Ψωμάκια γρήγορα του 18ου αιώνα

in english

Η Εύη Βουτσινά έχει αυτή την σπάνια για τις μέρες μας οικιακή οικονομία και φαντασία μαζί με μια απλότητα που την κάνουν να γίνεται μοναδική.

Όταν μου έκαναν δώρο πριν από χρόνια το βιβλίο της «Το ψωμί» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, βάλθηκα να φτιάξω όσα περισσότερα ψωμιά μπορούσα μεμιάς. Κάποια στιγμή ψιλοξεχάστηκε στη ντάνα της βιβλιοθήκης μου, μέχρι που ήρθε η ώρα πάλι να το ξεφυλλίσω και να πειραματιστώ με τις πεντανόστιμες συνταγές του.

Το μάτι έπεσε πάνω σε αυτά τα ψωμάκια που δεν θέλουν ζύμωμα, μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό και έχουν και την ιστορία τους.

Η Βουτσινά λέει: «Τα ψωμάκια χωρίς μαγιά, πότε με σόδα, πότε με μπέικιν πάουντερ, πότε όπως αυτά χωρίς καθόλου διογκωτικά, συνηθίζονταν πολύ στην Ευρώπη και στην Αμερική, όταν τελείωνε το ζυμωτό ψωμί. Σ’ αυτή την συνταγή το φούσκωμα αναλαμβάνουν τα αυγά. Είναι πολύ νόστιμα ψωμάκια, ιδανικά για πρόγευμα και τρώγονται καλύτερα ζεστά».

Δε θα διαφωνίσω καθόλου και θα συμπληρώσω το εξής: τα αυγά να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα γίνεται για να μην μυρίζει μετά το ψωμί!

 

 

 

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 4 αυγά
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Μια πρέζα κανέλλα
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½-1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C και λαδώνετε ή βουτυρώνετε 12 φορμάκια ατομικά της κρεμ καραμελέ ή μία ενιαία φόρμα για 12 μάφινς
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάτε τα αυγά να αναμειχθούν –δεν χρειάζεται πολύ- και προσθέτετε αλάτι, μπαχαρικά και τα δύο αλεύρια. Ανακατεύετε να αναμειχθούν.
  3. Προσθέστε το χλιαρό γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας λεπτός χυλός που να ρέει από το κουτάλι.
  4. Μοιράστε τον χυλό στα φορμάκια και ψήστε αμέσως για περίπου 20-30’ -κάντε το τεστ με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, που αν βγει καθαρό είναι έτοιμα. Αν χρησιμοποιήσετε ενιαία μεγάλη φόρμα, ο χρόνος ψησίματος ανεβαίνει περίπου στα 40’-45’.
  5. Ξεφορμάρετε αμέσως, τα βάζετε να κρυώσουν σε σχάρα και σκεπάστε τα με μια πετσέτα για λίγο –αν αντέχετε και δεν τα φάτε κατευθείαν!

You might also like 

 
 

Δύο κριτσίνια για ένα tea party (!): με τυρί και με σουσάμι-μαυροκούκι-χοντρό αλάτι

 

Εύκολο ψωμί με μπύρα

Comments:

  • reply

    Στη Βουτσινά βγάζω το καπέλο έχει έργο εξαιρετικό σε βιβλία ημερολόγια καταγραφές.
    Αυτό το βιβλίο είναι το καλύτερο στην ενότητα του.

    January 31, 2011
  • reply

    Πολύ νόστιμα δείχνουν!

    January 31, 2011
    • reply

      @Πόπη,
      και είναι νόστιμα όντως.

      February 1, 2011
  • reply

    FoodJunkie

    To έχω κι εγώ το βιβλιαράκι αυτό, αλλά η συνταγή μου είχε διαφύγει! Πολύ νόστιμα τα ψωμάκια και όμορφες φωτογραφίες!

    February 2, 2011
    • reply

      @Joanna,
      δοκίμασέ την, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!
      Ευχαριστώ πολύ! 🙂

      February 2, 2011
  • reply

    Οπτικά μου θυμίζουν λίγο τα yorkshire puddings. Φαίνονται πολύ νόστιμα. οι φωτογραφίες σου κ το styling είναι καταπληκτικό! 🙂

    February 28, 2011
    • reply

      @Μυρτώ,
      είναι όντως πολύ νόστιμα και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! 🙂

      February 28, 2011
  • reply

    Eri

    Yummy! θα ειναι απο τα πρώτα θα δοκιμάσω να κάνω! Φαινονται τέλια Αρτεμις συγχαρητήρια!

    February 28, 2011

Leave a comment: