Χοιρινές μπριζόλες “α λα χασάπα” με πατάτες φούρνου “α λα τηγανιτές”!

in english

Ωραία λέξη! Χασάπα!

Την ξεστομίζεις και γεμίζει το στόμα σου βαρβατίλα!….

Μην παρεξηγηθώ: αυτό ακριβώς είναι που μου αρέσει. Η αίσθηση που σου αφήνει στο άκουσμά της –κάτι μεταξύ βαριάς μυρωδιάς γίδας και πατσά, μπαλτά και ματωμένη λευκή ποδιά κρεατομάστορα κι όλο αυτό μετά από ένα γαλλικότατο «α λα»! (Τι είπα τώρα;;;!!!) 🙂

Για όλα αυτά λοιπόν έφτιαξα αυτή την μπριζολίτσα, με μόνη διαφορά ότι πρόσθεσα να ψηθούν μαζί με το κρέας και πατάτες κομμένες σαν τηγανιτές, έτσι για να μη το φάμε ξεροσφύρι!

Η σαλτσούλα είναι που κάνει τη διαφορά σ’ αυτή τη συνταγή, γιατί κατ’ άλλα είναι απλά μια μπριζόλα ψητή στο γκριλ. Συστήνεται και από τον Αλέξανδρο Γιώτη, στον οποίο ανήκει η συνταγή (από τον “Γαστρονόμο” τχ. 7, Νοέμβριος 2006),  το ξεχωριστό ψήσιμο της μπριζόλας από τη σάλτσα, εκτός και αν θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει πιο πολύ με βραστό.

Ιδού λοιπόν, μπριζόλες α λα χασάπα!

ΥΛΙΚΑ

  • 4 χοιρινές μπριζόλες
  • Όσες πατάτες θέλετε για να γεμίσετε το ταψί σας κομμένες σαν τηγανητές
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ λιωμένα –εγώ χρησιμοποίησα πολτό
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 πρέζες μπαχάρι τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220ο C. Πλένετε τις μπριζόλες, τις βάζετε σε ταψί μαζί με τις πατάτες, τα αλατοπιπερώνετε όλα μαζί, ρίχνετε και λίγο λάδι και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας. Ψήνετε μέχρι να γίνουν οι μπριζόλες όπως τις θέλετε. Στη δική μου περίπτωση οι πατάτες ψήθηκαν ταυτόχρονα, αν εσάς σας ψηθούν νωρίτερα, βγάλτε τες και αφήστε μόνες κι έρημες τις μπριζόλες…
  2. Εντωμεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίστε το σκόρδο και το κρεμμύδι, σβήστε τα με το κρασί και προσθέστε το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι. Μετά από 4-5’ βάλτε και τη ντομάτα και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
  3. Όταν οι μπριζόλες είναι σχεδόν έτοιμες, ρίξτε από πάνω τη σάλτσα και αφήστε στο φούρνο για άλλα 3-4’. (Αν είχατε αφαιρέσει τις πατάτες, ρίξτε τες στο ταψί για να καλυφθούν κι αυτές με σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή και δεν σας αρέσει έτσι, αραιώστε την με λίγο κρασί ή νερό.)

Τρώγεται ζεστό. Κάνουμε παπάρα στη σάλτσα. Πίνουμε το υπόλοιπο κρασί.

You might also like:

σουτζουκάκια με πουρέ και σάλτσα ντομάτας

ψαρονέφρι με τζίντζερ, λεμόνι και πορτοκάλι

 

Comments:

  • reply

    PINGPONG

    Ε ΡΕ COPY PASTE ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ

    February 6, 2011
    • reply

      Αγαπητό Ping Pong,
      αν το copy paste που πέφτει δεν αναφερόταν στην πηγή του, θα είχε πρόβλημα.
      Επειδή λοιπόν η πρόθεση δεν είναι αυτή αλλά εντελώς το αντίθετο, να πει πόσο καλή είναι η συγκεκριμένη και πολλές άλλες συνταγές και να τις διαδώσει με όποιο τρόπο μπορεί δίνοντας και τα εύσημα, δεν υπάρχει θέμα κλοπής ή ό,τι άλλο υπονοείς.
      Ευχαριστώ που πέρασες.

      February 6, 2011
  • reply

    Μου τρέχουν τα σάλια!
    Pingpong, φαντάζομαι ότι ανακάλυψες τον τροχό! Συγχαρητήρια1

    February 9, 2011
  • reply

    Καταπληκτική η συνταγή και η εκτέλεση! Μου τρέχουν τα σάλια, σίγουρα θα τη δοκιμάσω 🙂 Μπράβο!

    February 28, 2011
    • reply

      Ευχαριστώ που πέρασες Μυρτώ και για τα καλά σου λόγια!

      February 28, 2011
  • reply

    zana

    ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

    September 25, 2012

Leave a comment: