Μανιταρόπιτα με τυριά χωρίς φύλλο/Mushroom pie with cheese but without phyllo

Η αλήθεια είναι πως δεν τρελαίνομαι για μανιτάρια. Για την ακρίβεια μου φαίνονται παντελώς αδιάφορα, πλην κάποιων λίγων εξαιρέσεων όπου τα τρώω ψητά στα κάρβουνα ή τηγανιτά με σκόρδο και κρασί αλλά και πάλι δεν τα αποζητώ.

Εδώ βέβαια, αξίζει να αναφέρω και το μοναδικό μανιτάρι-γλυκό του κουταλιού που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω από την μανιταρομαγείρισσα-blogger Δήμητρα Βέργου στο 1ο Greek Food Bloggers Camp: Έκπληκτη αλλά και περίεργη για αυτό που θα δοκίμαζα, φέρνω το κουταλάκι με το γλυκό στο στόμα μου και μένω: σαν κυδώνι, γλυκό και μαλακό που δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψω τι έτρωγα αν δεν μου το έλεγε και το έβλεπα μπροστά μου ότι ήταν μανιτάρι! Καταπληκτικό!

Τώρα, πως προέκυψε αυτή η πίτα θα μου πείτε; Διαβάζοντας τα υλικά της συνταγής από το βιβλίο του Γαστρονόμου «Αλμυρές τάρτες και πίτες» της Ντίνας Νικολάου, μου φάνηκε ότι τα μανιτάρια στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα αποτελέσουν μία από τις εξαιρέσεις που έλεγα παραπάνω.

Και ευτυχώς δεν έπεσα έξω! Τυρένια, νόστιμη και γρήγορη για μανιταρόφιλους και μη!

ΥΛΙΚΑ

• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το λάδωμα του ταψιού

• 400 γρ. άσπρα στρογγυλά φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες

• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος) σε λεπτές φέτες

• 4 αυγά + 1 επιπλέον ελαφρά χτυπημένο σε μπολάκι ξεχωριστά για το τέλος

• 100 ml φρέσκο γάλα + 3-4 κουτ. σούπας επιπλέον για το τέλος

• 400 γρ. (2 κεσεδάκια) γιαούρτι στραγγιστό

• 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

• 1 κοφτή κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

• 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη

• 300 γρ. κασέρι τριμμένο

• ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• Πιπέρι (αλάτι εγώ δεν έβαλα καθόλου λόγω αλμυρών τυριών, οπότε το βλέπετε κι εσείς ανάλογα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C πάνω-κάτω.

2. Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4’ μέχρι να ροδίσουν.

3. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3’ τουλάχιστον και βγάζετε από τη φωτιά.

4. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τα 4 αυγά, τα 100 ml γάλα, το γιαούρτι μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.

5. Ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια και στη συνέχεια το μπέικιν να αναμειχθεί και αυτό.

6. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα υλικά, τη φέτα, το κασέρι, τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαψωμένο μέτριο ταψί.

7. Στο μπολάκι με το χτυπημένο αυγό, ρίχνουμε και τις 3-4 κουτ. σούπας γάλα, ανακατεύουμε και περιλούζουμε το μείγμα της πίτας

8. Ψήνουμε 45’ στο μεσαίο ράφι του φούρνου

________________________

The truth is that I am not fond of mushrooms. And to be honest, they have a neutral taste to me with a few exceptions; eating them grilled or fried with garlic and wine.

And of course, I have to mention the unique mushroom sweet, made just like fruit jam, that mushroom cooker-blogger Dimitra Vergou urge me to taste at the 1st Greek Food Bloggers Camp: I was curious about what I was going to taste and astonished when a tender and sweet syrup filled me with joy and excitement! There was no way to figure out what that dessert was made of, If I hadn’t seen myself that it was mushroom indeed!

So, how did this pie come up? Well, when I read the ingredients of this recipe from Gastronomer’s book “Salt tarts and pies” by Ntina Nikolaou, I thought that this mushroom recipe will probably be one of the exceptional ones above.

And I was right! Cheesy, tasty and quick for mushroom lovers or not!

INGREDIENTS

• 4 tbsp olive oil + a little bit more for greasing a pan

• 400 gr fresh white round mushrooms chopped in fine slices

• 3-4 fresh onions chopped finely

• 4 eggs + 1 extra more, slightly bitten in a separate bowl for the end

• 100 ml fresh milk + 3-4 tbsp more for the end

• 400 gr yoghurt

• 250 gr semolina

• 1 tbsp baking powder (not full)

• 500 gr feta cheese in very small pieces

• 300 gr grained cheddar or gruyere

• ½ bunch of finely chopped dill

• Pepper (I didn’t add any salt, because feta cheese is too salty. Taste first.)

DIRECTIONS

1. Preheat the oven at 356ο F

2. In a frying pan heat olive oil and put the mushrooms until they brown for 3-4’

3. Add the onions and let them brown too for at least 3’ more and remove the pan from the heat

4. In a big bowl, mix well the 4 eggs, 100 ml milk and yoghurt

5. Add semolina, like a falling rain, stirring continuously and then baking powder mixing it too

6. Add the browned ingredients, feta, cheddar or gruyere, dill and pepper and stir well. Put the mixture into a greased medium pan

7. In the bowl with the 1 beaten egg, add the 3-4 tbsp of milk, stir and pour it all over the surface of the mixture pie

8. Bake it for 45’ at the medium of your oven

Comments:

  • reply

    Με το που βλέπει κανείς τη φωτογραφία σου θέλει να πιάσει το κομμάτι να το φάει.
    Υπέροχη!!

    December 17, 2010
    • reply

      Ευχαριστώ πολύ Ξανθή!! Χαίρομαι πολύ όταν ακούω θετικά σχόλια για τις φωτογραφίες!

      December 17, 2010
  • reply

    Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια και η πίτα σου δείχνει απολαυστική!
    Επίσης αγαπώ πολύ τη φέτα και μου αρέσει που τη χρησιμοποίησες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

    December 18, 2010
    • reply

      Τότε είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ, Πόπη! Θα περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις!

      December 18, 2010
  • reply

    Σοφία

    Γεια σου, Αρτεμάκι! επειδή εγώ αγαπώ πολύ τα μανιτάρια, θα τη φτιάξω και θα σε ενημερώσω! μου φαίνεται εξαιρετική πάντως!

    January 14, 2011
    • reply

      @ Σοφία,
      είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ -εδώ άρεσε σ’ εμένα, αλλιώς δεν θα την έφτιαχνα, δοκίμαζα κι “ανέβαζα” εδώ!

      January 14, 2011
  • reply

    Καλημέρα Αρτεμάκι!
    Έκανε χτες αυτή την πιτούλα και είναι πραγματικά πάρα πολύ εύκολη και νόστιμη!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Φιλιά!

    November 29, 2012
    • reply

      @Ερμιόνη, πόσο χαίρομαι!!! Εγώ ευχαριστώ!!! 🙂

      November 29, 2012

Leave a comment: