Ψωμάκια με παρμεζάνα και κρεμμύδι.
Είμαι ψωμού. Τι να κάνουμε.
Μ’ αρέσει όχι μόνο να το τρώω αλλά κυρίως να το φτιάχνω. Ίσως κιόλας τα παρατήσω όλα κάποια στιγμή και γίνω φουρνάρισσα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι το τρομαχτικό ωράριο -είμαι και υπναρού, τι να κάνουμε.
Έτσι λοιπόν, συμπλήρωσα άλλο ένα κομματάκι στη συλλογή μου με αυτό το αλμυρό, φαγητό από μόνο του, λιχουδιάρικο ψωμί. Καρφιτσωμένο κι αυτό σε ένα από τα scrapbooks μου περίμενε καρτερικά τη σειρά του, χωρίς δυστυχώς να έχω σημειώσει από που το είδα λίγα χρόνια πριν όταν έβγαλα μολύβι και χαρτί κι άρχισα να γράφω.
Και τώρα, πάρε μια ιδέα για ψωμιά, ψωμάκια και κριτσίνια που έχουν πρωταγωνιστήσει στον wonderfoodland κόσμο μου:
- το ψωμί σόδας με το χαρουπάλευρο και τα σπόρια
- το ψωμί με το καλαμποκάλευρο και το κριθάρι
- το ψωμί με την κολοκύθα και τα μυρωδικά
- το εύκολο ψωμί με την μπύρα
- τα γρήγορα ψωμάκια του 18ου αιώνα
- κι έξτρα guest stars τα δύο ειδών κριτσίνια με τυρί και σουσάμι, μαυροκούκι, χοντρό αλάτι
Έπονται κι άλλα. Πολλά.
Κι αυτό είναι δέσμευση. Στον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα.
Ιδού.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όποιο αλεύρι σας αρέσει)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας baking powder
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. παρμεζάνα
- πιπέρι
- 300 ml νερό χλιαρό (όχι καυτό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι, βάλε λίγο λάδι και τσιγάρισε το κρεμμύδι.
- Σε ένα μπωλ ανακάτεψε το αλεύρι, τη μαγιά, το πιπέρι και το baking powder.
- Πρόσθεσε λίγο λίγο το νερό και ζύμωσε για 5-8′ ώσπου να έχεις ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάλ’το σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ σκεπασμένο με μια πετσέτα και άσ’το να φουσκώσει για 40′
- Όταν το ζυμάρι έχει διπλασιαστεί σε όγκο, ρίξε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και την παρμεζάνα και ζύμωσε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά στο ζυμάρι.
- Ξαναβάλ’το στο μπωλ για 20′ ακόμα σκεπασμένο.
- Προθέρμανε τον φούρνο πάνω κάτω στους 180.
- Μετά το 20′, σχημάτισε φραντζολάκια ατομικά ή μια ενιαία φρατζόλα και βάλ’τα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα. Βάλε να ψηθούν για 30′ ή παραπάνω ανάλογα με το μέγεθος που έχεις πλάσει τα ψωμάκια.
- Απόλαυση!
dolmadaki
τελεια οτι πρεπει για μασουλημα και για σνακ !! πανευκολα
Artemis Tsipi
και πανόστιμα!