Γιαουρτοκέικ με 5 υλικά
Να κι ένα γλυκό που με κατέπληξε ευχάριστα για την ευκολία του, τα λίγα και οικονομικά υλικά του και το κυριότερο, για τη γεύση και την υφή του που θυμίζει cheesecake.
Εγώ στα βασικά υλικά (γιαούρτι, αυγά, corn flour και μέλι) επέλεξα να βάλω και φράουλες.
Κατά τ’ άλλα τα 4 αυτά υλικά είναι η βάση, μπορεί να γίνει έτσι σκέτο ή να πειραματιστείς με άλλα φρούτα (μπανάνα, berries κι ό,τι λαχταρά η ψυχούλα σου) ή ακόμα και κομματάκια σοκολάτας κι ίσως σε κάποιους να αρέσουν και οι ξηροί καρποί.
Επίσης, μπορείς να αρωματίσεις με βανίλια ή κάποιο άλλο άρωμα. Την επόμενη φορά εγώ θα βάλω οπωσδήποτε βανίλια.
Από πάνω επίσης μπορεί να σερβιριστεί σκέτο, ή μόνο με μέλι ή με γλυκό του κουταλιού ή με μαρμελάδα ή με λιωμένη σοκολάτα ή καραμέλα ή με γιαουρτόμελο και έξτρα φράουλες όπως έκανα εγώ.
Γενικά, κάνεις ό,τι θες, αν θες.
Ελαφρύ, πρωτεϊνούχο και γλυκό τόσο όσο -που κι αυτό το ρυθμίζεις εσύ-, με την αίσθηση του γιαουρτιού σε μορφή ψημένου cheesecake.
Επέλεξα ένα στραγγιστό γιαούρτι 2%, εσύ βάλε ό,τι θες σε λιπαρά. Υποθέτω όμως ότι καλό θα ήταν το γιαούρτι να είναι στραγγιστό προκειμένου να μην είναι πολύ νερουλό γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν ξέρω κατά πόσο θα ψηθεί και σταθεί το κέικ.
Πλάκα θα ήταν να βάλει κάποιος και κάποιο γιαούρτι με φρούτα αν του αρέσει ή πρωτεϊνούχο ή με κάποια γεύση. Ίσως να είχε ενδιαφέρον κι αν κάποιος το δοκιμάσει έτσι, ας μου πεί.
Ένα είναι το σίγουρο: ότι αυτό το κεκάκι που έγινε viral στο tik tok είναι μια αποκάλυψη για μένα.
Εύχομαι να το φτιάξεις και να χαρείς εξίσου το ίδιο κι εσύ 🙂
-400 γρ γιαούρτι στραγγιστό. Εγώ χρησιμοποίησα 2%. Εσύ ό,τι θέλεις
-4 αυγά
-5 κσ corn flour +1κσ επιπλέον για το πασπάλισμα των φρούτων ή κομμάτια σοκολάτας, εάν βάλεις.
-4-5 κγ μέλι. Εσύ αν θες ζάχαρη. Όποια θες. Ή maple syrup. Κι η ποσότητα διαφέρει ανάλογα το πόσο γλυκό το θες. Εγώ με 4 κσ ήμουν οκ.
-7-8 φράουλες πλημμένες, στεγνωμένες και κομμένες σε κομματάκια
-Προαιρετικά topping: 200 γρ γιαούρτι, ανακατεμένο με 2 κσ μέλι και κομματάκια φράουλες
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 πάνω-κάτω αντιστάσεις. Βάζεις σε ένα ταψάκι 10-15 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα -ή και όχι- μια λαδόκολλα.
- Σε ένα μπωλ ρίχνεις και ανακατεύεις με αυγοδάρτη όλα μαζί τα υλικά: γιαούρτι, αυγά, corn flour και μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αν βάλεις τα φρούτα κάνεις το εξής: στις ψιλοκομμένες φράουλες, ρίχνεις μια κσ έξτρα corn flour και ανακατεύεις να πάει παντού. Ο λόγος που το κάνεις αυτό είναι για να μην κάτσουν τα κομματάκια στον πάτο του γλυκού.
- Ρίχνεις και τις φράουλες μέσα στο μείγμα κι ανακατεύεις μία να πάνε παντού.
- Ρίχνεις το μείγμα μέσα στο ταψάκι με τη λαδόκολλα και ψήνεις για περίπου 40-50΄μέχρι να κιτρινίσει η επιφάνεια και να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι από το κέντρο του γλυκού.
- Βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσει. Βάζεις στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες και γαρνίρεις με το topping γιαούρτι-μελι-φράουλες. Ή σκέτο. Ή όπως σου αρέσει. Τα ‘παμε αυτά.
Λιανα Ελευθερουδακη
Δεν το εφτιαξα ακομα, αλλα μου φαινεται εξαιρετικο!
Artemis
Σ’ ευχαριστώ πολύ Λιάνα! Θυμίζει λίγο cheesecake χωρίς ψήσιμο! Θα χαρώ ν’ ακούσω εντυπώσεις αν το φτιάξεις 🙂