
Cheesecake με ελληνικά τυριά και σως σύκου
Καιρό τώρα βλέπω αυτή τη συκιά.
Στον ακάλυπτο.
Φορτωμένη με σύκα.
Καιρό τώρα βλέπω κι αυτή τη συνταγή με ελληνικά τυριά και σύκα που περιμένει κι αυτή καρτερικά τη σειρά της μέχρι να φιλοτιμηθώ να την φτιάξω αλλά και να βγουν στις αγορές τα γλυκά φρούτα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν.
Πήρα τις αποφάσεις μου, έβγαλα τη συνταγή απ’ τα τεφτέρια μου, αγόρασα ώριμα, γλυκά σύκα, πήρα και φρέσκα ελληνικά τυριά και ιδού.
Η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά με φρούτα δεν είναι αυτά που προτιμώ.
Όμως, παντού και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.
Ελάχιστα γλυκό, με το ελαφρώς ξινό των τυριών να ισορροπεί τέλεια με τη γλύκα της μεθυσμένης σως σύκου, αυτό το γλυκό θα το λατρέψουν όσοι συνηθίζουν να τρώνε έτσι κι αλλιώς φρούτα με τυρί ως ελαφρύ γεύμα, δείπνο, ο,τιδήποτε.
ΥΛΙΚΑ
Από διαφημιστική συνταγή γνωστής εταιρείας με βούτυρο.
Χρησιμοποίησα τσέρκι περίπου 22-23 εκ ευτυχώς, γιατί η κρέμα βγαίνει αρκετή και σε ρηχή ταρτιέρα αυτών των διαστάσεων είναι πολλή η ποσότητα. Οπότε, είτε χρησιμοποιήστε τσέρκι αυτών των διαστάσεων όπως εγώ ή μεγαλύτερη ταρτιέρα ή ταψάκι αν δε σκοπεύετε να το ξεφορμάρετε.
Εάν δεν βρείτε ξινομυζήθρα, βάλτε αντίστοιχη ποσότητα από ανθότυρο.
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 250 γρ. μπισκότα της αρεσκείας σας τριμμένα –εγώ έβαλα ανάμεικτα πτι μπερ και μιράντα
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γρ. ανθότυρο –όχι αλατισμένο
- 200 γρ. μανούρι
- 100 γρ. ξινομυζήθρα
- 60 γρ. άχνη ζάχαρη
Για τη σως
- 1 κιλό σύκα καθαρισμένα + 1 ή περισσότερα για τη διακόσμηση
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 80 ml κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 170ο C.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βουτυρωθεί όλο το μπισκότο και το ρίχνουμε στην ταρτιέρα πιέζοντας το και ισιώνοντας την επιφάνειά του με το χέρι μας ή με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού.
- Ψήνουμε για 15-20’ μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Όσο ψήνεται το μπισκότο, φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μίξερ ρίχνουμε θρυμματισμένα με τα δάχτυλα όλα τα τυριά, την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί καλά και να μην έχει κομματάκια τυριού –περίπου 15’.
- Όσο γίνεται η κρέμα, φτιάχνουμε τη σως: πολτοποιούμε στο μούλτι τα σύκα και τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ, προσθέτοντας το μέλι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά.
- Συναρμολογούμε: απλώνουμε στην κρύα βάση μπισκότου την κρέμα ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνουμε τη σως, να κάνει ένα παχύ στρώμα. Στολίζουμε με φρέσκα σύκα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει καλά και να στερεοποιηθεί η κρέμα και η σως.
Απολαμβάνουμε.
You might also like:
Eri
Υπέροχο Άρτεμις!
Μαριέττα
Αν είναι τόσο καλό όσο φαίνεται στις φωτογραφίες σου, το ζλουπιτάκι μου θα σε λατρέψει ακόμα περισσότερο!!!
mia maria
Τα γλυκά με τυρί με δεν είναι από τα αγαπημένα μου αλλά όπως είπες και εσύ πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις! Φαίνεται πραγματικά λαχταριστό!
Καλή εβδομάδα:)
Artemis Tsipi
@Eri, thanks!
@Marietta, το ζλουπιτάκι με λατρεύει έτσι κι αλλιώς απέρανταααα!!
@Mia Maria, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να σου αρέσουν όντως αυτού του είδους τα γλυκά για να σου αρέσει κι αυτό -βασίζεται στο τυρί, τυρί και τυρί! Καλή εβδομάδα και σε σένα!
gvarvakis
Φοβερός συνδυασμός!!!!!!!
Θα το δοκιμάσω με σως μαρμελάδας σύκου (που έχω μπόλικη)
Εξαιρετική φωτογράφηση
Μπράβο Άρτεμις
καλό μεσημέρι
Artemis Tsipi
@gvarvakis,
να είσαι καλά! η μαρμελάδα σύκου θα είναι απλά τέλεια! καλό μεσημέρι.
Ερμιόνη
Μμμ… πανέμορφο και πεντανόστιμο!
Artemis Tsipi
@Ερμιόνη,
δεν ξέρω αν το έχεις δει αλλά κέρδισες το αναμνηστικό δωράκι από την Αγγλία! Περιμένω mail σου με τη διεύθυνσή σου!
@Σοφία,
ευχαριστώ πολύ!
Σοφία
Μου βάζεις ιδέες για τη γιορτή μου! τέλειο φαίνεται!
eirini
ο συνδιασμος των τυριων με το συκο ειναι εξαιρετικος!πολυ ωραιο, ελληνικο γλυκο.
Foivi Geller
Στο μυαλό μου είσαι!… και στο ψυγείο μου!
Sofia
φοβερο…. ειχα βρει ενα αντιστοιχο απο ένα ξενο βιβλίο συνταγών αλλα τοσο νοστιμο δεν βγικε…. θα του κανω μια μεταφραση και θα το ποσταρω…. ευχαριστώ παντως
Artemis Tsipi
@Sofia,
ευχαριστώ πολύ! Πάντως, η αγγλική εκδοχή του υπάρχει στο αγγλικό wonderfoodland!