Στάσου, μύδια με μουστάρδα! Στο σπίτι του Π. και της Κ.

in english

Οι φίλοι είναι βάλσαμο.

Αυτό το έχω ξαναπεί. Και θα το ξαναπώ πολλές φορές ακόμα.

Όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα μέσα μας και γύρω μας, τόσο πιο πολύ η ανάγκη για επικοινωνία και ζεστασιά αυξάνεται. Τουλάχιστον σε μένα. Αλλά απ’ ό,τι βλέπω και στους άλλους τριγύρω μου.

Μη χάνετε τις ευκαιρίες. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι εκεί, δίπλα σας.

Να τα θυμάστε, δεν είναι δεδομένα.

Ζήστε στιγμές μαζί τους, δημιουργήστε τις. Δε χρειάζεται τίποτα για να συμβεί αυτό. Απλά διάθεση.

Κοιτάξτε ψηλά, αναπνεύστε βαθιά, χαμογελάστε και παρέα μοιραστείτε χαρά.

Αν φτιάξετε και κάτι όλοι μαζί για να τσιμπήσετε, ακόμη καλύτερα.

Ακόμη κι αν δεν τσιμπήσετε ακριβώς όπως κάναμε εμείς… Αλλά τι ψυχή έχουν τα χορταράκια και τα “φρούτα” του βυθού; Αφρός είναι…

Ακόμη κι αν τα μύδια, σας βγουν ελαφρώς “λύσσα”.

Προσαρμοσμένη, από τον “Γαστρονόμο” τχ. 10, Φεβρουάριος 2007.

Της Ντίνας Νικολάου

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια
  • 1 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 1/2 φλ. μουστάρδα (η συνταγή έλεγε επιπλέον και 1 κουτ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη. Δεν είχα, δεν έβαλα.)
  • 1 κουτ. γλ. ζάχαρη (η συνταγή έλεγε 1/2 φλ., μου φάνηκε πολύ)
  • 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (δεν είχα επίσης, έριξα μαϊντανό)
  • 1/2 κουτ. γλ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα μύδια. Τα βάζουμε σε ένα “μπανιο”-λεκάνη/νεροχύτη με μπόλικο νερό. Παίρνουμε σκληρή βούρτσα ή σύρμα κι αρχίζουμε να τα βουρτσίζουμε ώσπου να φύγουν βρωμιές και φύκια. Τραβάμε και τα “μουστάκια” τους που εξέχουν με μια απότομη κίνηση. Όσα είναι ανοιχτά τα πετάμε (τα ανοιχτά ωμά μύδια δεν είναι καλά γιατί είναι “νεκρά” αφού έχουν χάσει το υγρό τους) .
  2. Μεταφέρουμε τα καθαρά μύδια όπως είναι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί και το κρεμμύδι. Τα βάζουμε στη φωτιά, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να αχνιστούν -όταν αρχίσουν να βράζουν, τα μύδια θα ανοίξουν. Αυτό θα γίνει αμέσως με το που θα ανέβει η θερμοκρασία στην κατσαρόλα. Όταν λοιπόν ανοίξουν τα μύδια, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τ’ αφήνουμε στην ησυχία τους για λίγο. Προσοχη! Όσα παρέμειναν κλειστά πετιούνται!
  3. Σουρώστε το ζωμό των μυδιών και βάλτε τον πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.
  4. Σε χαμηλή θερμοκρασία, αφήστε τα να βράσουν για λίγο μέχρι να πήξει η σάλτσα. Όταν συμβεί αυτό, ρίξτε μέσα και τα μύδια. Ανακατέψτε και βγάλτε απ’ τη φωτιά.
  5. Έχετε δίπλα μπόλικο ψωμί, ούζο ή τσίπουρο.

You might also like:

Κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες μυρωδάτες. Αυγολέμονο.

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στο φούρνο

Comments:

  • reply

    Ναι οι φίλοι είναι βάλσαμο!!!
    Μαζί δημιουργούμε μαζί γελάμε και απολαμβάνουμε!!!
    Τα μύδια τα λατρεύουμε όπως κι αν είναι.

    February 19, 2012
  • reply

    Φίλοι.Συμφωνώ μαζί σου. Κι εμείς με καλούς φίλους περνάμε τα βράδια μας. Τι καλύτερο.

    February 19, 2012
  • reply

    Προπόνηση για την Καθαρά Δευτέρα…. Αυτά τα μύδια σίγουρα θα τα δοκιμάσω…με φιλους πάντα ! 🙂

    February 20, 2012

Leave a comment: