“Γεύσεις του τόπου μας”: η εμπειρία.

Gefseis topou mas

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, ώρα 16.30. Φτάνω τρέχοντας στην είσοδο της εκδήλωσης “Γεύσεις του τόπου μας” στο πάρκινγκ του ΙΚΕΑ Αεροδρομίου.

Με υποδέχονται χαμογελαστοί οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης. Κάνω μια γρήγορη βόλτα στα περίπτερα των παραγωγών της έκθεσης -γειά σου Πέτρο με το υπέροχο καπνιστό σου χταπόδι και τα αυγοτάραχα!- και με περιλαμβάνουν οι της παραγωγής: βάλε και χειλοφωνάκι, βάλε και την ποδιά -σούρωσέ την εδώ, εδώ κι εδώ μπας και στρώσει επάνω σου-, λίγη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, σκάει μύτη ο Δημήτρης Σκαρμούτσος “γειά σας κορίτσια”, χειραψίες, γελάκια, “ξέρετε να μαγειρεύετε;”, προσευχόμαστε και βγαίνουμε η κάθε μία στην κουζινίτσα της για να μας αποκαλύψει επιτόπου ο σεφ ότι θα πρέπει να μαγειρέψουμε πικάντικο χοιρινό τας κεμπάπ με φέτα.

Κι έτσι κι έγινε. Ψιλόκοψε το κρεατάκι, να το και το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίξε και τα μπαχάρια και τις ντομάτες, έναν ζωμό που ποτέ δεν έριξα, ούτε καν το κρασί, αγωνία για το αν θα βράσει το κρέας -δεν έβρασε-, βγάλ’το, βγάλ’το ο Σκαρμούτσος, το έβγαλα κι εγώ, άντε και λίγη φέτα από πάνω, σερβίρισμα. Χαρά και όμορφη εμπειρία το ρεζουμέ. Κομματάκι δεν έμεινε.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τα Εργαστήρια Γεύσεων όπου, όσοι κληρώθηκαν, μαγείρεψαν υπό την καθοδήγηση του Χριστόφορου Πέσκια (Παρασκευή 22 Μαΐου) και του Δημήτρη Σκαρμούτσου (Σάββατο 23 Μαΐου).

Oι τοπικοί παραγωγοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή της Αθήνας, ήταν οι εξής:

-ROSMARINO, ΒΟΤΑΝΑ, ΑΙΘ. ΕΛΑΙΑ κτλ

-ΜOΝΟΛΙΘΙ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

-HOOPS3, ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

-ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

-ΑΡΩΓΑΙΑ, ΒΟΤΑΝΑ-ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

-ΤΕΡΠΝΟΝ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ

-ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΣΑΛΤΣΕΣ-ΑΛΕΙΜΑΤΑ/ΠΑΤΕ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

-WINES OF ATHENS, ΚΡΑΣΙ

-ELO NATURAL SOAP, ΣΑΠΟΥΝΙ

-ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΞΥΔΙ-ΠΕΤΙΜΕΖΙ

-ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ, ΠΑΡ.ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΜΕΛΙ-ΚΑΠΑΡΗ-ΛΙΚΕΡ

-ΑΡΙΑΔΝΗ, ΠΑΡ.ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΕΛΜΟΥ-ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΓΕΝΕΣΘΑΙ, ΜΕΛΙ

-ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ

-ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΧΑΛΒΑΣ-ΤΑΧΙΝΙ-ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ

-LOKRIS, ΛΑΔΙ

-FEREIKOS, ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

STEFOS, ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ-ΚΑΠΝΙΣΤΟ

-ΑΓΡΟΤΗΣ, ΟΣΠΡΙΑ

-ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Με αφορμή τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, η ΙΚΕΑ, εταιρεία του ομίλου FOURLIS, πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει 23.000€ – το ισόποσο του 5% των εσόδων των καταστημάτων ΙΚΕΑ Θεσσαλία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από το Σάββατο κάθε εκδήλωσης – για την υποστήριξη δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, των ευρύτερων περιοχών, με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών.

Εύχομαι οι “Γεύσεις του τόπου μας” να γίνουν και του χρόνου για τρίτη χρονιά με ακόμη περισσότερους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και η ΙΚΕΑ να μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει τα τοπικά προϊόντα και τους ανθρώπους που μοχθούν γι’ αυτά.

*Μαγειρέψαμε μαζί με Soumada Sou, Foodaki και Elena’s cooking.

skarmoutsos1

Ο σεφ.

skarmoutsos2

Η προσπάθεια.

skarmourtsos3

“Ρίξε τα κρεμμύδια”.

skarmourtsos4

Ανείπωτη χαρά.

skarmoutsos5

Ανείπωτη χαζομάρα.

skarmoutsos6

Οι συνμαγείρισσες Soumada Sou, Macaron and Laces, Elena’s cooking.

 

Leave a comment: