Vegan κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά και μαριναρισμένα μανιτάρια για Καλή χρονιά! Μέρος Ι… και ένα δώρο!

in english

cake_manitaria_collage

Εσείς, τι τύπος είστε;

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τα στολισμένα μαγαζιά κι οι δρόμοι σας αναπτερώνουν το ηθικό και τη διάθεση, αγαπάτε το “Last Christmas” όσες φορές κι αν το ακούσετε κάθε χρονιά, ακόμη μια χρονιά -σαν το “Jesus of Nazaret” κάθε χρόνο το Πάσχα- και δε σας πειράζει καθόλου;

Ή μελαγχολείτε, βαριέστε όλο αυτό το πανηγύρι, “άντε να στολίζεις πάλι για λίγες μέρες”, “άντε να κατεβάσεις από το πατάρι τις κούτες”, και τι να ψωνίσεις πάλι φέτος στους δικούς σου -έχεις και για να ψωνίσεις;

Ό,τι και να ‘σαι, όποιος και να ‘σαι, ένα είναι το κοινό σου στοιχείο:

ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΠΟΛΥ.

ΕΧΕΙΣ ΠΙΕΙ ΠΟΛΥ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Μη φοβάσαι, δε σε κρίνω. Πώς θα μπορούσα άλλωστε;

Είπαμε, όλοι έχουμε αυτό το κοινό στοιχείο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τις ημέρες πριν και μετά από αυτά -κάποιοι όλο το χρόνο.

Ένα όμως δεν πρέπει να έχουμε: ενοχές.

Ό,τι κάναμε, κάναμε, τα ευχαριστηθήκαμε, να είμαστε καλά και να έχουμε να τα ξανακάνουμε.

Κάθε χρόνο, κάθε φορά με όποιους θέλουμε, όπου θέλουμε, όπως θέλουμε.

Καλή Χρονιά!

Και για το καλό της Καλής Χρονιάς, δίνω ένα κουπόνι σε έναν τυχερό που θα μπορεί να απολαύσει με ένα ακόμα άτομο, στο κουκλίστικο κατάστημα Cake Κολωνακίου, έναν υπέροχο καφέ της αρεσκείας του και ένα απολαυστικό γλυκό -χωρίς ενοχές λέμε (!)- αφού θα είναι από τη σειρά Sweet and Skinny του ομώνυμου βιβλίου της εξίσου γλυκιάς ελληνοαμερικανίδας pastry chef Marisa Churchill που μόλις ξεκίνησε τη συνεργασία της με τα Cake και είχα την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσω πριν λίγο καιρό από κοντά στην κουζίνα του ξενοδοχείου Divani Caravel.

marisa churchillvarious chocolatemarisa churchill2

Όπου, ενημερωτικά, η Marisa από τις 16  έως τις 30 Ιανουαρίου θα διδάξει σε τρία διαφορετικά θεματικά σεμινάρια δημιουργίες πάντα γλυκών με χαμηλά λιπαρά. Περισσότερες πληροφορίες στο Divani Caravel, τηλ. 210 7207000.

marisa_churchill_print-0244

Και το κουπόνι φυσικά, το κερδίζει μετά από κλήρωση όποιος αφήσει απλά και μόνο ένα σχόλιο εδώ στο μπλογκ έως την επόμενη Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 24.00.

Θένκιου σας!

buffet plate

Μπουφεδάκια στήθηκαν φέτος, ένα αποκλειστικά vegan για χάρη της φίλης μου Μαρίας στο σπίτι της και ένα “με απ’ όλα” στο δικό μου. Επιλεκτικά και προσεχώς δείτε πως φτιάχτηκαν τα:

  • Vegan κέικ κολοκύθας με καρύδια και μπαχαρικά από το “πεντανόστιμο” νέο απόκτημά μου “Joy the baker cookbook” της απολαυστικής Joy the baker.
  • Μαριναρισμένα μανιτάρια σε ψητές πιτούλες
  • τσιπς παρμεζάνας (σε επόμενο ποστ)
  • τσιπς αραβικής πίτας με μπαχαρικά και σως γιαουρτιού (ό.π.)
  • λαδένια -πίτσα vegan με ντομάτα και κρεμμύδια (ό.π.)

