Ψαρονέφρι με τζίντζερ, λεμόνι και πορτοκάλι/Ginger, lemon and orange tenderloin

Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα κομμάτια του χοιρινού που μου αρέσει πολύ γιατί είναι μαλακό, μαγειρεύεται γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά υλικά.

Το συγκεκριμένο με τα εσπεριδοειδή να κυριαρχούν ήταν πεντανόστιμο. Το συνόδεψα με πατάτες φούρνου που τις έκοψα σαν τηγανιτές για να ψηθούν γρήγορα μαζί με το κρέας.

Από την Ντίνα Νικολάου, Γαστρονόμος, Νοέμβριος 2010

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ψαρονέφρια, περίπου 400-450 γρ. το καθένα
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο ξερό θυμάρι
  • ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (εγώ έβαλα γλυκιά)
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και χτυπημένες για να ανοίξουν λίγο
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα ψαρονέφρια και τα πασπαλίζουμε παντού με το τζίντζερ.
  3. Σε ένα τηγάνι που να χωράει τα ψαρονέφρια, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για 3-4’ γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε το θυμάρι και τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1’ ακόμα, σβήνουμε με τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε 100 ml νερό ζεστό, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για ~30’ ή μέχρι να μην είναι ροζ το εσωτερικό του κρέατος όταν το τρυπήσουμε.
  6. Κόβουμε σε φέτες, «λούζουμε» με σάλτσα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.

Εγώ στο ταψάκι με τα ψαρονέφρια έκοψα και μερικές πατάτες σαν τηγανητές-τις οποίες αλατοπιπέρωσα και έριξα και λίγο θυμάρι- για να γίνουν γρήγορα μαζί με το κρέας. Η αρχική συνταγή τα ψήνει μόνα τους τα ψαρονέφρια και τα σερβίρει με κουσκούς ή πραγματικές τηγανητές πατάτες.

_______________________

Tenderloin is the piece of pork that I like the most because it is really tender, it is quickly cooked and can be combined with many different ingredients.

These citrus tenderloins were delicious. I garnished them with potatoes that were baked in the same pan and chopped like fried ones so as to be ready simultaneously.

From Chef Ntina Nikolaou, Gastronomer magazine, November 2010

INGREDIENTS

  • 2 tenderloins, 400-450 gr each
  • ½ tsp ginger powder
  • 80 ml olive oil
  • 1 tbsp grained dried thyme
  • ½ tbsp sweet or hot paprika (I used sweet)
  • 5-6 garlic cloves crushed a little bit
  • Juice from 1 orange
  • Juice and zest from 1 lemon
  • Salt, pepper

DIRECTIONS

  1. Preheat the oven at 356ο F.
  2. Salt and pepper the tenderloins and sprinkle ginger all over.
  3. In a frying pan, add olive oil and in high heat let the tenderloins brown a bit for 3-4’ from both sides.
  4. Add thyme and garlic, let it for 1’ more, add the orange and lemon juices and last paprika. Let it for 1’ more and take it away from fire.
  5. Transfer the tenderloins with their liquids in a baking pan, add 100 ml of warm water, salt and pepper and let it bake for ~30’ or until the inner meat isn’t pink any more!
  6. We slice it, we pour over the sauce and sprinkle with lemon zest. Garnish with anything you like!

I garnished tenderloins like this: I cut a few potatoes as fried ones –with salt, pepper and thyme- and let them bake with the meat in the same pan. The original recipe suggests couscous or real fried potatoes.

You choose!

5 thoughts on “Ψαρονέφρι με τζίντζερ, λεμόνι και πορτοκάλι/Ginger, lemon and orange tenderloin

  1. Elpiniki

    Πολύ ωραιο φαινεται… γεια στα χερια σου… και ωραια ιδεα για κυριακατικο τραπεζι!
    Καλημερα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *