Ρίξε λάδι στη φωτιά κι άφησε και λίγο για κανά κέικ. Με σοκολάτα.

Share

in english

…ή αλλιώς “φάε λάδι κι έλα βράδυ”,  “του έβγαλε το λάδι”  κλπ κλπ κλπ.

Μέρος της ζωής μας το ελαιόλαδο και της διατροφής μας απαραιτήτως.

Που καλά κάνει και δε μένει μόνο στις αλμυρές γαστριμαργικές δημιουργίες αλλά πρωταγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία και στις γλυκές απόπειρες.

Πρώτη φορά επιχείρησα λοιπόν να αντικαταστήσω το βούτυρο στο σοκολατένιο αυτό κέικ και όπως είπαν και οι καλαματιανοί φίλοι μου… “την έβγαλα λάδι”!

ΥΛΙΚΑ

Συνταγή από εδώ, του Φώτη Χρυσανθίδη, από το Βήμα Gourmet (Μάρτιος 2010)

  • 250 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 170.
  2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή με μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με τη κρυσταλλική ζάχαρη ώσπου να γίνει σφιχτή μαρέγκα (να κάνει μύτες η μαρέγκα κι όταν αναποδογυρίζουμε τον κάδο του μίξερ να μη πέφτει).
  4. Εντωμεταξύ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη να ανακατευτούν και τα ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
  5. Όταν γίνει η μαρέγκα, την ενσωματώνουμε στο σοκολατένιο μείγμα απαλά με μια σπάτουλα.
  6. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το κοσκινίζουμε ρίχνοντας κι ανακατεύοντας απαλά στο σοκολατένιο μείγμα επίσης.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα της αρεσκείας μας, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 40′. Μετά το 40λεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 και ψήνουμε για άλλα 10′. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15′ τουλάχιστον και μετά ξεφορμάρουμε.

You might also like:

Υγρό κέικ πεπόνι

Σοκολατομπανάνα κέικ!

12 thoughts on “Ρίξε λάδι στη φωτιά κι άφησε και λίγο για κανά κέικ. Με σοκολάτα.

  1. Vita

    Σε πολλά κέικ έχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο με επιτυχία. Ειδικά τα σοκολατένια μάλλον τα κρατάει πιο υγρά! Πολύ ωραία συνταγή!

  2. FoodJunkie

    Αυτό το κέικ το φτιάχνω κιε εγώ, Γίνεται τέλειο! Δοκίμασέ το και με ξύσμα από πορτοκάλι ή περγαμόντο και θα δεις τί γίνεται με τις φρουτένιες νότες του λαδιού! ΚΟΛΑΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *