Αγγινάρες γεμιστές με ρύζι και κύμινο. Κι ένα ποίημα.

in english

Agginares rizi 4

Αγγινάρα πλουμιστή, με το πράσινο το χρώμα,

δώσε γεύση στη ζωή και γέμισε το στόμα.

Και μετά από αυτό το δίστιχο, τι άλλο να γράψω η δύστυχη;

Τούτο μόνο: ότι αυτές οι αγγινάρες είναι ένα “ποίημα”.

Agginares rizi 3

Agginares Collage

Ακολουθεί συνταγή.

Agginares rizi 1

Η συνταγή καρφιτσωμένη στο scrapbook μου, από περιοδικό κιτρινισμένο που δεν κυκλοφορεί πια και που όταν το είχα κόψει δεν είχα σημειώσει ποιο είναι…

Υλικά:

  • 10 αγγινάρες φρέσκιες (τις καθαρίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της Ξανθής εδώ.). Αλλιώς πάρτε έτοιμους κατεψυγμένους πάτους αγγινάρας
  • 1 1/2 φλυτζάνι ρύζι. Θα έλεγα καρολίνα αλλά, δοκίμασα με καστανό ρύζι -γιατί αυτό είχα- και βγήκε υπέροχο. Οπότε μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι σας αρέσει, ακόμη δηλαδή και με ρύζι για πιλάφι.
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο (μπορείτε να βάλετε και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο αν βρείτε)
  • 1 φλυτζάνι πολτό ντομάτας (ή μια φρέσκια μεγάλη τριμμένη)
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού ζαατάρ (προαιρετικά. Είναι μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής υπέροχο. Αναζητήστε το ή φτιάξτε το μόνοι σας)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά εκτός από τις αγγινάρες και το ελαιόλαδο: ρύζι, κρεμμυδάκια, σκόρδο, άνηθο (+μάραθο), ντομάτα, κύμινο (+ζαατάρ), αλάτι, πιπέρι.
  2. Γεμίζετε με ένα κουτάλι τους πάτους αγγινάρας, δημιοιυργώντας ένα “βουναλάκι” ρυζιού που να στέκεται.
  3. Βάζετε τους πάτους προσεχτικά σε μια κατσαρόλα έτσι ώστε να στεκονται όρθιοι (αν έχουν κοτσανάκι από κάτω, ισιώστε τη βάση)
  4. Αν περισσέψει ρύζι, ρίξτε το χύμα στην κατσαρόλα στα κενά. Ραντίστε με μπόλικο ελαιόλαδο παντού και προσθέστε νερό τόσο όσο να καλύπτει περίπου στο μισό τις αγγινάρες.
  5. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γίνει το ρύζι και να μαλακώσει η αγγινάρα. Αν χρειαστεί προσθέστε στην πορεία λίγο νερό ακόμα.
  6. Είναι “γλύκισμα”.

Comments:

  • reply

    Και που να τις φας γεμιστές με μπακαλιάρο!! Ευχαριστώ για την παραπομπή!!

    March 21, 2014
    • reply

      Μπακαλιάρο;;;; Αχά! Ξέρω που θα το βρω! 🙂

      March 21, 2014
  • reply

    Γειά σου Άρτεμις, βλέπω η άνοιξη σ’ έχει επηρεάσει θετικά και σου έχει δημιουργήσει (περισσότερο) κέφι! 🙂
    Είναι ωραίες με ρύζι και σαν αγκιναρόρυζο -κάπως έτσι τις φτιάχνω εγώ. Τα μπαχαρικά που λες όμως θα το κάνουν σούπερ, φυσικά και ο μάραθος το στάνταρ ανοιξιάτικο μυρωδικό!
    Φιλιά και καλά να περνάς!

    March 21, 2014
    • reply

      Ε ρε Έφη, με πιάνεις!! Αγγιναρόρυζο; Και να δεις μου πέρασε απ’ το νου! Άλλη φορά βάλε κύμινο -και ζαατάρ φυσικά αν βρεις- κάνει τη διαφορά και πάει υπέροχα με την αγγινάρα!
      (Θα τα ξαναπούμε σύντομα σε μπυραρία)

      March 21, 2014
  • reply

    Ωραίες οι αγκινάρες. Τις έκανες ιδιαίτερες με τα μπαχαρικά σου Αρτεμις .
    Ανοιξιάτικο φαγάκι
    Ωραίες οι φωτο σου : )

    Φιλιά

    March 21, 2014
  • reply

    Τις αγκιναρούλες δεν τις τρώω αλλά πραγματικά έτσι όπως τις παρουσιάζεις είναι δελεαστικές!Καλό ΣΚ!!

    March 22, 2014
  • reply

    Καταπληκτικο φαγητο. Μα τι θυσαυρους κρυβουν τα παλια περιοδικα; Μπηκα στο λινκ σου που δειχνει τα αυτοσχεδια βιβλια συνταγων που εχεις φτιαξει με τα αποκομματα και τις ζωγραφιες σου κι εντυπωσιαστηκα!
    Λατρευω αγκιναρες οπως και να ειναι!!

    March 23, 2014
    • reply

      Τα βιβλιαράκια μου Χρυσαυγή είναι αυτά στα οποία ανατρέχω περισσότερο από κάθε άλλο “κανονικό” βιβλίο! Και με τα αποκόμματα που έχω σκόρπια αυτή τη στιγμή, άνετα φτιάχνω άλλα δύο τουλάχιστον! Πρέπει να βρω το χρόνο να ασχοληθώ και πάλι…

      March 23, 2014

Leave a comment: