WonderFoodPeople: η στήλη όπου φιλοξενώ ανθρώπους από το χώρο του food styling, food photography και food blogging. Ανθρώπους, των οποίων τη δουλειά θαυμάζω και που οι δημιουργίες τους και η αισθητική τους αποτελεί έμπνευση για μένα.

Χρώμα. Χαρά. Γεωμετρία. Δάχτυλα χεριών. Παιχνίδι. Χρώμα πάλι. Γυαλάδες. Μεγάλες μπουκιές και χαμόγελα.

 

Γνώρισε την Ιωάννα Πάκα.

IoannaPaka6

1. Λίγα λόγια για σένα

Γεια! Είμαι η Ιωάννα και μεταξύ άλλων ειδών φωτογραφίας κάνω και food photography. Έχω δικό μου στούντιο στο Παγκράτι κι ένα backround σε θεατρικές σπουδές οι οποίες πλέον δεν αξιοποιούνται. Η Άρτεμις με γνώρισε σε ένα πάρτι, με πήρε από το χέρι και καταλήξαμε εδώ.

 

2. Που σε βρίσκουμε online:

social media account(s): @click.cake.bacon @ioannapakaphotography 

site: www.ioannapaka.com

 

3. Πότε και πως ξεκίνησες food photography. Πως έμαθες;

Ξεκίνησα κατά τη διάρκεια των σπουδών φωτογραφίας μου, στα πλαίσια πειραματισμού, παιχνιδιού και δημιουργίας portfolio. Αυτές οι απόπειρες έχουν ένα σουρεάλ και fun χαρακτήρα καθώς το φαγητό το χρησιμοποιούσα για να φτιάξω ένα φαντασιακό περιβάλλον κι όχι για να αναδείξω κάποιο πιάτο. Πάντα στουντιακά, σκηνοθετημένα και ελεγχόμενα.

 

4. Ποιός είναι ο βασικός φωτογραφικός εξοπλισμός σου;

Camera body: Nikon D850

24-70mm 2.8 Nikon

80mm 1.4 Nikon

70-200mm Tamron 2.8

Macro 55mm Nikon

O 24-70mm ωστόσο είναι ο πιο βολικός μέχρι στιγμής.

 

 

IoannaPaka4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Φυσικό ή τεχνητό φως και γιατί; Αν φωτογραφίζεις με τεχνητό φωτισμό ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός σου;

Σχεδόν πάντα με τεχνητό. Το φυσικό φως είναι απρόβλεπτο, αλλάζει συνεχώς, πολλές φορές δεν είναι καν επαρκές, με τα studio flash έχω πιο sharp αποτέλεσμα και γενικά αν είσαι control freak είναι κάπως μονόδρομος! Χρησιμοποιώ τα Dodox ad600 pro, καλά είναι για μέσα στο στούντιο αλλά ιδανικά θα ήθελα να πάρω πιο μικρά για τις φωτογραφήσεις εκτός. Και επιπλέον ανακλαστήρες μικρούς μεγάλους.

 

6. Πού φωτογραφίζεις; Σπίτι-στούντιο-σε πελάτες;

Παντού! Έχω ένα δικό μου στούντιο, αλλά κατά βάση πάω στις επιχειρήσεις των πελατών για να τα βγάζουν οι άνθρωποι από τις κουζίνες τους.

 

7. Ποιό είναι το στυλ σου; Πως θα το περιέγραφες;

Χρώμα. Χαρά. Γεωμετρία. Δάχτυλα χεριών. Παιχνίδι. Χρώμα πάλι. Γυαλαδες. Μεγάλες μπουκιές και χαμόγελα.

 

8. Τι σε εμπνέει;

Νομίζω το ίδιο το φαγητό. Με το που σου σκάνε οι μυρωδιές και οι υφές, κάπως έχεις φτιάξει την εικόνα στο μυαλό σου. Τώρα στους πιο ψυχαναγκαστικούς

σχεδιασμούς μου πριν από κάποια δουλειά, είμαι πιο κοντά σε illustrations σε θέματα έμπνευσης.

IoannaPaka1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Αγαπημένο σου θέμα.

Μάλλον θα πω γλυκά. Τι γιατί; Αφού είναι γλυκά.

 

10. Θέμα που σε δυσκολεύει ή δε σου αρέσει. Γιατί.

Φωτογραφήσεις για τις γνωστές εφαρμογές delivery. Δεν σου αφηνουν περιθώριο δημιουργικότητας.

 

11. Κάψιμο (όχι φαγητού): σου έχει συμβεί; Αν ναι, πως το αντιμετωπίζεις;

Φτιάξε καφέ να στα πω. Φεύγει, έρχεται, συχνά γενικά, δεν ντρέπεται. Εκεί αρπάζεις όποια βοήθεια σου βρίσκεται γιατί the show must go on. Μπορεί να είναι μια βόλτα στα σόσιαλ για έμπνευση, μπορεί ο ίδιος ο πελάτης να πει μια ιδέα, μπορεί η κολλητή σου, ένα σημειωματάριο για καταγραφή σκόρπιων ασύνδετων ιδεών. Έχω δοκιμάσει διάφορα.

IoannaPaka3

12. Ισορροπία σε συνεργασία με food/prop stylist: πως την κρατάς, πως είναι να συνεργάζεσαι με κάποιον άλλον για τη δημιουργία της εικόνας που θα φωτογραφίσεις;

Νομίζω είναι η καλύτερη μου όταν υπάρχει κάποιος food stylist στο σετ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθώ εγώ με το στήσιμο. Συχνά, επειδή το μπάτζετ είναι χαμηλό, καταλήγει ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα. Και το έχω κάνει όντως πολλές φορές αλλά δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Είναι ωραίο να κάνω τον στυλίστα στα personal projects μου, αλλά όταν μιλάμε για πελάτη, ο καθένας πρέπει να έχει το ρόλο του. Μόνο καλές εμπειρίες έχω από συνεργασία με food stylist οπότε δεν χρειάστηκε να κρατήσω κάποιες ισορροπίες. Είναι σαφή τα όρια του καθενός.

 

13. Πώς θα περιέγραφες τον ιδανικό πελάτη για σένα;

Να ακούει. Μεγάλη αρετή.

 

14. Αγαπημένα food photography-styling βιβλία/blogs/podcasts/videos

Δεν έχω. Λαμβάνω συσσωρευμένη πληροφορία από παντού.

 

15. Food photography tips

Άμα δεν σου αρέσει στη γεύση πως θα το βγάλεις όμορφο; Χάλια tip αλλά οκ τα υπόλοιπα βρίσκονται όλα με ένα google search.

IoannaPaka2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. Συμβουλή σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν food photographystyling

Είναι μια διασκεδαστική διαδικασία. Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορείς να παίξεις. Στήσε ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, λέρωσε τα χέρια σου, άλλαζε θέση την κάμερα σου.

 

17. Όνειρα και σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας

Κάτσε ντε, μόλις γνωριστήκαμε.

 

18. Δικό σου (πες ο,τιδήποτε θες)

Χαίρομαι που πήρα μέρος σε αυτό! Θα πω να βρισκόμαστε, να γνωριζόμαστε και να κάνουμε όμορφα πράγματα με όμορφους δημιουργικούς ανθρώπους.

 

Σ’ ευχαριστώ πολύ!

*Όλες οι φωτογραφίες αυτού του ποστ είναι πνευματική ιδιοκτησία της Ιωάννας Πάκα.