Εάν θέλεις να μπεις στον χώρο του food photography – styling (είτε επαγγελματικά είτε σαν χόμπι) κάν’ το τώρα! Δηλαδή, μην αναλώνεσαι στο εάν θα είσαι καλός/καλή ή βλέπεις τη δουλειά των άλλων και τη συγκρίνεις με τη δική σου.
Γνώρισε την Δανάη Καραχάλιου.
1. Λίγα λόγια για σένα:
Είμαι η Δανάη, μια πρώην φαρμακοποιός που αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή! Παρ’ ότι το food photography ξεκίνησε για μένα σαν χόμπι, σύντομα κατάλαβα πόσο πολύ με γεμίζει και αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον τομέα αυτόν. Στην καθημερινότητά μου, θα με βρείτε πίσω από μία κάμερα να φωτογραφίζω νόστιμα φαγητά ή στον υπολογιστή να κάνω editing παρέα με τσάι και σπιτικά μπισκότα. Εκτός του food photography, η μεγάλη μου αγάπη είναι η γιόγκα αλλά και τα ταξίδια, γι’ αυτό και όποτε έχω τη δυνατότητα οργανώνω μικρές αποδράσεις με τον σύντροφό μου.
2. Που σε βρίσκουμε online:
Instagram: @journeyofaspoon
LinkedIn: Danae Karachaliou
portfolio: danaekarachaliou.com
3. Πότε και πως ξεκίνησες το food styling/food photography;
Το ταξίδι μου στο food photography ξεκίνησε κάπως τυχαία το 2017, όταν άρχισα να φωτογραφίζω τα υγιεινά γλυκά και σνακ που έφτιαχνα ως φοιτήτρια. Φυσικά τότε το έκανα περισσότερο για το χαβαλέ που λέμε. Ωστόσο, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά και να επενδύσω στο food photography μετά από ένα σχετικό webinar που παρακολούθησα το 2019 και έτσι πήρα την απόφαση να αγοράσω κάμερα DSLR και να εγγραφώ σε ένα online course. Από τότε έχω παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και courses, έχω διαβάσει βιβλία, έχω επενδύσει σε εξοπλισμό και έχω περάσει αμέτρητες ώρες φωτογραφίζοντας.
4. Ποιός είναι ο βασικός φωτογραφικός εξοπλισμός σου;
Ο βασικός εξοπλισμός μου αποτελείται από:
5. Τα πέντε “μαγικά” εργαλεία που χρησιμοποιείς ως food stylist.
H αλήθεια είναι πως το food styling δεν είναι η εξειδίκευσή μου, ωστόσο έχω κάποια «μαγικά» εργαλεία που χρησιμοποιώ για να δώσω αυτό το κάτι παραπάνω στη φωτογραφία μου.
6. Φυσικό ή τεχνητό φως και γιατί; Αν φωτογραφίζεις με τεχνητό φωτισμό ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός σου;
Λατρεύω να φωτογραφίζω με τεχνητό φως! Το τεχνητό φως σου δίνει απόλυτο έλεγχο ως προς τον φωτισμό, την κατεύθυνσή του, την έντασή του…πρακτικά μπορείς να «δημιουργήσεις» το φως που εσύ θες στη σκηνή που φωτογραφίζεις. Επίσης, το flash (που γενικά το προτιμώ σε σχέση με το continuous light) σου δίνει τη δυνατότητα να «παγώσεις» την κίνηση στη φωτογραφία, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε λήψεις όπως drink splashes, sugar dusting κλπ.
Ο βασικός εξοπλισμός μου όσον αφορά το τεχνητό φως περιλαμβάνει:
7. Πού φωτογραφίζεις; Σπίτι-στούντιο-σε πελάτες;
Προς το παρόν, έχω μετατρέψει ένα δωμάτιο του σπιτιού μου σε στούντιο, αλλά ελπίζω σύντομα να καταφέρω να νοικιάσω έναν ξεχωριστό χώρο.
8. Ποιό είναι το στυλ σου; Πως θα το περιέγραφες;
Αυτή είναι μια ερώτηση που έχω κάνει κι εγώ πολλές φορές στον εαυτό μου. Θα περιέγραφα το στυλ μου σαν moody, με έντονο το lifestyle στοιχείο μέσα και με κίνηση (είτε άμεση είτε έμμεση). Στις φωτογραφίες μου μπορείς να παρατηρήσεις έντονες σκιές αλλά συνήθως το φως είναι απαλό. Επίσης, μου αρέσει να χρησιμοποιώ συμπληρωματικά χρώματα, κάτι που δίνει ενέργεια στην εικόνα και την κάνει πιο δυναμική και ζωντανή.
9. Τι σε εμπνέει;
Με εμπνέουν διάφορα πράγματα, από τη φύση μέχρι ένα καινούργιο backdrop που θα αγοράσω. Μία βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα πάντα με γεμίζουν νέες ιδέες. Τα χρώματα της φύσης και του ουρανού ανάλογα με τις εποχές, όπως επίσης και η εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών είναι στοιχεία που επηρεάζουν πολύ τις φωτογραφίες μου. Για παράδειγμα, μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες (βλ. φωτογραφία με ποτό) την εμπνεύστηκα από το χρώμα του ηλιοβασιλέματος ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Επιπλέον, τα καινούργια props και backdrops πάντα μου δίνουν νέες ιδέες και πριν ακόμα τα αγοράσω, έχω στο μυαλό μου συνδυασμούς που θέλω να δοκιμάσω με αυτά.
10. Αγαπημένο σου θέμα.
Αν με ρωτούσες λίγο καιρό πριν θα σου έλεγα σίγουρα γλυκά πάσης φύσεως – μπράουνις, κέικ, μπισκότα. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο άρχισα να φωτογραφίζω περισσότερο σούπες και ποτά, αντικείμενα που αγαπώ πλέον λόγω του πόσο όμορφα αλληλεπιδρούν με το φως.
11. Θέμα που σε δυσκολεύει ή δε σου αρέσει. Γιατί.
Γενικά, ακόμα και κάτι που με δυσκολεύει προσπαθώ να βρίσκω τρόπους να το κάνω όσο μπορώ να φαίνεται νόστιμο και ελκυστικό. Ωστόσο, αντικείμενα όπως κρέας (ωμό και μαγειρεμένο) και ψάρι με δυσκολεύουν αρκετά, επειδή εκ φύσεως δεν είναι και τα πιο ελκυστικά στο μάτι. Επίσης, κάτι που με δυσκολεύει πολύ στη φωτογράφιση αλλά μου αρέσει πολύ σαν αντικείμενο είναι τα ωμά λαχανικά. Λατρεύω ένα καλό close–up για να φανούν οι υφές κλπ. και σίγουρα πρέπει να εξασκηθώ περισσότερο σε αυτό!
12. Κάψιμο (όχι φαγητού): σου έχει συμβεί; Αν ναι, πως το αντιμετωπίζεις;
Ένα μικρό «κάψιμο» μου συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου λόγω των πολλών projects που είχα αναλάβει ταυτόχρονα είχα πολλή δουλειά και είχα πελαγώσει. Κοινώς έτρεχα και δεν έφτανα! Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πάρεις λίγο χρόνο, να οργανώσεις τα πράγματα με έναν τρόπο που να σου αφήνει ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και στη συνέχεια να το συζητήσεις με τον πελάτη και να του εξηγήσεις πως θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για το project.
Γενικά πρέπει να διατηρείς μία ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής, κάτι που είναι δύσκολο όταν έχεις μία δική σου επιχείρηση. Αυτό που προσπαθώ εγώ να κάνω είναι να τελειώνω τη δουλειά μέχρι κάποια λογική ώρα το απόγευμα (συνήθως 5-6) και μετά να κάνω άλλα πράγματα και δραστηριότητες ή απλά να ξεκουράζομαι.
13. Πώς επιλέγεις τα props σου ανά project; Έχεις προσωπική, δική σου συλλογή; Αγοράζεις/δανείζεσαι/ενοικιάζεις/χορηγούμενα;
Αχ, τα props είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του food photography! Έχω μία (μικρή ακόμα) προσωπική συλλογή που προσπαθώ να εμπλουτίζω τακτικά. Σε περίπτωση που χρειάζομαι κάτι συγκεκριμένο άμεσα το οποίο δεν έχω στη συλλογή μου, κάποιες φορές δανείζομαι από φίλους που ξέρω ότι έχουν αυτό που ψάχνω. Αλλά όποτε μπορώ δεν χάνω ευκαιρία να αγοράζω νέα κομμάτια!
14. Πώς θα περιέγραφες τον ιδανικό πελάτη για σένα;
Το πρώτο και βασικότερο που μπορεί να κατατάξει έναν πελάτη στη κατηγορία του ιδανικού για μένα είναι το να ξέρει τι θέλει. Προσωπικά, μου συμβαίνει συχνά ένας πελάτης που έρχεται σε μένα να μου λέει θέλω 10 φωτογραφίες των προϊόντων μου πχ, ωστόσο δεν ξέρει το στυλ, το mood, τις διαστάσεις, τον προσανατολισμό και άλλα πράγματα που είναι σημαντικά.
Επιπλέον, θεωρώ πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά μιας συνεργασίας την επικοινωνία και τη συνεννόηση και επίσης το να δίνει χώρο ο πελάτης σε μένα να κάνω σωστά τη δουλειά μου, βάσει φυσικά των προδιαγραφών που έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων.
15. Αγαπημένα food photography-styling βιβλία/blogs/podcasts/videos.
Από βιβλία, λατρεύω το “How to Photograph Food” της Bea Lubas και το “Creative Food Photography” της Kimberly Espinel.
Επίσης, το podcast της Kimberly “Eat Capture Share” είναι φοβερό όσον αφορά tips για food photography αλλά και όσον αφορά το business κομμάτι.
Αγαπημένα blog είναι το french.ly της Fanette Rickert, που αφορά κυρίως τη business πλευρά του food photography και το twolovesstudio.com της Rachel Korinek που εστιάζει σε tips για food photography, editing κλπ.
Τέλος, από βίντεο ακολουθώ το κανάλι “The Bite Shot” της Joanie Simon που έχει βίντεο για οτιδήποτε αφορά στο food photography.
16. Food photography/styling tips.
Μπορεί να μην έχω πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο, αλλά ένα tip που πάντα ακολουθώ όταν πρόκειται να φωτογραφίσω είναι να μελετάω πρώτα το αντικείμενό μου, να μελετάω το φως, το πώς το φως αγκαλιάζει το αντικείμενο. Κατά τη γνώμη μου, το φως είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες στη φωτογραφία, επομένως το να βρεις το κατάλληλο φως για το αντικείμενό σου είναι πρωτεύον. Επίσης, κάτι που με έχει βοηθήσει απίστευτα είναι το tethering κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, δηλαδή το να συνδέω την κάμερα απευθείας στον υπολογιστή και να βλέπω τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή. Έτσι, έχω τη δυνατότητα να δω τι λειτουργεί και τι όχι και να κάνω απευθείας διορθώσεις όπου χρειάζεται.
17. Συμβουλή σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν food photography–styling.
Εάν θέλεις να μπεις στον χώρο του food photography – styling (είτε επαγγελματικά είτε σαν χόμπι) κάν’ το τώρα! Δηλαδή, μην αναλώνεσαι στο εάν θα είσαι καλός/καλή ή βλέπεις τη δουλειά των άλλων και τη συγκρίνεις με τη δική σου. Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε (δες τις πρώτες μου φωτογραφίες και θα καταλάβεις!) αλλά με δουλειά, μελέτη και πολλή εξάσκηση έρχεται και η πρόοδος. Επίσης, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ προσωπικά είναι τα διάφορα courses και σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει. Γενικά, θεωρώ την επένδυση στην εκπαίδευση πολύ σημαντική (όποτε/εάν υπάρχει η δυνατότητα φυσικά).
18. Όνειρα και σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας.
Ένα προσωπικό μου όνειρο είναι να δημιουργήσω το δικό μου –μεγάλο- στούντιο και να το εξοπλίσω πλήρως με props, backdrops και όμορφο χώρο, ώστε να μπορώ να κάνω εκεί τις φωτογραφίσεις μου αλλά και συνεργασίες με άλλους φωτογράφους.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα ήθελα το food photography στην Ελλάδα να αρχίσει να αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν επάγγελμα και όχι σαν χόμπι –από τους πελάτες και τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα- και όχι με τόσο σκεπτικισμό.
19. Δικό σου (πες οτιδήποτε θες).
Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα Άρτεμις που με προσκάλεσες να συμμετάσχω σε αυτήν την όμορφη στήλη! Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και θαυμάζω τη δουλειά σου!
Ευχαριστώ πολύ!
*Όλες οι φωτογραφίες του post αυτού είναι πνευματική ιδιοκτησία της Δανάης Καραχάλιου.
January 26, 2023