_______

Vegan κέικ κολοκύθας με καρύδια και μπαχαρικά

της Joy the baker

Υλικά:

  • 3 και 3/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια light brown sugar (ξανθιά μαλακιά ζάχαρη, εισαγόμενη, τη βρίσκω σε κάποια σούπερμάρκετ)
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα (μαγειρική σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. γλυκού allspice (μείγμα μπαχαρικών έτοιμο, δεν βρήκα, δεν έβαλα)
  • 425 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζάνι μέλι (η συνταγή λέει maple syrup, μοιάζει με μέλι)
  • 1/3 φλυτζάνι νερό
  • 1 φλυτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • μερικά καρύδια για γαρνίρισμα (αν θέλετε, εγώ δεν έβαλα)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο πάνω κάτω στους 180 C. Λαδώνεις (για να είμαστε πλήρως vegan!) και αλευρώνεις καλά μία φόρμα μεγάλη παραλληλόγραμη (ή δύο μικρές) ή την κλασική στρογγυλή με την τρύπα στη μέση φόρμα του κέικ.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη: κοσκινίζεις όλα τα στερεά μαζί -αλεύρι, σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, μπαχαρικά. Ρίχνεις και τη ζάχαρη και ανακατεύεις με κουτάλι σπάζοντας τους σβόλους της ζάχαρης.
  3. Σε μία άλλη μεγάλη λεκάνη: ανακατεύεις όλα τα υγρά -πουρέ κολοκύθας, ελαιόλαδο, μέλι και νερό.
  4. Ρίχνεις όλο το υγρό μείγμα μέσα στη λεκάνη με τα στερεά. Ανακατεύεις καλά με μια σπάτουλα -ή με το κουτάλι- ώσπου να γίνει ένα ωραίο μαλακό καστανό και μοσχομυρωδάτο μείγμα χωρίς ίχνη αλευριού.
  5. Ρίξε κι ανακάτεψε ελαφρώς να πάνε παντού και τα χοντροκομμένα καρύδια.
  6. Ρίξε όλο το μείγμα στη φόρμα κι αν θες διακόσμησε την επιφάνεια με καρύδια (“πεταλούδες”).
  7. Ψήσε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα ή 1 ώρα και 15′ ή ώσπου να βγει μια οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι καθαρό αν το τρυπήσεις στο κέντρο του μετά τη 1 ώρα. Προσοχή κι υπενθυμίζω, δεν ανοίγουμε πόρτα φούρνου σε καμιά περίπτωση πριν το χρόνο αυτό -εκτός κι αν θέλουμε ένα πλακουτσωτό, λαπαδιασμένο κέικ…
  8. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και πασπαλίσουμε, αν θέλουμε, με άχνη ζάχαρη.
  9. Σερβίρουμε σε μανιασμένους vegan και μη, οι οποίοι μας αποδίδουν τιμές, ίσως για το υπόλοιπο της ζωής τους…

___________

Μαριναρισμένα μανιτάρια πάνω σε πιτούλες

Από τη σειρά του Γαστρονόμου “Οι σεφ προτείνουν”, της Μυρσίνης Λαμπράκη, τεύχος “Σαλάτες”.

Προσάρμοσα τις ποσότητες για περίπου 40 άτομα. Εσείς, μειώστε ή αυξήστε ανάλογα.

Υλικά:

  • 500 γρ. μικρά λευκά φρέσκα μανιτάρια
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα (καθαρισμένα από τις χοντρές εξωτερικές ίνες τους -τις αφαιρείτε με ένα peeler ή με ένα μαχαιράκι)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα (ό,τι σας αρέσει)
  • 2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο
  • ελαιόλαδο (περίπου 6 κουτ. σούπας)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προσωπικά, αυτά τα μικρά λευκά φρέσκα μανιτάρια, τα ξεφλουδίζω αντί να τα σκουπίζω με νωπό πανί ή να τα χρησιμοποιώ όπως είναι. Πράγμα που σημαίνει ότι με ένα μικρό μαχαίρι, τραβάω ένα πολύ λεπτό στρώμα από τη βάση του, που βγαίνει κατευθείαν κι ως την κορφή του “καπέλου” του μανιταριού, ώσπου να το “ξεφλουδίσω” όλο. Εσείς, όπως συνηθίζετε.
  2. Κόβω τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.
  3. Ανακατεύω καλά σε ένα μπωλ όλα τα ψιλοκομμένα υλικά, μουστάρδα, ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω στο ψυγείο κλεισμένα για τουλάχιστον 1 ώρα, να μαριναριστούν καλά.
  4. Σερβίρεις όπως θέλεις: ή σε γαβάθα ως σαλάτα, ή, όπως έκανα εγώ για μπουφέ, πάνω σε πιτάκια. Διάλεξα μικρά πιτάκια -στρογγυλά ή τετράγωνα- για σουβλάκι επειδή είναι χοντρά και θα καθόταν καλά το μανιτάρι με την ελαφριά σάλτσα του. . Τα έκοψα στα δύο, τα έψησα για 2-3′ σε δυνατό γκριλ (250-300 C) και άπλωσα επάνω κουταλιές μανιταροσαλάτας. Για την ποσότητα αυτής της σαλάτας χρησιμοποίησα περίπου 24 πιτάκια -που έβγαλαν 48 “καναπέ”.

Τα υπόλοιπα εδέσματα προσεχώς στο επόμενο ποστ!

Comments:

  • reply

    sofia

    Πουρε κολοκυθας… Απλα βραζω την κιτρινη γλυκια κολοκυθα και μετα την πολτοποιω και γινεται πουρες ε?

    January 9, 2013
    • reply

      @sofia, ακριβώς! Αλλά να έχει κρυώσει πρώτα.

      January 9, 2013
  • reply

    Θα περιμένω οπωσδήποτε την πίτσα!!
    και βέβαια θα δοκιμάσω και το κέικ κάποια στιγμή.
    Καλή Χρονιά δημιουργική!!

    January 9, 2013
  • reply

    Όλα τέλεια!

    January 10, 2013
  • reply

    Flora

    Καλή, δημιουργική χρονιά!!!

    January 10, 2013
  • reply

    Υπέροχες οι συνταγές.
    Αχ αυτά τα μανιτάρια μου έκλεισαν το μάτι πονηρά!
    Καλή χρονιά να έχεις!

    January 10, 2013
  • reply

    Καλή και δημιουργική χρονιά εύχομαι Άρτεμις,υπέροχη και ιδιαίτερη συνταγή και η πρόσκληση για το σεμινάριο.

    January 10, 2013
  • reply

    Niki El.

    …Και τις προάλλες που πήγα το μεγάλο εορταστικό σουπερμάρκετ,είδα στο ράφι το “maple syrup” ή αλλιώς “σιρόπι σφενδάμου”. Αναρωτήθηκα που να μπαίνει αυτο! Με ενέπνευσες,πάλι! Φιλιά πολλά

    January 11, 2013
  • reply

    Η χρονιά έχει ξεκινήσει πολύ γλυκά και δημιουργικά παντού!
    Άρτεμις, πάλι μας άνοιξες την όρεξη για μαγειρική.
    Φιλιά!

    January 11, 2013
  • reply

    Καλή χρονια!!!!
    Ωραίο το κέικ, αλλά τα μανιτάρια μου γύαλισαν λίγο παραπάνω (αν και πιστέυω ότι είμαι ικανή να τα φάω όλα στην καθισιά μου- νερό δεν είναι κυρίως ούτως ή άλλως?)

    January 14, 2013
  • reply

    Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία και όρεξη για ζωή!!!

    January 18, 2013

Leave a comment: