνει πιο πικάντικο το σκηνικό κι εγώ καθόμουν και τα άφηνα να μελώνουν…
Ποτέ ξανά ένα φαγητό, δεν ήταν τόσο ηδονικό.
Υ.Γ.: Κατάλληλο και για ανηλίκους.
Προσαρμοσμένη ελαφρώς συνταγή από τους Bostanistas.
Υλικά
- 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
- πατάτες κομμένες κυδωνάτες -όσες θέλετε για να γεμίσει το ταψί σας
- 6-8 σκελίδες σκόρδο -μη τις φοβηθείτε, ούτε που μυρίζουν καθόλου ψητές και δίνουν όλη τη νοστιμιά
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 περίπου κόκκους μπαχάρι
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 200
- Πλένετε καλά το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά γιατί “μπαίνουν” και στο ψήσιμο). Προσοχή: το δόντι στο κέντρο -εκεί που ενώνονται τα πλοκάμια- το κόβετε και το πετάτε. Βάζετε τα κομμάτια στο ταψί.
- Γεμίζετε το ταψί και με τις κυδωνάτες πατάτες, σκορπίζετε τις σκελίδες σκόρδο (αν είναι μεγάλες κόψτε τες σε πιο μικρά κομμάτια αλλά όχι λιώμα)
- Ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι, λάδι). Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει πολύ αλμύρα και αρκεί για το φαγητό. Εγώ χρειάστηκε να ρίξω συμπληρωματικά ελάχιστο -μια πρέζα.
- Συμπληρώστε και με νερό, τόσο όσο να καλύπτει ως τη μέση περίπου τις πατάτες.
- Βάλτε στο φούρνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160-170 και σιγοψήστε για περίπου 2 με 2 1/2 ώρες ή ώσπου να τρυπιέται άνετα με ένα πηρούνι το χταπόδι και να είναι μαλακό και καραμελωμένο.
- Ψωμί, κρασί ή μπύρα και απόλαυση.
You might also like:
Πω, πω, πω…
Δεν θέλω να το φανταστώ!
Θέλω να το γευτώ!!!!
Μα τι ωραία πρόταση για χταπόδι!!!!!
Και είναι και πολύ εύκολη -τα ρίχνεις όλα μέσα και γίνονται λουκούμι!!! 🙂
Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που εκνευρίζομαι με την αλλεργία που έχω τα τελευταία χρόνια.
Το βλέπω και το λιγουρεύομαι τόσο πολύ το χταποδάκι με τις πατάτες.
Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση του.
Φιλιά πολλά
Είναι κρίμα να μη μπορείς να το γευτείς!!!
Μελάτο, γλυκό και γευστικότατο.
Δε το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι μαγειρεμένο το χταπόδι!!!!
Όλα μαζί στο φούρνο!!!
Πολύ ωραίο φαίνεται!!!
Δοκίμασε το, είναι τόσο απλό, απλά θέλει να το αφήσεις να ψηθεί με ηρεμία.
Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ -είναι τόσο γευστικό- το έχω φτιάξει ήδη 2 φορές μέσα σε 2 βδομάδες!
Καλημέρα! Θα το φτιάξω αύριο το μεσημέρι για να το σερβίρω το βραδυ. Θα είναι εντάξει αμα μείνει ή καλύτερα να το φτιάξω πριν το σερβίρω?
Καλημέρα!
Το έχω φάει και κρύο (το βράδυ δηλαδή της ίδιας μέρας που το έφτιαξα) αλλά και μόλις έχει βγει. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν υπέροχο. Θα έλεγα ωστόσο να μην το σερβίρεις και να καίει. Δεν είναι φαΐ του τύπου ότι όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο ή κάτι τέτοιο… Είναι φαΐ του τύπου ότι όποια στιγμή και να το φας (ζεστό ή κρυό) είναι εξίσου υπέροχο. Θα πρότεινα χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου αν θες. Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!
Εδώ είμαι πάλι!!!
Τι να πω…υπέροχο φαγητό!!! Εύκολο και πεντανόστιμο και σήμερα, μια μερα μετα που το έφτιαξα,το απόλαυσα περισσότερο!!! Μπράβο! Πολύ ωραία ιδέα! Έχω βγάλει φωτογραφίες και θα ήθελα να βάλω ανάρτηση φυσικά με λινκ προς το μπλόγκ σου. Έχεις αντίρρηση?
Ευχαριστώ!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Κανένα πρόβλημα, θα χαρώ πολύ!
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ!
Ακούγεται φανταστικό! Και μαλακώνει το χταπόδι χωρίς βρασίματα και τέτοια; Σούπερ!
Δε μαλακώνει απλώς -λιώνει στο στόμα!!
Σκέτη ηδονή!!! Και με αργό ψήσιμο , τέλειο!!!
Ω, ναι!
Pingback: Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο - Οι πιο νόστιμες συνταγές
Στη γάστρα ή απλά σε ταψί ανοιχτό;
Εγώ το έφτιαξα σε ταψί ανοιχτό. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να το φτιάξεις και στην γάστρα, όπως προτιμάς, απλά αν έχει καπάκι η γάστρα σου θα κρατήσει λίγο παραπάνω ζουμάκι.