Στάσου! Τ’ αμύγδαλα τα καβουρδισμένα και καραμελωμένα με μπαχαρικά.

in english

Amygdala_baharia 1

Λυσσάω για ξηρούς καρπούς. Ιδίως για τους καβουρδισμένους.

Και πόσο μάλλον για αυτούς που καβουρδίζω μόνη μου και μετά -σα να μην έφταναν όλα τα άλλα- τους πετάω κι από πάνω διάφορα μπαχάρια και μυρωδικά. Άντε και μέλι στους μισούς. Άντε και πετιμέζι στους υπόλοιπους.

Amygdala_baharia 2

Amygdala_baharia 3

Και πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι από την Καβάλα και μου προσφέρονται με χαρά.

Και τους απολαμβάνω με τις χούφτες.

Με παρέα. Ή και μόνη μου.

Μαζί με ένα ωραίο ποτό. Ή και σκέτους.

Με κάθε αφορμή. Ή και με καμία.

Αμύγδαλα αυτή τη φορά. Με κανέλλα, τζίντζερ, κουρκουμά, κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, μέλι, πετιμέζι.

Έλεος.

Άστο καλό.

Amygdala_baharia 4

Amigdala Collage

H συνταγή προσαρμοσμένη από τη Joy the Baker

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια αμύγδαλα ανάλατα, ωμά
  • για το 1 φλυτζάνια αμύγδαλα: 1/2 κουτ. γλ. κανέλλα, 1/2 κουτ. γλ. τζίντζερ, 1 πρέζα χοντρό αλάτι, 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1-2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • για το άλλο φλυτζάνι αμύγδαλα: 1/2 κουτ. γλ. κουρκουμά, 1/2 κουτ. γλ. κόλιανδρο, 1 πρέζα χοντρό αλάτι, 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Μπορείτε ακόμα να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι μπαχαρικό και μυρωδικό σας αρέσει και σε ό,τι συνδυασμό και ποσότητα. Βάλτε φαντασία!

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ στους 210C. Στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Απλώνετε τα αμύγδαλα στη λαδόκολλα και βάζετε να καβουρδιστούν για ~10′. Τσεκάρετε ενδιάμεσα και ανακατεύετε-αναποδογυρίζετε. Προσέχτε μη σας καούν -αρπάζουν εύκολα.
  3. Βγάζετε από το φούρνο όπως είναι τη λαμαρίνα και μοιράζετε τα αμύγδαλα σε δύο λωρίδες στο ταψί. Στη μία πασπαλίζετε με τα υλικά του πρώτου συνδυασμού (κανέλλα κλπ) και ανακατεύετε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Απλώνετε τα αμύγδαλα να μη καλύπτουν το ένα το άλλο.
  4. Στην άλλη λωρίδα με αμύγδαλα πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα υλικά (κουρκουμά κλπ) και ανακατεύετε επίσης καλά. Απλώνετε τα αμύγδαλα να μη καλύπτουν το ένα το άλλο.
  5. Ξαναβάζετε τη λαμαρίνα στο φούρνο για άλλα ~3-5′.
  6. Τα βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσουν όπως είναι, αν προλάβουν δηλαδή και δεν κατασπαραχθούν όπως θα είναι καυτά! Όσο κρυώνουν, ιδίως αυτά με το μέλι, καραμελώνουν. Διατηρήστε τα καλυμένα σε κουτί ή σκεπασμένα με διαφάνεια σε μπωλ.

Comments:

  • reply

    Οκ! Επειδή είναι καταπληκτικά, δεν θα τα κάνω γιατί θα τα φάω όλα και εγώ θέλω να χωρέσω στα στενά φορεματάκια μου το καλοκαίρι.Έχω δοκιμάσειι παρόμοια αμύγδαλα καραμελωμένα και ήταν τρέλα.Φαντάζομαι αυτά που έχουν αρώματα τρελά. Πάει καταστράφηκα… Σε φιλώ και υπόσχομαι να τα κάνω μετά το καλοκαίρι!

    March 27, 2014
    • reply

      Έχεις δίκιο είναι κολασμένος εθισμός -και θερμιδοφόρος! Αλλά πόσες χαρές μας έχουν απομείνει στη μάταιη τούτη ζωή;; Όλα, με μέτρο όσο γίνεται. Θα σε περιμένω το φθινόπωρο!

      March 27, 2014
  • reply

    Από που αρχίσω και πού να τελειώσω!! Από τις υπέροχες φωτογραφίες; Από τον τίτλο και από το κέιμενο που έπεσα κάτω από τα γέλια? Από τα ξηροκάρπια τα Καβαλιώτικα που, έχοντας την Καβάλα μαμά πατρίδα μου, τα τρώω από πάντα? Να ‘σαι καλά απογευματιάτικα!! 😀

    March 27, 2014
    • reply

      χαχαχαχα!!! Χαίρομαι για όλα!!! 🙂

      March 27, 2014
  • reply

    Φαίνονται υπέροχα!!!!

    March 28, 2014

Leave a comment: