Της Ουαλίας τα νόστιμα πιτάκια με το πράσο και την πατάτα.
in english soon
Δεν ξέρω, αλλά να, αυτή η κουζίνα της Ουαλίας έχει κάτι το “ζεστό”. Κάτι το “χουχουλιάρικο”.
Κι είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσω και πάλι, μετά από ένα καλό διάστημα απόστασης από το προσωπικό μου κρησφύγετο εδώ, τις περιπέτειες τις μαγειρικές και των αισθήσεων. Που τόσο μου έχουν λείψει.
Αφορμή λοιπόν το Tasting Wales Project όπου 8 food bloggers θα επιλέξουν, μαγειρέψουν και αναρτήσουν από μία συνταγή της κουζίνας της Ουαλίας: The Foodie Corner, Funky Cook, Sabor, Elena’s Cooking, Sugarbuzz, Foodaki, Cusina Caruso και η αφεντιά μου δεχτήκαμε την πρόσκληση αυτή της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και αρχίσαμε να ψαχνόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι κάτι είχα ψιλιαστεί όταν έφτιαχνα το welsh rabbit, αυτήν την απίθανη κρέμα με τη μπύρα, τη μουστάρδα και το λιωμένο τυρί…
Αλλά τώρα ανακάλυψα επιπλέον τα εξής: πράσο, πατάτα, μουστάρδα, χοιρινό κυριαρχούν. Και δημιουργούν τρελούς, ζεστούς, γευστικούς συνδυασμούς. Ναι.
Όπως αυτά τα πιτάκια. Τα απλά, πλην γλυκοπικάντικα πιτάκια. Με το πράσο και τη μουστάρδα τους. Την πατάτα και το τυρί τους. Όπου τυρί, έβαλα γαλοτύρι γιατί άντε να βρεις τώρα Welsh Caerphilly cheese, που καμία σχέση με το γαλοτύρι αλλά δεν άντεξα, είπα να κάνω τα δικά μου και να το φέρω στα μέτρα μου.
Εντάξει, ξέρετε τώρα…
Κοίτα να δεις η Ουαλία.
-κάνε ένα εικονικό ταξίδι εδώ, μέχρι να πας πραγματικά εκεί-
Υλικά
Συνταγή βασισμένη εδώ.
Για 20 πιτάκια
- μια συσκευασία (20 τμχ.) φύλλο σφολιατάκια βουτύρου στρογγυλά ή και κουρού
- 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 3 μέτρια πράσα πλυμμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος)
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (όποια σας αρέσει)
- 4-5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (πλήρης ή light)
- 1 καλή κουτ. σούπας γαλοτύρι -ή κατίκι ή φιλαδέλφεια. Ή εναλλακτικά -για πιο κοντινή γεύση Ουαλίας, τσένταρ (2 κουτ. σούπας τριμμένο)
- 1 καλή κουταλιά της σούπας βούτυρο
- λίγο γάλα για το άλειμμα του φύλλου
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο ή φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζετε νερό σε δυνατή φωτιά κι όταν βράσει, ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και τα κυβάκια πατάτας. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε τα κι αφήστε τα στην άκρη.
- Εντωμεταξύ, βάζετε τηγάνι σε άλλο μάτι και σε μέτρια φωτιά, ρίξτε και την κουταλιά βούτυρο, ρίξτε και τα κομματάκια πράσο, ρίξτε και το θυμάρι κι ανακατεύετε για κανά 10λεπτο με τέταρτο ώσπου να μαλακώσουν.
- Βάλτε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 πάνω-κάτω αντιστάσεις. Στρώστε μια λαμαρίνα μεγάλη με λαδόκολλα.
- Ενώστε πατάτες και πράσο, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά -εκτός από το γάλα. Ανακατέψτε καλά.
- Παίρνετε ένα πιτάκι, βάζετε μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα στο κέντρο και ενώστε το πιτάκι σε μισοφέγγαρο. Αν θέλετε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους οι δύο άκρες και δεν βαρεθείτε όπως εγώ, αλείψτε με το δάχτυλό σας τη μία άκρη της ζύμης και μετά ενώστε την άλλη από πάνω. Και μετά κάντε την τσαχπινιά με το πατίκωμα με τα δοντάκια πιρουνιού γύρω γύρω.
- Αλείψτε τα πιτάκια με γάλα για χρώμα αν θέλετε.
- Ψήστε για περίπου 30-40′ ή μέχρι να χρυσίσουν.
spoon-stories
Φαίνονται υπέροχα! Και οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!
Artemis Tsipi
Είναι πεντανόστιμα! Σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂
Ismini Vasileiou
Τέλεια η συνταγή σου!τα έφτιαξα για να τρατάρω τους συναδέλφους για τη γιορτή μου και εξαφανίστηκαν στο λεπτό!εντάξει έψησα και κάτι έτοιμα πεινιρλι μικρά γτ είμαστε καμια 50ρια άτομα και ήθελα να έχω καλή ποσότητα για να πάρουν όλοι. Οπότε μια δόση από τα πρασοπιτάκια σου και μια σακουλίτσα αππό αυτά εδώ https://xrisizimi.gr/proionta/mikra-peinirli-me-kapnisto-mbeikon-pa/ και έγινε της κολάσεως όπως φαντάζεστε!!
Artemis
Μα τι ωραία! Σ΄ευχαριστώ πολύ!