Food4Good: αλμυρό κέικ για ξεχωριστά παιδιά!

in english soon

almiro keik 1

Εδώ και πάλι. Με άλλο ένα Food4Good. Αυτή την ενέργεια όπου μαζευόμαστε, μαγειρεύουμε, τρώμε όλοι μαζί και τα έσοδα από αυτή τη μάζωξη πάνε όλα σε ένα φορέα. Ένα φορέα που θεωρούμε εμείς ότι χρειάζεται την υποστήριξή μας. Με όποιο τρόπο.

almiro keik_f4g

To Σάββατο λοιπόν 3 Μαΐου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κέικ, με μόττο το “Εσύ για ποιόν θα φτιάξεις κέικ;” και υποστηρικτή το Βιτάμ, 19 food bloggers φτιάξαμε υπέροχα μοναδικά κέικ γλυκά και αλμυρά, τα πήγαμε στον όμορφο κήπο του Six D.O.G.S και τα απολαύσαμε με περίπου 350 φίλους, γνωστούς κι αγνώστους ενισχύοντας το Π.ε.γ.κ.α.π.-Ν.υ. (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων).

almiro keik_f4g

Ένα αλμυρό κέικ επέλεξα να κάνω, παραλλαγή παλιότερης προσπάθειας (καλά, ε, οι φωτογραφίες χάλι -αλλά χαίρομαι που μπορώ και το αναγνωρίζω αυτό τώρα!). Και χάρηκα που εξαφανίστηκε αμέσως (το κέικ). Και επιπλέον με τα “ταίρια” μου Νικολέττα από το yummymommy και την Εβίνα από το cookandfeel, φτιάξαμε ατομικά κις λορέν -ή πως η ίδια συνταγή μπορεί να μεταμορφωθεί στα χέρια διαφορετικών ανθρώπων!

Δε θα πω άλλα. Θα αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν. Και την επόμενη φορά θα χαρώ να σας δω κι από κοντά!

almiro keik 2

Collage1

Collage2

Collage3

Collage4

Collage5

Collage8

Collage7

Collage6

 

Ακολουθεί η συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για μια μεγάλη κλασική φόρμα κέικ. Εγώ το έκανα σε παραλληλόγραμη.

  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλυτζάνι λιωμένο βιτάμ
  • 2 κουτ. γλουκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 αυγά
  • 3 φλυτζάνια τριμμένο τυρί (ό,τι έχετε ή ακόμα καλύτερα μείγμα διαφόρων που “κάθονται” στο ψυγείο σας σε όποιο συνδυασμό: από γραβιέρα, κασέρι, γκούντα, φέτα, ανθότυρο έως τσένταρ, παρμεζάνα) +λίγο για πασπάλισμα, κάποιο που να λιώνει.
  • 8-10 φέτες αλλαντικά κομμένα σε κυβάκια: πάλι ό,τι σας αρέσει και έχετε: από πάριζα, ζαμπόν, γαλοπούλα έως ζβαν
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρι (όχι καυτερό). Γενικά αυτοσχεδιάστε επίσης με τα μπαχαρικά, βάζοντας ό,τι σας αρέσει.
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι και βιτάμ για τη φόρμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C πάνω-κάτω.
  2. Ανακατέψτε να ενωθούν καλά σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το λιωμένο βιτάμ, τα αυγά, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα μπαχαρικά.
  3. Ρίξτε το μπέικιν μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε το και ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά -μη ρίξετε όλο το αλεύρι με τη μία για να μη σφίξει πολύ το μείγμα. Αν πάλι σας ξεφύγει και συμβεί κάτι τέτοιο, ουδέν πρόβλημα: αραιώστε το μείγμα με λίγο γάλα. Γενικά το μείγμα αυτό δεν είναι υδαρές.
  4. Καλύψτε πολύ καλά τη φόρμα με βιτάμ απλώνοντας με τα χέρια σας (ή μπορείτε να λιώσετε λίγο και να απλώσετε με πινελάκι παντού καλά) και αλευρώστε καλά. Ψήστε για 45′ με μία ώρα στη μεσαία σχάρα. Στα 45′ βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ ως τα κάτω κι αν βγει καθαρό, βγάλτε το. Αλλιώς αφήστε το κι άλλο χρόνο ώσπου το μαχαίρι να βγει καθαρό.
  5. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να γίνει χλιαρό αρκετά μέσα στη φόρμα και μετά ξεφορμάρετε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

 

Comments:

  • reply

    Αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει περισσότερο από ένα κέικ είναι ένα αλμυρό κέικ! Pinning για να το φτιάξω όταν σταματήσω αυτή την αναθεματισμένη τη δίαιτα!!

    May 13, 2014
  • reply

    Το έσωσα για να το δοκιμάσω με την πρώτη λιγούρα. Από τις φώτο που είδα πάντως κάνατε εξαιρετική δουλειά και τα κέικ ήταν όλα λαχταριστά και πετυχημένα.Φαντάζομαι πως είχε τρομερή επιτυχία η εκδήλωση ! Άξιζε τον κόπο !!!

    May 14, 2014

Leave a comment: