Πουτίγκες μήλου με καραμέλα βουτύρου

in english

Ευτυχία είναι τα μικρά πράγματα στη μάταιη ετούτη ζωή.

Δε χρειάζεται να ψάχνει κανείς μακριά.

Να πελαγοδρομεί και να μπερδεύεται σε μονοπάτια δαιδαλώδη.

Ας αφεθεί ελεύθερος.

Ας κοιτάξει γύρω του.

Ας κοιτάξει δίπλα του.

Ας κοιτάξει μέσα του.

Ας κοιτάξει κι αυτές τις αφράτες, αρωματικές πουτίγκες με την πηχτή, λεία σάλτσα καραμέλας βουτύρου.

Αμήν.

Από το Vima Gourmet, της Έφης Γιαλούση.

Ο δαίμων του τυπογραφείου “έφαγε” τα αυγά στην έκδοση του περιοδικού που, ενώ υπήρχαν στην εκτέλεση της αρχικής συνταγής, δεν υπήρχαν στα υλικά ούτε καν ως ποσότητα. Τα 3 αυγά που έβαλα είναι δική μου πρωτοβουλία και απόλυτα επιτυχημένη!

ΥΛΙΚΑ

Για 8-10 μικρά φορμάκια των 5 εκ.

  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια
  • 1 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • ½ φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλυτζάνι αμυγδαλόσκονη έτοιμη –ή τρίψτε μόνοι σας (ρίξτε σε μπλέντερ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, ωμά και ανάλατα μαζί με ¼ κουτ. γλυκού άχνη ζάχαρη κι αλέστε τα ώσπου να γίνουν σκόνη)
  • ¼ φλυτζάνι γάλα

 Για τη καραμέλα βουτύρου (butterscotch)

  • 1 ½ φλυτζάνι κρέμα γάλακτος 35%
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Ετοιμάζουμε τις πουτίγκες: σε μπολ βάζουμε τα κομμένα μήλα, τη λευκή ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά. Μοιράζουμε τα μήλα σε 8-10 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια ή φορμάκια αλουμινένια 5 εκατοστών.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα 125 γρ. βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα (σε αυτή τη φάση θα μοιάζει το μείγμα σα “κομμένο”, μην ανησυχείτε, θα στρώσει στη συνέχεια!) και χτυπάμε καλά.
  5. Ρίχνουμε και το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το γάλα και χτυπάμε 1΄ακόμη.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα στα μπολάκια και τα ψήνουμε για 30-35’. Αφήνουμε 5’ λεπτά προτού τα αναποδογυρίσουμε και τα απολαύσουμε “λουσμένα” με τη σάλτσα butterscotch.

Για τη σάλτσα butterscotch

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά (κρέμα γάλακτος, βούτυρο και μαύρη ζάχαρη) και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 8-10’ ώσπου να πήξει η σάλτσα.
You might also like:

Παγωτό μέλι με κανέλλα

Το ρυζόγαλο της “θείας” Ελένης

Comments:

  • reply

    Τέλειο συνοδευτικό του βροχερού μας απογεύματος!

    October 10, 2011
  • reply

    Ανταλλάσουμε??? Θα την πεθάνουμε τη μπλογκογειτονιά σήμερα…αχχαχαχαχαχα!!!!

    Υπέροχες οι πουτίγκες! Τα μηλαράκια είναι αγαπημένα μου φρούτα, τα περίμενα με λαχτάρα να έρθουν στον καιρό τους! Καλή και γλυκιά εβδομάδα!

    October 10, 2011
  • reply

    Όταν είδα τον τίτλο είπα θα έφερε από το Λονδίνο butterscotch.

    Η άλλη Άρτεμις (κόρη μου) έχει φέρει και τώρα ψάχνεται τι θα φτιάξει.
    Καλή εβδομάδα.

    October 10, 2011
  • reply

    Αυτη η καραμελα ετσι οπως πεφτει απο πανω ειναι…. σλουρπ!

    October 10, 2011
  • reply

    Νοστιμότατες οι πουτιγκούλες με τα καραμελωμένα μηλαράκια, αλλά όταν πέφτει από πάνω τους η σάλτσα butterscotch…. τότε γίνεται “αμαρτία”!
    Γειά στα χέρια σου Αρτεμούλα!

    October 10, 2011
  • reply

    Μπα σε καλό σου, μας ξελίγωσες με αυτά τα κοντινά πλάνα! Υπέροχες οι πουτίγκες! Φιλιά

    October 10, 2011
  • reply

    Παναγία μου! Τι ειναι τούτα! Π ε ι ρ α σ μ ό ς (πάλι με μήλα 🙂 )

    October 10, 2011
    • reply

      @ΟΛΟΥΣ,
      έχετε δίκιο! Καραμέλες, βούτυρα, ζάχαρες, μήλα, όλα μαζί είναι ξελιγωτικά και χαίρομαι γιατί τα απόλαυσα πραγματικά αλλά κι όσοι τα μοιράστηκαν μαζί μου! Και χαίρομαι γιατί σπάνια είμαι ικανοποιημένη με τον εαυτό μου, πάντα θέλω αυτό το κάτι παραπάνω και με αυτή τη συνταγή, το πέτυχα!

      October 10, 2011
  • reply

    Πόσο ταιριάζει με την σημερινή ατμόσφαιρα.. Και λατρεύω τον συνδυασμό μήλο-καραμέλα. τέλειο!!

    October 10, 2011
  • reply

    despinaris

    Μας σκοτώνεις~~

    October 11, 2011
  • reply

    Καλημέρα!
    Ένα βραβείο σε περιμένει στο blog μου!
    http://rooflab.blogspot.com/2011/10/1-7-15-blogs.html

    October 13, 2011
  • reply

    Καλησπέρα. Τώρα ανακαλύψαμε το ιστιλόγιό σου και μας άρεσε πολύ! Οι φωτογραφίες είναι από το περιοδικό ή δικές σου? γιατί φαίνονται επαγγελματικές! Αν θες πέρνα κι εσύ μια βόλτα από το δικό μας σπιτάκι
    Καλό Σ/κο

    October 14, 2011
    • reply

      @Pela Sofi,
      γεια σας! Χαίρομαι που σας βρίσκω κι εγώ! Ναι, οι φωτογραφίες είναι δικές μου. Προσπαθώ να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ για τη φωτογραφία αλλά και ειδικότερα για αυτό το είδος φωτογραφίας, κάνοντας εξάσκηση με αυτά που μαγειρεύω. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Το παλεύω!

      October 14, 2011
  • reply

    Μιράντα

    Έψαχνα καιρό για μια ωραία φυσική σως καραμέλας και να που βρέθηκα εδώ! Πραγματικά εύκολη και η υφή της έγινε όπως στις όμορφες φωτο!! Ευχαριστώ πολύ!
    Tip: πήρα την πρωτοβουλία και προσθεσα στο τέλος ελάχιστο θαλασσινό αλάτι το οποίο ανέδειξε τις γεύσεις.

    March 5, 2012
    • reply

      @Μιράντα, εγώ ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Αυτό με το αλάτι, πολύ καλό! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!

      March 7, 2012

Leave a comment: