Λες και ήταν χθες. Δροσερές μελωμένες φρυγανιές με κρέμα λευκή και πορτοκάλι.

in english

Με ανοιχτές τις αισθήσεις και πεσμένο το ζάχαρο, αυτό το απλό, δροσερό, γλυκόπικρο παιδικό ενθύμιο, μου έφερε το χαμόγελο στα χείλη σε κάθε μπουκιά.

Που ήταν πολλές.

Πάρα πολλές.

Κι είπα να δώσω το μισό ταψί για να μη βάλω μασέλα από τώρα.

Με αγάπη.

Στη μαμά μου.

Από το Cookbook, Μαθήματα Μαγειρικής Οικονομίας Α’ τόμος

Μονδέλο: Αργυρώ!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φρυγανιές (ό,τι φρυγανιές θέλετε. Μπορείτε να πάρετε κι από φούρνο που είναι πιο μεγάλες και πιο χοντρές για πιο χορταστικό μελωμένο παντεσπάνι)

για τη κρέμα γάλακτος

  • 4 ποτήρια (1 λίτρο) γάλα φρέσκο
  • 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη

για την κρέμα πορτοκάλι

  • 4 ποτήρια (1 λίτρο) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη

για το σιρόπι

  • 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5′ (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει να βράζει το υγρό). Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  2. Στρώνουμε σε ένα ταψί που να χωράει όλο το πακέτο με τις φρυγανιές σε μονή στρώση κολλητά τη μία στην άλλη ή σε δύο μικρότερα.
  3. Περιχύνουμε ομοιόμορφα τις φρυγανιές με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ετοιμάζουμε τη κρέμα γάλακτος: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 3 ποτήρια γάλα (750 γρ.) και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
  5. Εντωμεταξύ σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το υπόλοιπο 4ο ποτήρι γάλα (250 γρ.), τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα -να γίνει δηλαδή αρκετά πηχτή. Βγάζουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκάλι: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει με τον ίδιο τρόπο η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Παίρνουμε τις δύο κρύες κρέμες. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις μελωμένες φρυγανιές πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά την κρέμα πορτοκάλι.
  9. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.

Comments:

  • reply

    Eri

    πολύ ωραίο Αρτεμάκι μου, δροσερό, χρωματιστό και χαρούμενο! Το έχουμε ανάγκη!
    φιλιά!

    June 27, 2012
    • reply

      @Eri, και πιο πολύ εγώ! Ευχαριστώ πολύ!

      June 27, 2012
  • reply

    Αγαπημένο και υπέροχο γλυκάκι!
    Συνήθως το φτιάχναμε με ζελέ, αλλά η κρέμα πορτοκαλιού πρέπει να του πηγαίνει πολύ!

    June 27, 2012
  • reply

    Ως παραλήπτρια του υπόλοιπου μισού ταψιού, δηλώνω υπεύθυνα με πλήρη συνείδηση των θερμίδων που συγκέντρωσα (γιατί ελαφρύ, ελαφρύ, αθροιστικά όμως βαραίνει κάπου…) πως ήταν κα-τα-πλη-κτι-κό!!! Γλυκό, δροσερό, χρωματισμό, με πλούσια φρουτένια γεύση …
    Τσιπάκι πάντα τέτοια …και απ’ τα χεράκια σου 😉

    June 27, 2012
  • reply

    Φαίνεται καταπληκτικό! Νομίζω πως το vintage πιατάκι της φωτογραφίας που όλες οι μαμάδες/γιαγιάδες έχουν στο ντουλάπι, είναι η απόλυτη πινελιά και ταιριάζει γάντι στο γλυκό σου!

    June 27, 2012
  • reply

    Που το θυμήθηκες!!!! Σ’αγαπώ!!!

    June 28, 2012
  • reply

    Απίθανο φάινεται Αρτεμις !

    Φιλιά

    June 28, 2012
    • reply

      Το ήξερα που θα συγκινηθεί κόσμος και κοσμάκης μ’ αυτό! Ευχαριστώ!

      June 28, 2012
  • reply

    Sofi

    Όντως πολύ…. παιδικό!!!! Ξυπνάει τις πιό γλυκές αναμνήσεις! Συγχαρητήρια! Εκτός του ξερογλυψίματος, νιώθω και συγκίνηση!!!!

    June 28, 2012
  • reply

    Αέρινο και απόλυτα καλοκαιρινό…παρ’όλ’αυτα,ως μνημη παιδικη δεν υπάρχει,η μαμά εφτιαχνε το άλλο,με τις 2 κρέμες γιώτης και στη μέση πτι μπερ 🙂
    ΥΓ:νομιζω γνωριστήκατε με την κόρη μου στα Friday’s!

    June 29, 2012
    • reply

      @cook,
      η μαμά μου έφτιαχνε κάτι σαν κι αυτό, μονο που συνήθως είχε ζελέ από πάνω. Ναι, είμασταν μαζί εκεί! Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε κι εμείς κάποια στιγμή!

      June 29, 2012
  • reply

    elenk

    επιστροφή στις ρίζες βλέπω! θα το δοκιμάσω με την extravaganga κομματιών πορτοκαλιού με σοκολάτα, που είναι το δικό μου φετίχ, χειμώνα καλοκαίρι! και εις άλλα Άρτεμη!!!!!!!!!

    June 30, 2012
    • reply

      @elenk, μμμμ… ενδιαφέρουσα εκδοχή!

      July 2, 2012
  • reply

    Diama

    Φανταστική δουλειά!!!Μπράβο σου! Καλή συνέχεια! Δ.

    July 16, 2012
  • reply

    Καλημέρα και καλώς σε βρήσκω!

    Διαβάζω το μπλόγκ σου, περιηγούμαι σε αυτό και μένω έκπληκτη με την εξαιρετική δουλειά που κάνεις Αρτεμις!!

    Πραγματικά μου έφτιαξες τη μέρα. Χαίρομαι που είμαι εδώ!!

    Θα τα λέμε φυσικότατα!!!

    Φιλιά!

    August 1, 2012
    • reply

      @Χρυσαυγή,
      σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂

      August 5, 2012
  • reply

    Φαίνεται πολύ νόστιμο και δροσερό.Υπέροχο το πορτοκαλί. Μου θυμίζει ένα γλυκό
    με φρυγανιές (χωρίς το πορτοκάλι) που έφτιαχνε η μαμά μου.

    January 21, 2013
    • reply

      @mookies, κι εμένα, γι’ αυτό και το αφιερώνω στη μαμά (μου).

      January 22, 2013
  • reply

    Ουου πρέπει να το δοκιμάσω! Αχ Παναγιά μου πότε θα τελειώσει αυτή η δίαιτα;;;

    July 17, 2013
  • reply

    Εύα @nudiefoodie

    Άρτεμις μου το ζήλεψα. Υπέροχο και δροσερό μοιάζει. Εμείς φτιάχναμε γαλακτομπουρικο όταν ήμουν παιδί. Δεν το ξέρω ως γλυκό. Θα ήθελα όμως να το ξέρω.

    November 22, 2022
    • reply

      Artemis

      Είναι ένα από τα κλασικά γλυκά που έφτιαχναν οι μαμάδες σχεδόν σε όλα τα σπίτια στα 80’s και 90’s με μικρές παραλλαγές -άλλοι έβαζαν ζελέ από πάνω! Θα ‘χει ενδιαφέρον να τη μετατρέψεις σε gluten free!

      November 23, 2022

Leave a comment: