Τάρτα με κιμά, πορτοκάλι και κόλιανδρο/Mince, orange and coriander tart

Αυτή είναι από τις πρώτες αλμυρές τάρτες που έφτιαξα και μία από τις αγαπημένες μου.

Είναι πολύ νόστιμη, γλυκιά από το πορτοκάλι και την κανέλα, με χαρακτηριστικό το άρωμα του κόλιανδρου.

Tρώγεται από μικρούς και μεγάλους μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.

Από το περιοδικό «Μενού και άλλα» (2005)

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 350 γρ. κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο (όχι φρέσκο, το μπαχαρικό)
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού τυρί γκούντα τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας τριμμένο έξτρα τυρί (γκούντα ή παρμεζάνα) για το πασπάλισμα στο τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τον κιμά, ξεσβολιάζοντάς τον, και ρίχνετε τα κρεμμύδια.
  2. Όταν «μαραθούν» και τα κρεμμύδια, ρίχνετε τον κόλιανδρο, την κανέλλα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για ~30’ ή μέχρι να πιεί όλο τον χυμό. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  4. Λαδώνετε μια φόρμα για τάρτες και απλώνετε το φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και τρυπώντας το με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
  5. Στην κατσαρόλα με τον κιμά ρίχνετε το γάλα, το τυρί και το 1 αυγό και ανακατεύετε καλά.
  6. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, γυρίζετε τις περισσευούμενες άκρες του φύλλου προς τα μέσα μέχρι το σημείο που αρχίζει η γέμιση και αλείφετε με το 2ο αυγό το φύλλο γύρω-γύρω.
  7. Πασπαλίζετε με το έξτρα τυρί σε όλη την τάρτα και ψήνετε αρχικά στο χαμηλό ράφι του φούρνου για ~30’ για να ψηθεί από κάτω το φύλλο και μετά ανεβάζετε στο μεσαίο για άλλα 15-20’ περίπου μέχρι να ροδίσει και η επιφάνεια. Συνολικά, 45-50’ ψήσιμο.

Tips:

  • για να είστε σίγουροι ότι δεν θα «παπαριάσει» η σφολιάτα από την γέμιση, μπορείτε να την αλείψετε με ασπράδι αυγού πριν βάλετε την γέμιση.
  • δεν χρειάζεται προ-ψήσιμο της σφολιάτας χωρίς τη γέμιση, καθώς η τάρτα θέλει ψήσιμο πάνω από μισή ώρα συνολικά και προλαβαίνει να ψηθεί καλά από κάτω και το φύλλο, εφόσον το βάλετε χαμηλά στον φούρνο αρχικά.

_________________________________

This is one of the first tarts that I baked and one of my favourite ones.

It is really delicious, sweet from orange juice and cinnamon, with the characteristic scent of coriander.

It is eaten from all ages until its last crumb.

From magazine “Menus and other stuff” (2005)

INGREDIENTS

  • 1 flaky pastry sheet
  • 350 gr mince
  • 2 big finely chopped onions
  • Juice from 2 oranges
  • ½ tsp grained coriander
  • 1/3 tsp grained cinnamon
  • 1 tbsp finely chopped parsley
  • 2 eggs
  • ½ cup evaporated milk
  • 1 cup grained gouda cheese
  • 3 tbsp olive oil
  • 2-3 tbsp extra grained cheese (gouda or parmesan) for sprinkling at the end
  • Salt, pepper

DIRECTIONS

  1. Put the olive oil in a small pot with the mince and smash it to pieces until it becomes brown.
  2. Put the onions, mix well and after two or three minutes, add the coriander, the cinnamon, the parsley, salt and pepper.
  3. Add the orange juice, mix and cover with a lid and let it slowly cook for ~30’ or until the juice is all gone. Let it cool a little bit.
  4. Preheat the oven at 356ο F. Oil a tart case and place the pastry sheet covering the sides as well. Fork it all over.
  5. In the pot with the mince add milk, cheese and 1 egg and mix well. Put the filling in the tart and turn inwards the edges of the pastry sheet to the top of the filling.
  6. Break the 2nd egg in a bawl, beat it and brush the rounded edges of the pastry sheet. Sprinkle the extra cheese all over the surface of the tart.
  7. Bake it at the bottom of the oven for about 30’ in order the pastry is baked and then put it at the middle of the oven for 15-20’ more until the surface goldens. Totally, 45-50’ baking.

Tips:

  • Just to be sure that the pastry sheet will not absorb humidity from the filling, brush it with egg white before adding the filling.
  • The pastry doesn’t need to be pre baked without the filling, just because the whole baking time is much more than 30’ and that’s enough for the proper baking of the pastry as long as it is placed at the bottom of the oven at first.

Comments:

  • reply

    Μ αρεσει πολύ το πορτοκάλι και με αυτες τις φωτο… ψηθηκα!
    Τελειο φαινεται…

    December 1, 2010
    • reply

      Ελπινίκη, είναι όντως τέλεια τάρτα και αξίζει να την δοκιμάσεις!

      December 1, 2010
  • reply

    Πoλύ ωραία η τάρτα σου. Μ’ αρέσει ο συνδυασμός των υλικών και η ευκολία στη χρήση της σφολιάτας.

    December 1, 2010
    • reply

      Ευχαριστώ πολύ, Μάγδα.
      Είναι όντως καταπληκτικός o συνδυασμός των υλικών, εύκολη πολύ και το κυριότερο πεντανόστιμη!

      December 1, 2010
  • reply

    Μαριέττα

    μιάμι!!! φαίνεται τέλειος συνδυασμός! Θα το φτιάξω σίγουρα!

    December 2, 2010
    • reply

      @Μαριέττα,
      είναι όντως τέλειος συνδυασμός κι ακόμα τελειότερος όταν τον γεύεσαι!

      December 2, 2010

Leave a comment: