
Κυδωνόπαστο: άγγιξε κι εσύ ένα κυδώνι. Μπορείς.
Πίνω μια γουλιά ακόμα απ’ το τσαγάκι μου κι αρχίζω να γράφω:
είναι κι αυτά τα ταπεινά φρουτάκια που περιφρονούνται απ’ τους πολλούς. Δεν είναι μήλο, δεν είναι φραουλίτσα, δεν είναι καν ζαχαρένιο, ζουμερό καρπούζι.
Είναι κυδώνι. Κακομούτσουνο, πρασινοειδές, με ψιλοτραχιά επιφάνεια, ατσούμπαλο, σκληρό, ελαφρώς άχαρο κυδώνι. Στέκει εκεί, στους πάγκους της λαϊκής και σε ορισμένα μανάβικα, σα τον φτωχό συγγενή.
Συνήθως το πλησιάζουν για ένα χάδι κάτι γιαγιάδες. Αυτές, που κλασικά θα φτιάξουν το -αγαπημένο δικό μου- γλυκό του κουταλιού κυδώνι. Αυτό το πορτοκαλί μπαστουνάκι με την ελαφρώς στυφή γεύση που συνοδεύει τέλεια πηχτό, στραγγιστό γιαούρτι…
Κάνε τη διαφορά και “σπάσε” αυτό το “συνήθως”. Πλησίασε κι εσύ το κυδώνι πριν αγγίξεις τα 80. Και φτιάξε κυδωνόπαστο. Ναι, κυδωνόπαστο. Και μετά κάνε ανταλλαγές μερικών κομματιών με ένα βάζο γλυκό του κουταλιού κυδώνι με τη γιαγιά της γειτονιάς σου για την πλήρη κυδωνοεμπειρία.
Αυτό το γλυκό και μυρωδάτο ζελεδάκι θα σε ανταμείψει με τον ξεχωριστό συνδυασμό του με υπέροχα τυριά κι ένα (δύο, τρία, τέσσερα) ποτήρια κρασί. Θα ζωντανέψει ψητό κρέας ή και πουλερικά λιωμένο σε σως. Θα δώσει μια άλλη νότα σε σαντουϊτσάκια, μια γλύκα σε σαλάτες και μετά βάλε φαντασία και για άλλα.
…Είπε, και συνέχισε να πίνει το τσαγάκι της.
Συνταγή του Βαγγέλη Δρίσκα
Η αρχική συνταγή είναι για μια μεγάλη ποσότητα, εγώ πειραματίστηκα με τα τρία κυδώνια που μου έδωσε η φίλη μου Μ., που της έδωσε δικιά της φίλη από το δέντρο στο χωριό. Μαζί με τις ποσότητες μειώθηκε και ο χρόνος προετοιμασίας -που είναι μεγάλος, ομολογώ, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. Δίνω τις αρχικές ποσότητες. Φτιάξε όσο επιθυμείς. Κι είμαι σίγουρη ότι θα ξαναφτιάξεις κάποια στιγμή πάλι.
Υλικά:
Για ένα ταψί 20χ30 εκ.
- 5 κυδώνια καθαρισμένα από φλούδα και κουκούτσια και κομμένα σε κομμάτια
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλλας -προτείνεται και η αρμπαρόριζα ως μυρωδικό (μερικά κλωναράκια) αλλά εγώ είμαι γνωστή “κανελλού”.
- ζάχαρη κρυσταλλική (τόση όση θα είναι το βάρος του κυδωνοπολτού -δες παρακάτω στην εκτέλεση)
Εκτέλεση:
- Βάλε τα κομμάτια του κυδωνιού σε κατσαρόλα, ρίξε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει, ρίξε και τον χυμό λεμονιού και αφήσέ τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μία ώρα.
- Στραγγίξέ τα και πολτοποιήσέ τα στο μούλτι. Ζύγισε τον πολτό ή χρησιμοποιήσε μια κούπα για μεζούρα και ζύγισε την ίδια ποσότητα ζάχαρης.
- Στην ίδια κατσαρόλα ξαναρίξε τον πολτό κυδωνιού, τη ζάχαρη και την κανέλλα -ή αρμπαρόριζα- και ξαναβάλτο να βράσει σε χαμηλή φωτιά για άλλη μία περίπου ώρα ή μιάμιση, μέχρι να αρχίζει να πήζει το μείγμα. Ανακάτευε που και που.
- Λίγο πριν να πήξει το μείγμα, προθέρμανε τον φούρνο σου στους 150 πάνω κάτω και στρώσε το ταψάκι με λαδόκολλα.
- Όταν το μείγμα πήξει, αφαίρεσε κανέλλα ή αρμπαρόριζα και στρώστο στο ταψί. Ψήνεις για 1 1/2 με 2 ώρες μέχρι να στεγνώσει και να πήξει τελείως το μείγμα.
- Το αφήνεις να κρυώσει στο ταψί, το βγάζεις κρύο και το κόβεις σε κομματάκια που θες. Τύλιξε τα κομματάκια ένα ένα με διαφάνεια και συντηρούνται για μήνες εκτός ψυγείου.