Κομμάτες σοκολάτας με μπαχάρι, αλάτι και εσπρέσσο.
Δεν έχω να πω τίποτα για αυτό το γλυκό.
Ή μάλλον θα πω τα εξής δύο.
Ένα:
την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα τα κόψω κυβάκια, σα μεγάλα ζάρια, για να είναι σα σοκολατάκια. Κι όχι κομμάτες. Απ’ αυτά, τα άτιμα σοκολατάκια, τα τυλιγμένα σε ανάλαφρο κακάο, που λιώνουν αργά στο στόμα, σα παγωμένη μους, χωρίς ξηρόκαρπα ή άλλα στερεά -που δε τα πολυσυμπαθώ είναι η αλήθεια μέσα στα σοκολατάκια μου- και που δε μπορείς να σταματήσεις να τα τρως μέχρι να σου πέσουν τα δόντια. Ή αυτά ή εσύ.
Δύο:
η συνταγή σταμπαρισμένη πάαααρα πολύ καιρό τώρα στο blog της αγαπημένης Foivi Geller. Που κι εκείνη την είχε σταμπάρει στο blog 101Cookbooks. Που εκείνη δεν ξέρω αν την είχε σταμπάρει από κάπου αλλού. Ήρθε η ώρα της. Σε πλήρη ανάπτυξη με το μπαχαρικό της μέσα.
Επιτέλους.
Υλικά:
Για μία μικρή φόρμα -αυτή της μιας χρήσης την αλουμινένια. Αλλιώς, αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη, θα βγει ένα στρώμα σοκολάτας κι όχι κομμάτι. Εκτός κι αν πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες.
- 250 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κουτ. γλ. σκόνη καφέ εσπρέσσο (διαλύεται εντελώς μέσα στην κρέμα, δες εκτέλεση)
- 1/2 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλ. χοντρό αλάτι (άνθος αλατιού, βρίσκετε στα σούπερς. Μη το φοβηθείτε, δεν αισθάνεστε καθόλου αλμύρα και επιπλέον κάνει όοολη τη διαφορά στο γλυκό!)
- βούτυρο για το άλειμα της φόρμας
- κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Βουτυρώστε τη φόρμα καλά και στρώστε και από πάνω λαδόκολλα. Ναι, πάνω από το βουτυρωμένο ταψάκι. Μη ξαναβουτυρώσετε και τη λαδόκολλα από πάνω. Τρομοκρατήθηκα διαβάζοντας πόσο δύσκολα ξεφορμάρεται το γλυκό και ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες που είναι οι παραπάνω. Δεν ξέρω γιατί βουτυρώνουμε τη φόρμα κάτω από τη λαδόκολλα -κολλάει η λαδόκολλα στο αλουμινένιο και βουτυρωμένο φορμάκι;;; Όπως και να έχει, δεν τόλμησα να το μάθω στην πρώτη μου αυτή προσπάθεια. Αν το τολμήσει κανείς, ας μου πει τι έγινε.
- Βάζουμε να λιώσει η κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Εντωμεταξύ, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, προσθέτοντας τον εσπρέσσο σκόνη και το μπαχάρι ανακατεύοντας να ενσωματωθούν καλά. Λίγο πριν πάει να βράσει η κρέμα, ρίξτε και το αλάτι, ανακατέψτε και βγάλτε από τη φωτιά.
- Ρίξτε το μείγμα της κρέμας πάνω στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
- Ρίξτε πάνω από τη λαδόκολλα μέσα στη φόρμα, διπλώστε λίγο από πάνω με τις άκρες της λαδόκολλας που εξέχουν και βάλτε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα ή όλη τη νύχτα.
- Πριν σερβίρετε αφήστε για 5-10′ σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίστε με κακάο και κόψτε φέτες.
- Την επόμενη φορά θα απλώσω το μείγμα σε μεγαλύτερη φόρμα να γίνει μια στρώση περίπου 2 εκ. και θα τα κόψω κυβάκια-σοκολατάκια που θα τα τυλίξω σε κακάο.
- Κατασπαράξτε.
Dimitra Kavvada
Κόλαση-μπουκιές τις βαπτίζω ευθύς!!!!!!!!!
Artemis Tsipi
Και καλά κάνεις!!
Ερμιόνη
Μην τα κόψεις την επόμενη φορά!
Μου αρέσει που τα λες κομμάτες στον τίτλο της ανάρτησης, είναι πολύ πλούσια σε γεύση, με 1 κομμάτα θα είμαι τόσο χαρούμενη που θα χοροπηδάω!
Φιλιά
Artemis Tsipi
χαχα, έχεις δίκιο!!
Foivi Geller
προσπαθώ να το ξεχάσω αλλά δε μαφήνεις! χοντρή για πάντα!
Artemis Tsipi
😛
spoon-stories
Πράγματι δεν μπορούμε να αγιάσουμε χαχαχα. Φοβερές μπουκιές^^