Ρίξε λάδι στη φωτιά κι άφησε και λίγο για κανά κέικ. Με σοκολάτα.
…ή αλλιώς “φάε λάδι κι έλα βράδυ”, “του έβγαλε το λάδι” κλπ κλπ κλπ.
Μέρος της ζωής μας το ελαιόλαδο και της διατροφής μας απαραιτήτως.
Που καλά κάνει και δε μένει μόνο στις αλμυρές γαστριμαργικές δημιουργίες αλλά πρωταγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία και στις γλυκές απόπειρες.
Πρώτη φορά επιχείρησα λοιπόν να αντικαταστήσω το βούτυρο στο σοκολατένιο αυτό κέικ και όπως είπαν και οι καλαματιανοί φίλοι μου… “την έβγαλα λάδι”!
ΥΛΙΚΑ
Συνταγή από εδώ, του Φώτη Χρυσανθίδη, από το Βήμα Gourmet (Μάρτιος 2010)
- 250 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 170.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Στο μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή με μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με τη κρυσταλλική ζάχαρη ώσπου να γίνει σφιχτή μαρέγκα (να κάνει μύτες η μαρέγκα κι όταν αναποδογυρίζουμε τον κάδο του μίξερ να μη πέφτει).
- Εντωμεταξύ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη να ανακατευτούν και τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Όταν γίνει η μαρέγκα, την ενσωματώνουμε στο σοκολατένιο μείγμα απαλά με μια σπάτουλα.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το κοσκινίζουμε ρίχνοντας κι ανακατεύοντας απαλά στο σοκολατένιο μείγμα επίσης.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα της αρεσκείας μας, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 40′. Μετά το 40λεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 και ψήνουμε για άλλα 10′. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15′ τουλάχιστον και μετά ξεφορμάρουμε.
You might also like:
tanja@the green mixer
Φαίνεται πάρα πολύ ωραίο και ζουμερό!
Artemis Tsipi
@the green mixer, ιτ ιζ, ιντίντ!
Ξανθή
Άρτεμις σε ευχαριστώ που με θυμήθηκες, θα το φτιάξω σύντομα.
Πολλά φιλιά
Artemis Tsipi
@Ξανθή, 🙂
Popi/tasteadvisor
πραγματικά φαίνεται εξαιρετικό θα το δοκιμάσω
Artemis Tsipi
@Popi, θα περιμένω εντυπώσεις!
Vita
Σε πολλά κέικ έχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο με επιτυχία. Ειδικά τα σοκολατένια μάλλον τα κρατάει πιο υγρά! Πολύ ωραία συνταγή!
Artemis Tsipi
Θα το δοκιμάζω χωρίς φόβο αλλά με πάθος από εδώ και πέρα!
FoodJunkie
Αυτό το κέικ το φτιάχνω κιε εγώ, Γίνεται τέλειο! Δοκίμασέ το και με ξύσμα από πορτοκάλι ή περγαμόντο και θα δεις τί γίνεται με τις φρουτένιες νότες του λαδιού! ΚΟΛΑΣΗ
Artemis Tsipi
@FoodJunkie, άμαν, θα το δοκιμάσω σίγουρα με τα πρώτα χειμωνιάτικα πορτοκάλια!
akonstantinidou
Για αλλαγή, προσθέστε ρούμι και σταφίδες. Γίνεται πολύ καλό.
Artemis Tsipi
@akonstantinidou, θα το δοκιμάσω, ευχαριστώ!