Στη πρωινή μας βόλτα με τη Μία (το σκυλάκι μου) βλέπω μια ηλιαχτίδα να πέφτει πάνω σε ένα χωράφι με στάχυα. Τέλειος φωτισμός σκέφτομαι… πως θα τον αναπαραστήσω στο στούντιο;
Γνώρισε τον Γιάννη Συκιανάκη.
1. Λίγα λόγια για σένα
Γειά σου, είμαι ο Γιάννης Συκιανάκης και είμαι επαγγελματίας food photographer. Έδρα μου μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 ήταν η Σητεία Κρήτης, όπου γεννήθηκα και έχω μεγαλώσει. Από τότε έχω μεταφερθεί Αθήνα. Δεν ήταν ανέκαθεν στα πλάνα μου να ασχοληθώ με την φωτογραφία επαγγελματικά καθώς σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών. Αφορμή στάθηκε μια κάμερα που μου έκαναν δώρο και έτσι άρχισα να ασχολούμαι με την φωτογραφία σαν χόμπι. Πειραματίστηκα στην αρχή, φωτογραφίζοντας γάμους και events φίλων μέχρι που μου ζητήθηκε να φωτογραφήσω το μενού ενός bistrot. Εκεί έγινε το “κλικ”.
2. Που σε βρίσκουμε online:
Site: https://yannissikianakis.com/
Instagram: https://www.instagram.com/yannissikianakis/
3. Πότε και πως ξεκίνησες το food styling/food photography;
Έχοντας περάσει από πολλά είδη φωτογραφίας, όπως είπα παραπάνω, συνειδητοποίησα ότι κανένα δεν ταίριαξε με την προσωπικότητα μου. Στη φωτογράφιση γάμου/event/αρχιτεκτονική,
υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, αντιθέτως στη φωτογράφιση φαγητού τα πάντα εξαρτώνται από εμένα. Με τα φώτα μου μπορώ να παραστήσω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα), οποιοδήποτε σενάριο φωτισμού (σκληρό ή μαλακό φως), και με το styling του φαγητού και του set, μπορώ να πω όποια ιστορία θέλω. Άρχισα λοιπόν να μελετάω αποκλειστικά την φωτογραφία φαγητού και food styling, δημιουργούσα υποτιθέμενα brief πελατών και προσπαθούσα να τα φέρω εις πέρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά από πολλές προσπάθειες να βρώ το στυλ μου και να δημιουργήσω ένα portfolio που θα προσέλκυε τους ιδανικούς, για εμένα, πελάτες.
4. Ποιός είναι ο βασικός φωτογραφικός εξοπλισμός σου;
κάμερα Nikon z6 – Nikon D750
φακοί Sigma 50mm 1,4 Art – Nikon Z 105mm macro
5. Τα πέντε “μαγικά” εργαλεία που χρησιμοποιείς ως food stylist.
Νούμερο 1 κανόνας είναι να αρχίζουμε με τα πιο καλά υλικά που μπορούμε να βρούμε. Τα πιο φρέσκα υλικά θα μας δώσουν πάντα το πιο καλό αποτέλεσμα.
Δεν έχω κάνει φωτογράφιση και να μην έχω χρησιμοποιήσει τσιμπιδάκι, είτε μικρό είτε μεγάλο, για να τοποθετήσω κάτι με προσοχή στο set μου. Πολύ συχνά θα χρησιμοποιήσω spray, το οποίο περιέχει μείγμα νερού και γλυκερίνης για να φαίνονται ολόφρεσκα τα λαχανικά, τα φρούτα και οι σαλάτες. Επίσης χρησιμοποιώ πινέλα, για να αλείψω το φαγητό με λίγο λάδι για να το “ζωντανέψω”, σε
περίπτωση που έχει κάτσει πολύ ώρα στο set. Τέλος, πολύ χρήσιμο το πιστόλι ζεστού αέρα, ιδιαίτερα όταν δουλεύουμε με λιωμένα τυριά και θέλουμε να πετύχουμε το τέλειο cheese pull.
6. Φυσικό ή τεχνητό φως και γιατί; Αν φωτογραφίζεις με τεχνητό φωτισμό ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός σου;
Το φυσικό φως έχει το κάτι μαγικό. Δεν είναι τυχαίο που προσπαθούμε να το αναπαραστήσουμε με τα τεχνητά φώτα. Δεν έχω κάποιο αγαπημένο ανάμεσα στο τεχνητό και στο φυσικό φως, αλλά
για τις επαγγελματικές μου φωτογραφίσεις προτιμώ το τεχνητό. Με τα φλας στο studio μπορώ να αναπαραστήσω οποιοδήποτε σενάριο φωτός, είτε αυτό είναι μεσημεριανό σκληρό φως είτε
απογευματινό μαλακό, δίχως να επηρεάζομαι από τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της φωτογράφισης.
7. Πού φωτογραφίζεις; Σπίτι-στούντιο-σε πελάτες;
Σχεδόν όλες μου οι φωτογραφίσεις γίνονται στο στούντιο. Στη περίπτωση που πρέπει να φωτογραφηθεί κάτι στο χώρο του πελάτη πάω εγώ με τον εξοπλισμό μου
8. Ποιό είναι το στυλ σου; Πως θα το περιέγραφες;
Το στυλ μου θα το περιέγραφα ατμοσφαιρικό και μοντέρνο με πολλά φυσικά στοιχεία και την παράδοση πάντα να κρύβεται σε κάποια γωνία. Αυτό βέβαια θα εξελιχθεί μαζί μου όσο αλλάζω και εγώ.
Ρώτα με πάλι σε ένα χρόνο!
9. Τι σε εμπνέει;
Έμπνευση προσπαθώ να παίρνω από παντού.
Στη πρωινή μας βόλτα με τη Μία (το σκυλάκι μου) βλέπω μια ηλιαχτίδα να πέφτει πάνω σε ένα χωράφι με στάχυα. Τέλειος φωτισμός σκέφτομαι… πως θα τον αναπαραστήσω στο στούντιο;
Βλέπω μια ενδιαφέρουσα συνταγή σε ένα cookbook. Θα τη μαγειρέψω και θα τη φωτογραφίσω με το στυλ μου ή με κάποιο στυλ που θέλω να πειραματιστώ.
Αν δεν έλεγα το Pinterest θα σου έλεγα ψέματα. Αν και το έχω ελαττώσει κατά πολύ γιατί συνέχεια τα ίδια μου φαίνεται πως ανακυκλώνει.
10. Αγαπημένο σου θέμα.
Αγαπημένο μου θέμα είναι το λάδι. Ίσως γιατί μεγάλωσα ανάμεσα στις ελιές.
11. Θέμα που σε δυσκολεύει ή δε σου αρέσει. Γιατί.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει ή με δυσκολεύει. Αν καμία φορά νιώσω από τη αρχή κάποια δυσκολία το πιο πιθανό είναι να έχει κολλήσει το μυαλό μου. Τότε απλά το βάζω
μπροστά μου χωρίς να σκέφτομαι και αρχίζω να το φωτογραφίζω. 99% πιάνει και εντέλει θα βγει καλό αποτέλεσμα. Αν και πάλι δεν μου βγαίνει το αφήνω για την επόμενη μέρα.
12. Κάψιμο (όχι φαγητού): σου έχει συμβεί; Αν ναι, πως το αντιμετωπίζεις;
Η αλήθεια είναι πως “κάψιμο” δεν μου έχει συμβεί. Και αυτό γιατί από την αρχή το είχα υπόψιν και φρόντιζα να το αποφύγω. Κάθε βδομάδα θα αφήσω μια μέρα ξεκούρασης Κάθε τρεις μήνες θα αφήσω μια εβδομάδα ξεκούρασης. Αυτές τις μέρες δεν θα σκεφτώ οτιδήποτε έχει να κάνει με φωτογράφιση πελάτη ή σχετικά με θέματα της επιχείρησης μου. Και όταν λέω ξεκούραση δεν εννοώ να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα και να τρώω τη μέρα μου στα σόσιαλ και νετφλίξ. Θα ασχοληθώ με κάποιο δικό μου φωτογραφικό πρότζεκτ, θα απασχολήσω το μυαλό μου με κάποιο χόμπι, θα διαβάσω κάποιο βιβλίο.
13. Πώς επιλέγεις τα props σου ανά project; Έχεις προσωπική, δική σου συλλογή; Αγοράζεις/δανείζεσαι/ενοικιάζεις/χορηγούμενα;
Δώσε μου πιάτα και τραπεζομάντιλα και τι στον κόσμο! Δώσε μου πιάτα και τραπεζομάντιλα και τι στον κόσμο! Κάθε φωτογραφία τη διαμορφώνουν τα props (ή η έλλειψη αυτών).Οπότε ανάλογα με το ύφος της
φωτογράφισης επιλέγω και τα κατάλληλα props Αν το στυλ που θέλουμε να βγάλουμε είναι φωτεινό και μίνιμαλ επιλέγω άσπρα μοντέρνα πιάτα σε ανοιχτές επιφάνειες.
Αν θέλουμε ένα πιο βαρύ στυλ μπορούμε να πάμε σε χειροποίητα κεραμικά πιάτα και βαριά λινά τραπεζομάντιλα. Στα περισσότερα πρότζεκτ θα χρησιμοποιήσω props απο τη δικιά μου συλλογή. Αν σε κάποια
φωτογράφιση χρειαστούμε κάτι πολύ ιδιαίτερο θα το νοικιάσουμε.
14. Πώς θα περιέγραφες τον ιδανικό πελάτη για σένα;
Ιδανικός πελάτης για εμένα είναι αυτός που είναι ανοιχτός στην επικοινωνία. Και φυσικά δεν θα ξέρει τεχνικούς όρους φωτογραφίας, και φυσικά δεν θα ξέρει τ απαλό και το σκληρό φως, και
φυσικά δεν θα ξέρει το backlight, το rim light, το side light. Αν είναι ανοιχτός στην επικοινωνία όμως και του δείξω 20 φωτογραφίες θα καταλάβω αμέσως τι του αρέσει και τι όχι. Αρκεί βέβαια
να ξέρει και αυτός τι του αρέσει και τι όχι! Και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την εμπιστοσύνη. Τις καλύτερες δουλειές και τις καλύτερες σχέσεις κατ΄ επέκταση με πελάτες τις έχω κάνει όταν
μου λένε:
-Σου στέλνω το (μέλι/λάδι/οτιδήποτε) σε εμπιστεύομαι κάνε ότι θες!
15. Αγαπημένα food photography-styling βιβλία/blogs/podcasts/videos
Από βιβλία θα ξεχωρίσω το “How to photograph Food” της Beata Lubas καθώς και το “the new art of cooking” της Frankie Unsworth για foodstyling.
Απο blog αγαπημένο το TwoLovesStudio της Rachel και των weekend-creative https:// www.weekend-creative.com/thoughts
Για βίντεο θα προτείνω το κανάλι The Bite Shot της Joanie Simon και το Tin House Studio του Scott Choucino
16. Food photography/styling tips
Μάθε τις τεχνικές σύνθεσης, μάθε που ταιριάζει τι σε κάθε φωτογραφία. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να καθοδηγείς το μάτι μέσα στην εικόνα.
Μάθε τη θεωρεία χρωμάτων, μάθε τι γίνεται αν βάλεις το κίτρινο δίπλα στο μπλε, ένα ανοιχτό κίτρινο δίπλα σε ένα πιο σκούρο κίτρινο.
Μάθε τη θεωρεία φωτός, πως εμφανίζεται το θέμα ανάλογα με την απόσταση που έχει με το φως, ανάλογα με τη θέση που έχει ως προς τη πηγή φωτός.
Μάθε όλους τους κανόνες.
Και μετά σπάσε τους!
17. Συμβουλή σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν food photography-styling
Θα τους έλεγα απλά να αρχίσουν.
Ποτέ δεν είναι αργά. Ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο και τον φωτογραφίζεις είναι μοναδικά δικός σου. Διαμορφώνεται από τα βιώματά σου.
Ο τρόπος που θα δεις εσύ ένα κέικ είναι αποκλειστικά δικός σου. Κάπως να συνδέσεις μια στιγμή της παιδικής σου ηλικίας και αυτό θα μεταφέρεις στη φωτογραφία σου.
Τη δικαιολογία του εξοπλισμού δεν θέλω να την ακούσω. Με ένα κινητό και ένα παράθυρο μπορούμε να βγάζουμε τις ίδιες φωτογραφίες. Όταν θα έχεις ανάγκη από κάμερα και φακούς θα
το καταλάβεις.
18. Όνειρα και σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας
Το καλοκαίρι που μου είχες δώσει τη συνέντευξη θα σου έγραφα όνειρό μου είναι να μεταφέρω το στούντιο μου Αθήνα. Τώρα βέβαια που την τελειώνω σου γράφω από το στούντιο στην Αθήνα, οπότε ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Μεγάλο όνειρο είναι να βγάλω ένα βιβλίο με συνταγές της Κρήτης. Η έρευνα όμως που πρέπει να γίνει μου φαίνεται τρομαχτική και για αυτό μάλλον θα περιμένει.
Τέλος όλο το λέω αλλά που θα πάει… θα έρθει η στιγμή που θα το κάνω, ένα κανάλι στο Youtube. Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι όταν βοηθάς κάποιον στα πρώτα του βήματα σου έρχεται η
μεγαλύτερη ικανοποίηση.
19. Δικό σου (πες ο,τιδήποτε θες)
Ένα τεράστιο μπράβο για τη στήλη σου και τη δουλειά σου. Μακάρι μέσα από τη προσπάθειά σου αυτή να σταματήσει ο χώρος της δουλειάς μας να είναι τόσο ανταγωνιστικός και να γίνει πιο
συνεργατικός.
Σε ευχαριστώ!
*Όλες οι φωτογραφίες του post αυτού είναι πνευματική ιδιοκτησία του Γιάννη Συκιανάκη.
September 8, 2024