Φακές γιαχνί με αρωματικά καρότα και φασκόμηλο

in english

Εναλλακτική, γλυκιά και πολύ νόστιμη πρόταση για τις κοινές φακές χωρίς εξεζητημένα υλικά και μεθόδους μαγειρέματος: γιαχνί.

Το οποίο καλά το αναφέρουμε συχνά κι ακόμη περισσότερο το εφαρμόζουμε στις μαγειρικές μας, αλλά τι στο καλό σημαίνει η λέξη, ε; Εμπειρικά μπορούσα να πω πάνω κάτω τι είναι, αλλά ήθελα ακρίβεια, οπότε έψαξα και τα κιτάπια μου και βρήκα στο Λεξικό της Ελληνικής Κουζίνας από τη Νταϊάνα Κόχυλα:

«Τρόπος μαγειρέματος για κρέας, ψάρι, λαχανικά ή όσπρια όπου τσιγαρίζουμε κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κύριο συστατικό και το μαγειρεύουμε όλο μαζί μέσα σε σάλτσα ντομάτας. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο yahni. Σε ορισμένα μέρη της Ορεινής Πελοποννήσου, κυρίως γύρω από το Αίγιο, συναντάμε και το ασπρογιάχνι, φαγητά –κυρίως κρέατα- τα οποία γιαχνίζονται (μαγειρεύονται με τσιγαρισμένο κρεμμύδι) αλλά δεν περιέχουν ντομάτα».


Γιαχνί λοιπόν και στις φακές!

Ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη, Γαστρονόμος (Φεβρουάριος 2010)

ΥΛΙΚΑ

  • 180 γρ. φακές καθαρισμένες και πλυμένες
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 4-5 σπόροι κόλιανδρου τριμμένοι
  • 4-5 φύλλα ξερό φασκόμηλο
  • 4 μέτρια καρότα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη
  • 250 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας –δεν είχα, έριξα χυμό ντομάτας ~1/2 ποτήρι νερού
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φακές και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 10’. Λίγο πριν τις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά, τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε ήσυχες!

2.      Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το φασκόμηλο για 2-3’ ώσπου τα υλικά να βγάλουν το άρωμά τους.

3.      Ρίχνουμε τα καρότα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7-8’ σε μέτρια φωτιά μέχρι τα καρότα να καραμελώσουν.

4.      Ρίχνουμε και τις στραγγισμένες φακές, το ζωμό ή το νερό, τη ντομάτα και λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 25-30’ ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, να απορροφηθούν τα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

5.      Φάτε το χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου με ένα ωραίο κόκκινο κρασί!

You might also like:

ινδικοί ρεβυθοκεφτέδες

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου


Comments:

  • reply

    Ζωή

    Φτιάχνω περίπου έτσι τα μαυρομάτικα φασόλια και μας αρέσει πολύ! Δεν ήξερα ότι αυτό λέγεται γιαχνί!

    April 18, 2011
    • reply

      @Ζωή,
      είπα κι εγώ να το ψάξω λίγο για να ξέρω και για τι πράγμα μιλάω κιόλας! Και τελικά γιαχνί είναι τα περισσότερα φαγητά μας.

      April 18, 2011
  • reply

    Μου αρεσουν πολυ οι φακες ! Εγω βαζω το “αυτοματο πιλοτο” (τοσα χρονια πια! ) και τσιγαριζω κρεμμυδι, σκορδο, βαζω τις φακες, το φασκομηλο, το ζωμο….κλεινω το καπακι…….και τελος! Γιατι να βραζουν απο πριν?…….

    April 20, 2011
    • reply

      @Cathy,
      η Μ. Λαμπράκη, της οποίας είναι η συνταγή, προτείνει αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος των οσπρίων γενικότερα -να βράζουν λίγα λεπτά μόνα τους, να τα σουρώνουμε και να τα ξαναβράζουμε σε καθαρό νερό- γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το πιθανό “φούσκωμα” και δυσπεψία που μπορεί να αιστανθεί κανείς μετά την κατανάλωσή τους.
      Είπα κι εγώ λοιπόν, παρόλο που δεν έχω τέτοιο θέμα (φουσκώματος!), να ακολουθήσω κατά γράμμα τη συνταγή της γιατί κατά τ’ άλλα, τα βράζω μια κι έξω όπως κι εσύ!

      April 21, 2011
  • reply

    αυτο που επαθα κοιτωντας τις κοντινες φωτο της φακης, το παθαινω μονο σε σοκολάτα. Για να καταλαβεις..

    March 11, 2013
    • reply

      το πιο ωραίο κοπλιμέντο που μου έχουν κάνει ποτέ!! 🙂

      March 11, 2013

Leave a comment: