Σουπιές στιφάδο. Η αποθέωση του κρεμμυδιού.

in english

Μελωμένο και γλυκό.

Απαλό και βελούδινο.

Πλούσιο και μυρωδάτο.

Θαλασσινό αλλά και γήινο.

Πικάντικο και γευστικό.

Εύκολο και απλό.

Νόστιμο και χορταστικό.

Με μπόλικο φρέσκο ψωμί για τη πηχτή σάλτσα.

Και τυρί φέτα. Βαρελίσια. Πάει πολύ.

Κι ένας ύπνος μετά. Ό,τι πρέπει.

Δοκίμασέ το.

Και θα με θυμηθείς.

Από το Cookbook του Έθνους, Μάρτιος 2011, συνταγή MIME.COM

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ.  σουπιές καθαρισμένες και πλυμένες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • 500 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες ή κονσέρβα
  • 20 ml ξύδι (ό,τι έχετε)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (εγώ έριξα 1 κουτ.  σούπας πετιμέζι)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (ξέχασα να το βάλω!)
  • ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε τις σουπιές σε μπουκιές και τις βάζουμε να στραγγίξουν.
  2. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε τις σουπιές, τσιγαρίζουμε για 5′ και σβήνουμε με το ξύδι.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μπαχαρικά) εκτός από τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μελώσει η σάλτσα ~40′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται κι άλλο λίγο αλάτι, συμπληρώνουμε.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και καλή όρεξη!

Το φαγητό αυτό γίνεται και με καλαμαράκια.

Απλά τότε, αντί για ξύδι, σβήστε το φαγητό με λευκό κρασί.

Και μη ξεχάσετε τον άνηθο, όπως εγώ.

You might also like:

γαρίδες με τζίντζερ και δεντρολίβανο

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στο φούρνο

Comments:

  • reply

    Eri

    Αρτεμάκι μου υπέροχο μοσχομυρωδάτο φαγάκι! Φιλάκια πολλά!

    September 14, 2012
  • reply

    Τι όμορφο φαγητό !!! Τι γλύκισμα!
    Τι όμορφες φωτογραφίες!!!

    September 14, 2012
  • reply

    Λοιπόν επειδή είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, τολμώ να πω ότι καλά έκανες και δεν έβαλες άνηθο. Εμείς εδώ στην Κρήτη προσθέτουμε πάντα στα στιφάδα μας κύμινο. Δοκίμασέ το κάποια φορά αν σου αρέσει σαν μπαχαρικό. Είναι απόλυτα ταιριαστό με τα κρεμμύδια του στιφάδου. Πάντως με έβαλες σε πειρασμό και θα προγραμματίσω στιφαδάκι για την επόμενη εβδομάδα

    September 14, 2012
    • reply

      @Vita, αχαχα! Ήμουνα τυχερή λοιπόν κατά λάθος! Θα το δοκιμάσω ξανά με κύμινο, μου αρέσει πολύ η ιδέα! Ευχαριστώ!

      September 15, 2012
  • reply

    Τελικά τα “στιφάδο” είναι απίθανα σε όλους τους συνδυασμούς.

    Φιλιά

    September 15, 2012
  • reply

    Σοφία

    μμμ, εξαιρετικά, θα το φτιάξω, τώρα που θα κάνω τη νοικοκυρούλα! Μου τρέχουν τα σάλια ήδη!

    September 16, 2012
    • reply

      @ Eri, Χρυσαυγή, Conna, ευχαριστώ πολύ!
      @Σοφία, κάντο όπως και να ΄χει!

      September 16, 2012
  • reply

    ωραια ιδεα,λατρευω το στιφαδο και οτι συνεπαγεται.φετα , ψωμι κτλ

    September 27, 2012

Leave a comment: