Οι “μπιφτεκούλες” με τις πατάτες στο φούρνο. Κοκκινιστά.

in english

biftekia_patates_kokkinista 2

Πολύ μου αρέσει που η καλαματιανή μαμά της φίλης μου Κ. τα μπιφτέκια τα λέει χαϊδευτικά “μπιφτεκούλες”.

Είναι τρυφερό, γλυκό, σα να θέλει να τις χαϊδέψει και να τις φέρει απαλά στο στόμα της να μη τις πονέσει.

Σα να να είναι ζωντανές και δε θέλει να τις πληγώσει, μικρές και απροστάτευτες.

biftekia_patates_kokkinista 4

Κι όμως. Είναι εντελώς εκτεθειμένες να τις κατασπαράξουμε κάθε φορά που τις φτιάχνουμε γιατί έρχονται και μελώνουν και παίρνουν τα αρώματα του κοκκινιστού ενώ ψήνονται στο φούρνο. Μαζί με τις πατάτες, τις χοντροκομμένες σα μπαστούνια. Και ναι, οι “μπιφτεκούλες” παύουν να έχουν αυτή την τρυφερή νότα και γίνονται μπρουτάλ και χυμώδης.

Και σα-δε-ντρέπονται-λίγο.

Την συνταγή την έχω υιοθετήσει πάρα πολύ καιρό τώρα, ελαφρώς προσαρμοσμένη στα δεδομένα μου, από τότε που την πρωτοείδα, στην Ιωάννα του Food Junkie.

Κι έγινε και δικός μου τακτικός εθισμός.

Ελπίζω και δικός σας.

biftekia_patates_kokkinista 3

biftekia_patates_kokkinista 1

Υλικά:

Για ένα ταψί μεγάλο του φούρνου

Για τα μπιφτέκια

  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αυγό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2-3 ξερές φέτες ψωμί ή παξιμάδια μουλιασμένα σε νερό
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 6-7 μεγάλες πατάτες κομμένες σα τηγανητές αλλά σε χοντροκομμένα μπαστούνια
  • 1 κουτάκι πολτό ντομάτας ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 3 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες (όταν είναι η εποχή τους)
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 πάνω-κάτω.
  2. Φτιάχνετε τα μπιφτέκια: σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνετε όλα τα υλικά των μπιφτεκιών (το μουλιασμένο ψωμί/παξιμάδι το διαλύτετε σε τρίμματα) και αρχίζετε να ζυμώνετε καλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά -το μυστικό της γιαγιάς μου για πιο αφράτα μπιφτέκια ήταν να ρίχνει και λίγο νερό σταδιακά κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, ας πούμε περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού…
  3. Βάζετε στο ψυγείο το μείγμα μέχρι να κόψετε τις πατάτες.
  4. Τις κόβετε σα τηγανιτές αλλά σε πιο χοντρά μπαστούνια ελαφρώς. Ρίχνετε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
  5. Βγάζετε από το ψυγείο τον κιμά και πλάθετε μπιφτέκια που τα τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες.
  6. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώσπου να καλυφθούν ελαφρώς οι πατάτες. Ραντίστε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο πάνω από τα μπιφτέκια.
  7. Βάζετε στο φούρνο, χαμηλώνετε στους 180 και ψήνετε περίπου 45′ ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες. Κάπου στο ενδιάμεσο του χρόνου τσεκάρετε τα μπιφτέκια και τα γυρίζετε να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά χωρίς να ξεραθούν.

Comments:

  • reply

    υπεροχο φαγητο!!! ακομα πιο υπεροχο και το σερβίτσιο σου!

    February 12, 2014
    • reply

      Σ’ ευχαριστώ Αναστασία! Το μεγάλο πιάτο κληρονομιά της γιαγιάς 🙂

      February 12, 2014
  • reply

    Όντως “οι μπιφτεκούλες”μπαίνουν στην καρδιά σου!

    February 13, 2014
  • reply

    Μαμαδίστικο, χουχουλιαστό, φαγάκι, τέλειο!

    February 13, 2014
  • reply

    Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να δω αυτή τη νοστιμιά μπροστά μου ξαφνικά.Πολύ παραστατικές οι φωτογραφίες σου!!Καλή συνέχεια 🙂

    February 14, 2014

Leave a comment: