Το χταπόδι. Με την πατάτα. Στον φούρνο.

in english

χταπόδι πατάτες στο φούρνο 1

…και μπήκε το χταπόδι με την πατάτα στον φούρνο και έγινε χαμός.

Τα άφησα να χτυπιούνται ανελέητα -αργά και βασανιστικά- μέσα στα ζουμιά τους, πρόσθεσα μόνο λίγα μπαχάρια, έτσι, για να γίνει πιο πικάντικο το σκηνικό κι εγώ καθόμουν και τα άφηνα να μελώνουν…

Ποτέ ξανά ένα φαγητό, δεν ήταν τόσο ηδονικό.

Υ.Γ.: Κατάλληλο και για ανηλίκους.

χταπόδι πατάτες στο φούρνο 2

Προσαρμοσμένη ελαφρώς συνταγή από τους Bostanistas.

Υλικά

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • πατάτες κομμένες κυδωνάτες -όσες θέλετε για να γεμίσει το ταψί σας
  • 6-8 σκελίδες σκόρδο -μη τις φοβηθείτε, ούτε που μυρίζουν καθόλου ψητές και δίνουν όλη τη νοστιμιά
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 περίπου κόκκους μπαχάρι
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 200
  2. Πλένετε καλά το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά γιατί “μπαίνουν” και στο ψήσιμο). Προσοχή: το δόντι στο κέντρο -εκεί που ενώνονται τα πλοκάμια- το κόβετε και το πετάτε. Βάζετε τα κομμάτια στο ταψί.
  3. Γεμίζετε το ταψί και με τις κυδωνάτες πατάτες, σκορπίζετε τις σκελίδες σκόρδο (αν είναι μεγάλες κόψτε τες σε πιο μικρά κομμάτια αλλά όχι λιώμα)
  4. Ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι, λάδι). Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει πολύ αλμύρα και αρκεί για το φαγητό. Εγώ χρειάστηκε να ρίξω συμπληρωματικά ελάχιστο -μια πρέζα.
  5. Συμπληρώστε και με νερό, τόσο όσο να καλύπτει ως τη μέση περίπου τις πατάτες.
  6. Βάλτε στο φούρνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160-170 και σιγοψήστε για περίπου 2 με 2 1/2 ώρες ή ώσπου να τρυπιέται άνετα με ένα πηρούνι το χταπόδι και να είναι μαλακό και καραμελωμένο.
  7. Ψωμί, κρασί ή μπύρα και απόλαυση.

You might also like:

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στο φούρνο

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στο φούρνο

Χταπόδι με μέλι και αλκοόλ!

Μελένιο χταπόδι με αλκοόλ, ξύδι και μπαχαρικά

Comments:

  • reply

    Πω, πω, πω…
    Δεν θέλω να το φανταστώ!
    Θέλω να το γευτώ!!!!

    Μα τι ωραία πρόταση για χταπόδι!!!!!

    August 19, 2013
    • reply

      Και είναι και πολύ εύκολη -τα ρίχνεις όλα μέσα και γίνονται λουκούμι!!! 🙂

      August 19, 2013
  • reply

    Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που εκνευρίζομαι με την αλλεργία που έχω τα τελευταία χρόνια.
    Το βλέπω και το λιγουρεύομαι τόσο πολύ το χταποδάκι με τις πατάτες.
    Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση του.
    Φιλιά πολλά

    August 20, 2013
    • reply

      Είναι κρίμα να μη μπορείς να το γευτείς!!!
      Μελάτο, γλυκό και γευστικότατο.

      August 20, 2013
  • reply

    Δε το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι μαγειρεμένο το χταπόδι!!!!
    Όλα μαζί στο φούρνο!!!
    Πολύ ωραίο φαίνεται!!!

    August 20, 2013
    • reply

      Δοκίμασε το, είναι τόσο απλό, απλά θέλει να το αφήσεις να ψηθεί με ηρεμία.
      Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ -είναι τόσο γευστικό- το έχω φτιάξει ήδη 2 φορές μέσα σε 2 βδομάδες!

      August 20, 2013
      • reply

        Καλημέρα! Θα το φτιάξω αύριο το μεσημέρι για να το σερβίρω το βραδυ. Θα είναι εντάξει αμα μείνει ή καλύτερα να το φτιάξω πριν το σερβίρω?

        September 20, 2013
        • reply

          Καλημέρα!
          Το έχω φάει και κρύο (το βράδυ δηλαδή της ίδιας μέρας που το έφτιαξα) αλλά και μόλις έχει βγει. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν υπέροχο. Θα έλεγα ωστόσο να μην το σερβίρεις και να καίει. Δεν είναι φαΐ του τύπου ότι όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο ή κάτι τέτοιο… Είναι φαΐ του τύπου ότι όποια στιγμή και να το φας (ζεστό ή κρυό) είναι εξίσου υπέροχο. Θα πρότεινα χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου αν θες. Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!

          September 20, 2013
    • reply

      Εδώ είμαι πάλι!!!
      Τι να πω…υπέροχο φαγητό!!! Εύκολο και πεντανόστιμο και σήμερα, μια μερα μετα που το έφτιαξα,το απόλαυσα περισσότερο!!! Μπράβο! Πολύ ωραία ιδέα! Έχω βγάλει φωτογραφίες και θα ήθελα να βάλω ανάρτηση φυσικά με λινκ προς το μπλόγκ σου. Έχεις αντίρρηση?
      Ευχαριστώ!

      September 22, 2013
      • reply

        Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Κανένα πρόβλημα, θα χαρώ πολύ!
        Καλή συνέχεια!

        September 22, 2013
      • reply

        Ευχαριστώ!

        September 22, 2013
  • reply

    Ακούγεται φανταστικό! Και μαλακώνει το χταπόδι χωρίς βρασίματα και τέτοια; Σούπερ!

    August 21, 2013
    • reply

      Δε μαλακώνει απλώς -λιώνει στο στόμα!!

      August 21, 2013
  • reply

    Σκέτη ηδονή!!! Και με αργό ψήσιμο , τέλειο!!!

    August 22, 2013
  • reply

    Βίκυ

    Στη γάστρα ή απλά σε ταψί ανοιχτό;

    August 22, 2016

Leave a comment: