WonderFoodPeople: η στήλη όπου φιλοξενώ ανθρώπους από το χώρο του food styling, food photography και food blogging. Ανθρώπους, των οποίων τη δουλειά θαυμάζω και που οι δημιουργίες τους και η αισθητική τους αποτελεί έμπνευση για μένα.

Οι στιγμές που μοιράζεται κανείς γύρω από ένα τραπέζι είναι αυτές που δένουν την οικογένεια και δίνουν όμορφη γεύση και ζεστασιά στην καθημερινότητα μας. Αυτή την εικόνα προσπαθώ να αποτυπώσω με τις φωτογραφίες μου δημιουργώντας κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία.

Γνώρισε την Ευγενία Τρούσα, με το Let’s treat ourselves.

 

1. Λίγα λόγια για σένα

Είμαι η Ευγενία κατάγομαι από την Κέρκυρα.

Σπούδασα στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ειδικότητα Παιδαγωγικά κάτι που δεν ακολούθησα επαγγελματικά, αντιθέτως εργάστηκα για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στο frond office μιας μεγάλης επιχείρησης από την οποία πήρα πάρα πολλά εφόδια, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και μόνο ευγνώμων μπορώ να είμαι.

Πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά με τις μεγάλες μου αγάπες, το food styling και τη φωτογραφία φαγητού.

Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι στην κουζίνα και να δημιουργώ με απλά υλικά όμορφα και γευστικά πιάτα.

Θεωρώ ευλογία και χαρά να ετοιμάζεις το τραπέζι για την οικογένεια και τους φίλους σου. Οι στιγμές που μοιράζεται κανείς γύρω από ένα τραπέζι είναι αυτές που δένουν την οικογένεια και δίνουν όμορφη γεύση και ζεστασιά στην καθημερινότητα μας. Αυτή την εικόνα προσπαθώ να αποτυπώσω με τις φωτογραφίες μου δημιουργώντας κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία.

 

2. Που σε βρίσκουμε online:

social media account(s): Instagram – letstreatourselves.gr

Facebook- Lets treat ourselves

 

 

3. Πότε και πως ξεκίνησες το food styling/food photography;

Ανέκαθεν μου άρεσε να στολίζω τόσο τα πιάτα μου, όσο και το τραπέζι μου. Όταν όμως ξεκίνησα το blog μου, περίπου 5 χρόνια πριν, άρχισα να μελετάω διεξοδικότερα το κομμάτι του food styling, τότε φωτογράφιζα ακόμη με το κινητό μου και δε γνώριζα απολύτως τίποτα για τη φωτογραφία φαγητού.

Θέλοντας όμως οι φωτογραφίες μου να δείχνουν όλο και πιο όμορφες, καθώς επίσης και η επιλογή μιας φωτογραφίας μου ανάμεσα στις νικητήριες φωτογραφίες σε ένα διαγωνισμό που είχε διοργανώσει κάποια χρόνια πριν το περιοδικό Φωτογράφος μαζί με το περιοδικό Γαστρονόμο στάθηκαν η αφορμή για να ανακαλύψω με πολύ προσπάθεια και πολύ μελέτη το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας φαγητού.

 

4. Ποιός είναι ο βασικός φωτογραφικός εξοπλισμός σου;

Η κάμερα μου φυσικά. Το τρίποδό μου, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος βοηθός μου, ειδικά στις λήψεις που απαιτούν ανθρώπινο στοιχείο. Ο υπολογιστής μου, ένα cstand που με βοηθάει κυρίως στις flatlay λήψεις που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια και φυσικά μία επιπλέον μπαταρία για την κάμερά μου. Από εκεί και πέρα υπάρχει και άλλος βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος όμως δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητος ειδικά σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να πειραματίζεται με τη φωτογραφία φαγητού.

 

 

5. Τα πέντε “μαγικά” εργαλεία που χρησιμοποιείς ως food stylist.

Φροντίζω πάντα το φαγητό που φωτογραφίζω να είναι φρεσκομαγειρεμένο και ποτέ δε χρησιμοποιώ στο φαγητό υλικά τα οποία είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.

Πάντα όμως έχω μαζί μου κάποιο πινέλο με το οποίο μπορώ να φρεσκάρω την επιφάνεια του φαγητού με λίγο νερό, λάδι ή κάποια σάλτσα ανάλογα πάντα με την περίσταση έτσι ώστε να αποκτήσει ζωντάνια.

Αναγκαίο επίσης είναι και ένα ψεκαστήρι με νερό για να δώσει φρεσκάδα στα λαχανικά ή στα φρούτα.

Απαραιτήτως ξύλινα σουβλάκια τα οποία βοηθούν πολύ στις φωτογραφίες πχ των pancakes, των burger ή σε οτιδήποτε θέλεις να φωτογραφήσεις σε στοίβες.

Τσιμπιδάκια, τα οποία βοηθούν κυρίως για να τοποθετείς ευαίσθητα και μικρά αντικείμενα στο σημείο που θέλεις και σφιγκτήρες, οι οποίοι πραγματικά κρατούν τα πάντα στη θέση τους και σου λύνουν τα χέρια.

Τέλος, αναγκαία για μένα είναι η ταινία διπλής όψεως και το blu tack. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αυτά τα δυο υλικά τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά για να στερεώσω πράγματα, όπως υφάσματα ή καμβάδες.

 

 

6. Φυσικό ή τεχνητό φως και γιατί; Αν φωτογραφίζεις με τεχνητό φωτισμό ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός σου;

Κατά 80% φωτογραφίζω με φυσικό φως, είναι ανεξάντλητο και μπορεί να σου δώσει υπέροχες λήψεις. Όμως έχει και τους περιορισμούς του, γι’αυτό έχω την εναλλακτική του τεχνητού φωτισμού. Μέχρι στιγμής ως τεχνητό φωτισμό χρησιμοποιώ softbox σταθερού φωτισμού.

 

7. Πού φωτογραφίζεις; Σπίτι-στούντιο-σε πελάτες;

Φωτογραφίζω σε ένα μικρό χώρο που έχω διαμορφώσει. Όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να έχω ένα μεγαλύτερο και πιο φωτεινό studio που θα χωράει όλο τον εξοπλισμό μου.

 

8. Ποιό είναι το στυλ σου; Πως θα το περιέγραφες;

Δε θα ήθελα να περιορίσω το στυλ μου σε μια λέξη. Φωτογραφία φαγητού και food styling για μένα σημαίνει να δημιουργείς τη σωστή ατμόσφαιρα γύρω από το φαγητό ή τα υλικά σου παρουσιάζοντάς τα όσο πιο λαχταριστά γίνεται. Άλλωστε αυτή δεν είναι και η μαγεία του food styling; Να μπορείς κάθε φορά να δημιουργείς και μια διαφορετική ιστορία αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον πρωταγωνιστή σου που δεν είναι άλλος από το φαγητό. Γι’αυτό στο portfolio μου κάποιος θα βρει φωτογραφίες rustic αλλά και minimal, φωτεινές αλλά και darkmoody, με έντονα χρώματα αλλά και με πιο ήπιες αντιθέσεις. Αυτό όμως που θα έλεγα ότι χαρακτηρίζει τη δουλειά μου είναι οι still life φωτογραφίες με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο και τα φυσικά υλικά.

 

 

9. Τι σε εμπνέει;

Αρχικά η ίδια η συνταγή. Αν για παράδειγμα θέλω να παρουσιάσω ένα παραδοσιακό πιάτο ή μια πίτα θα επιλέξω να έχει μια πιο rustic εμφάνιση το σκηνικό μου. Τα υλικά της κάθε συνταγής, ο συνδυασμός των χρωμάτων, το συναίσθημα που θέλω να βγει μέσα από τη φωτογραφία μου ή ακόμη και ένα αντικείμενο που θα το δω και θα θελήσω γύρω από αυτό να στήσω το σκηνικό μου. Και τόσα άλλα πράγματα, όπως τα χρώματα της φύσης και τα προϊόντα της κάθε εποχής.

 

10. Αγαπημένο σου θέμα.

Δε θα έλεγα ότι έχω ένα συγκεκριμένο αγαπημένο θέμα, ίσα ίσα για μένα αποτελούν πρόκληση τα θέματα αυτά που δεν έχω δουλέψει πολύ. Μια αγάπη όμως για τα κέικ, τις μακαρονάδες, τα πρωινά και τις μεγάλες συνθέσεις την έχω.

 

11. Θέμα που σε δυσκολεύει ή δε σου αρέσει. Γιατί.

Αυτό που με δυσκολεύει ή θα πω καλύτερα πως δεν συμπαθώ καθόλου είναι οι landscape λήψεις ειδικά των 45ο. Μάλιστα πρόσφατα μου ζητήθηκε να ετοιμάσω ένα project με landscape φωτογραφίες και το θεώρησα πολύ μεγάλη πρόκληση. Στο τέλος ένιωσα τόσο μεγάλη ικανοποίηση που δε μπορώ να σου περιγράψω!

 

12. Κάψιμο (όχι φαγητού): σου έχει συμβεί; Αν ναι, πως το αντιμετωπίζεις;

Εννοείται πως υπάρχουν και οι στιγμές που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις ή μπορεί να έχεις δημιουργήσει /σχεδιάσει μια εικόνα στο μυαλό σου και στην πορεία να ανακαλύπτεις ότι δεν λειτουργεί όπως θα ήθελες. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις αλλάζω εντελώς πλάνο και ξεκινάω πάλι από την αρχή χωρίς να σκέφτομαι κανόνες, σύνθεση φωτογραφίας και χρωματικούς συνδυασμούς. Λειτουργώ καθαρά με τη δική μου οπτική ματιά και τη δική μου αισθητική.

 

 

13. Πώς επιλέγεις τα props σου ανά project; Έχεις προσωπική, δική σου συλλογή; Αγοράζεις/δανείζεσαι/ενοικιάζεις/χορηγούμενα;

Τα props τα επιλέγω ανάλογα με το concept της φωτογράφισης.

Δημιουργώ τη δική μου συλλογή αγοράζοντας αντικείμενα που μου κάνουν κλικ. Η αλήθεια ότι το κόστος για να δημιουργήσεις μια μεγάλη συλλογή από props που θα καλύψουν κάθε σου ανάγκη είναι μεγάλο. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα χορηγίας σε κάποια project.

 

14. Πώς θα περιέγραφες τον ιδανικό πελάτη για σένα;

Δε θα έλεγα «ιδανικός πελάτης» αλλά ιδανικός συνεργάτης. Γιατί για μένα όλα βασίζονται στη σωστή επικοινωνία, στο σεβαστό προς τη δουλειά του καθενός και στη συνεργασία έτσι ώστε και οι δυο πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες.

 

15. Αγαπημένα food photography-styling βιβλία/blogs/podcasts/videos

Παρακολουθώ και συνεχώς διαβάζω δεκάδες άρθρα γύρω από το food styling και τη φωτογραφία φαγητού και συνεχώς ανακαλύπτω νέα πράγματα. Στη βιβλιοθήκη μου φυσικά υπάρχουν το How to photography food της Beata Lubas, το Creative food photography της Kimberly Espinel και Picture perfect food της Joanie Simon.

 

 

16. Food photography/styling tips

Το σημαντικότερο απ’όλα είναι το φως. Αυτό είναι που θα ζωντανέψει την εικόνα σου. Στη συνέχεια είναι η πρακτική και να γνωρίζεις καλά την κάμερα σου, όποια κι αν είναι αυτή.

 

17. Συμβουλή σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν food photographystyling

Πάνω απ’όλα να έχουν αγάπη γι’αυτό που κάνουν. Να μην μπουν στη διαδικασία να συγκρίνουν την προσπάθεια τους με τη δουλεία κάποιου άλλου αλλά να δώσουν βάση στη δική τους εξέλιξη που θα έρθει μετά από πρακτική, μελέτη και σκληρή δουλειά.

 

18. Όνειρα και σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, προτιμώ να είμαι συγκεντρωμένη στο τώρα και να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Στόχος μου είναι η συνεργασία και η δημιουργία περιεχομένου για αγαπημένα μου brands όπως και η συνεργασία με αξιόλογους δημιουργούς του χώρου.

 

Κλείνοντας Άρτεμις θα ήθελα να σου ευχηθώ να είναι καλοτάξιδη η νέα σου στήλη και θα μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω τόσο εσένα όσο και τον καθένα ξεχωριστά από την μεγάλη μας παρέα στα social που σέβεται, εκτιμά και στηρίζει τη δουλειά μου. Τα καλύτερα έρχονται!

 

*Όλες οι φωτογραφίες του post αυτού είναι πνευματική ιδιοκτησία της Ευγενίας Τρούσα.