Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα, κασέρι και ελιές

in english

Ήρθε η ώρα να ξεστοκάρω τον τραχανά του χειμώνα έτσι ώστε να είμαι έτοιμη να ανεφοδιαστώ με φρέσκο τον ερχόμενο.

Αυτή η πιτούλα της Ντίνας Νικολάου δεν μου φάνηκε κακή ιδέα για να αξιοποιήσω τον τραχανά που είχε ξεμείνει στα άδυτα του ντουλαπιού μου, χωρίς να τον κάνω σούπα πάλι που την τρώω όλη μόνη μου! Και όντως, μια νοστιμιά βγήκε!

Από το «Αλμυρές τάρτες και πίτες» της Ντίνας Νικολάου

 ΥΛΙΚΑ

Για ταψί 30 εκ.

  • 1600 ml νερό (περίπου7-8 φλυτζάνια)
  • 1 φλυτζάνι τραχανά (γλυκό λέει η συνταγή, εγώ έριξα ξινό που είχα)
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλυτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 φλυτζάνι κομμένες ελιές χωρίς κουκούτσια, ό,τι έχετε
  • 1 φλυτζάνι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα + 1 ακόμη χτυπημένο για επάλειψη
  • 60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • Πιπέρι, αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το νερό με λίγο αλάτι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τον τραχανά, χαμηλώνετε τη φωτιά και τον βράζετε για 6-8’ ή μέχρι να μαλακώσει και να πιει το νερό ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Βγάζετε τον τραχανά από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει για 10’.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C πάνω-κάτω.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνετε τον τραχανά, το αλεύρι, τη φέτα, το κασέρι, τις ελιές, τον άνηθο, τα 3 χτυπημένα αυγά, το ελαιόλαδο, πιπέρι και λίγο αλάτι –προσοχή στη φέτα αν είναι αλμυρή και στον τραχανά που έχει ήδη αλάτι. Ανακατεύετε καλά να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  4. Αλείφετε ένα ταψί 30 εκ. με λίγο λάδι και αδειάζετε τον χυλό. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και περιχύνετε με το 1 επιπλέον χτυπημένο αυγό.
  5. Ψήνετε για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 You might also like:

Μαραθόπιτες με ταραμά

Μανιταρόπιτα με τυριά χωρίς φύλλο

Comments:

  • reply

    Μα γιατι καθε φορα θελω να φτιαξω οτι μας προτεινεις;;;;; Και να φανταστεις….το τραχανα, το εχω δοκιμαζει μια φορα μονο…..και ειπα οτι δεν μου αρεσει……….αλα τωρα, θα το ξανα εξετασω το θεμα!! Καλη εβδομαδα!!

    June 6, 2011
    • reply

      @Cathy,
      πολύ χαίρομαι! Ελπίζω και το αποτέλεσμα, να σε δικαιώνει -όπως κι εμένα άλλωστε! Αλλιώς, δεν θα το ανέβαζα! Πιστεύω ότι θα σου αρέσει ο τραχανάς σε αυτή τη μορφή, καθώς μάλλον δεν τον καταλαβαίνεις! Καλή εβδομάδα και σε ‘σένα!

      June 6, 2011
  • reply

    Την αντιγράφω τη συνταγή αμέσως. Μου αρέσει ο τραχανάς (αν και με πειράζει) είναι ευκαιρία να τελειώσω το πακέτο. Είμαι σίγουρη ότι έτσι θα το φάνε όλοι! Καλή εβδομάδα:)

    June 6, 2011
    • reply

      @mia maria,
      κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι τραχανάς! Ελπίζω να σου αρέσει και να μη σε πειράξει!

      June 6, 2011
  • reply

    Μμμ… αυτό το κομμάτι που ίπταται φαίνεται πολύ λαχταριστό! Σίγουρα μπαίνει στην “to cook” λίστα μου, αν και ομολογώ ότι θα παραλείψω τις ελιές γιατί δεν τις πολυσυμπαθώ!

    June 6, 2011
    • reply

      @Hermione,
      ευχαριστώ πολύ! Εννοείται ότι οι προσθαφαιρέσεις και παραλλαγές μπορούν να είναι πολλές κατά βούλησιν!

      June 6, 2011
  • reply

    πολύ ωραία ιδέα.. δεν θα το σκεφτόμουνα ποτέ θα προσπαθήσω-λόγω ανύπαρκτου χρόνου το λέω- να την δοκιμάσω

    June 11, 2011

Leave a comment: