Σουβλάκι κανείς; Κεμπάπ κοτόπουλο με απ’ όλα! +τα 3Π

in english

Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε!

Σοφό πολύ κι επειδή δύσκολες οι εποχές, είπα κι εγώ να αρχίσω να μαθαίνω την τέχνη του «τυλιχτή»!

Το ταπεινό αυτό λοιπόν, πλην τίμιο φαγητό δρόμου, πήρε το δρόμο για το σπίτι μου.

Όχι από κάποιο delivery αλλά από την ανάγκη, αφενός να αρχίσω να αναπτύσσω νέες δεξιότητες για τις δύσκολες ώρες και αφετέρου να αξιοποιήσω τον κιμά κοτόπουλου που είχε από το πρωί ξεπαγώσει και έπρεπε επειγόντως να μαγειρευτεί!

Συν του ότι ήθελα κάτι γρήγορο, οι πιτούλες ήταν στοκ στην κατάψυξη περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για εμφάνιση και, όπως και να το κάνουμε, το σουβλάκι είναι αγαπητό απ’ όλους, όλες τις ώρες.

Κι επειδή προσέχουμε και τι τρώμε που και που, οι πίτες ήταν ολικής άλεσης, ζεστάθηκαν αλάδωτες όσο ψήνονταν τα κεμπάπ στο γκριλ, οι πατάτες ψήθηκαν «α λα τηγανητές» επίσης στο γκριλ και το τζατζίκι σπιτικό –ανακατέψτε ένα κεσεδάκι στραγγιστό πλήρες γιαούρτι με ένα μικρό τριμμένο και στραγγισμένο καλά αγγούρι, τριμμένο σκόρδο όσο θέλετε, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, όλα μαζί ανακατεμένα.

 

 

 

 

 

 

Κι αν όλα πάνε στραβά, είπαμε: κατέχω και την τέχνη του «τυλιχτή»!

ΥΛΙΚΑ

Για περίπου 8 μακρουλά κεμπάπ

  • ½ κιλό κιμά κοτόπουλο ανάμεικτο στήθος με μπούτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού σουμάκ
  • 4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύλινα καλαμάκια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220-230ο C και στρώνετε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα ή τη λαδώνετε.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν. To βάζετε για περίπου 10’ στην κατάψυξη αν βιάζεστε για να σφίξει ή 20’ στο ψυγείο.
  3. Βγάζετε το μείγμα από την κατάψυξη ή ψυγείο και με βρεγμένα χέρια πλάθετε μακρόστενα κεμπάπ και τα βάζετε στη λαμαρίνα στη σειρά. Αν έχετε ξύλινα καλαμάκια, πλάθετε τα κεμπάπ γύρω από αυτά. Βρέχετε συνεχώς τα χέρια σας πριν πάρετε μείγμα κιμά γιατί είναι πολύ κολλώδες και πολύ μαλακό επίσης. Μη σας φοβίσει αυτό, όταν ψήνεται σφίγγει.
  4. Ψήνετε για περίπου 30’ γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα κι από την άλλη πλευρά. Όσο ψήνονται αυτά, ζεσταίνετε και τις πίτες σε πιο κάτω σχάρα.
  5. Project «τύλιγμα»: παίρνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάζετε επάνω μια πίτα με τη μισή να εξέχει, βάζετε στη μέση ένα κεμπάπ, φρεσκοκομμένες φέτες ντομάτας, φετάκια κρεμμυδιού, πατάτες, τζατζίκι, πιπέρι, κλείνετε –όσο είναι δυνατό!- την πίτα και τυλίγετε γύρω γύρω τη λαδόκολλα με ένα γερό σφίξιμο από κάτω για να μην έχετε απώλειες με κάθε δαγκωματιά.

Τα 3Π:

Πίνετε μπύρες.

Πολλές.

Παγωμένες.

You might also like:

Πίτσα με αραβική πίτα, κιμά κοτόπουλου και τυριά

Τορτίγιας με αλλαντικά και τυρί κρέμα

Comments:

  • reply

    χαχαχα Άρτεμις εγώ λέω να γίνω αγρότισσα λες να ανοίξουμε και κανένα σουβλατζίδικο;;
    Με κιμά κοτόπουλου δεν έχω κάνει ποτέ θα δοκιμάσω.
    Καλό βράδυ.

    September 12, 2011
  • reply

    Eri

    Τέλειο το σουβλάκι σου Αρτεμις! Λιαν στυντόμως στο τραπέζι μας! Εννοείται και τα 3Π, επιβάλλονται!

    September 12, 2011
    • reply

      @Ξανθή, πάσα επαγγελματική πρόταση δεκτήν! Περιμένω εντυπώσεις!!

      @Έρη, 3Π οπωσδήποτε!

      September 12, 2011
  • reply

    Μαζί σου Άρτεμις! (με έκανες να ξερογλύφομαι!)

    September 13, 2011
  • reply

    Artemis fainetai polu dunato! Me epiasan ligoures prwi prwi!
    Tha to dokimasw suntoma!
    Nektaria (Making Sweets)

    September 13, 2011
  • reply

    2 apo olla parakalw!! Kalhtero kai apo to agaphmeno mou soublaki sto Nafplio!! Den erxesai na to anoikseis edw??? 🙂

    September 13, 2011
    • reply

      @Cathy, πολύ μου αρέσει που πέφτουν επαγγελματικές προτάσεις!! Δέχομαιιιιι!!!!

      September 13, 2011
  • reply

    Άρτεμις απλά προσκυνώ!
    Το σουβλάκι είναι λατρεία και χαίρομαι που το αντιμετωπίζεις με τέτοια μαεστρία! Γερό σφίξιμο από κάτω οπωσδήποτε, πώς με εκνευρίζει όταν χύνεται το τζατζίκι ή η σος και πρέπει να το μαζεύω με το δάχτυλο από το πιάτο, για να μην πω από την μπλούζα μου!
    3Π απαραιτήτως!
    Και τελειώνουμε με παγωτό σοκολάτα για να αγγίξουμε την υπέρτατη ευτυχία!

    September 13, 2011
    • reply

      @Hermione,
      τι καταπληκτικό κλείσιμο είναι αυτό! Συμφωνώ απολύτως!!

      September 13, 2011
  • reply

    Το κάνουμε πολύ συχνά στο σπίτι αλλά με κομματάκι κοτόπουλου, όχι με κιμά! Φαίνεται νοστιμότατο και οι φωτογραφίες τέλειες!

    September 14, 2011
  • reply

    Βρε κοπελιά, κάνεις και delivery;;;;

    September 14, 2011
  • reply

    Νικος Σολδατος

    οι πιτες ολικης σε μαρανανε…τοσο υδατανθρακα που εριξες μεσα σου α ρε νεοελληναρες σουργελα

    July 9, 2013
    • reply

      Έχεις δίκιο Νίκο -για το σούργελο.
      Και για τους υδατάνθρακες.
      Κατά τ’ άλλα, ήτο ένα ελαφρύ σουβλάκιον.
      Και χτυπάω άνετα και τα βαριά.
      Αυτό που δε χωνεύω όμως είναι τους χαρακτηρισμούς.
      Ευχαριστώ.

      July 9, 2013
  • reply

    Εσένα ρε παπαρα τι σε πειράζει;;; Θέλετε αφορμή για να σχολιασετε!!!! Δεν έχετε κατι άλλο να κάνετε!!!!

    August 1, 2014

Leave a comment: