Κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες μυρωδάτες. Αυγολέμονο. Κι ένα κουίζ.

in english

Αυτός ο Λαζάρου, καταπληκτικός δε λέω, αλλά δύσκολος για οικιακή χρήση.

Δύσκολος από την άποψη ότι πολλές φορές, τόσο τα υλικά –άντε να βρεις εύκολα φρέσκια πεσκανδρίτσα!- όσο και η επιδεξιότητα που χρειάζονται οι λεπτεπίλεπτες αυτές θαλασσινές πρώτες ύλες είναι σε αρκετές συνταγές του σε πολύ υψηλά στάνταρτνς, τα οποία εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου για να τα φτάσω.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους τολμηρούς, κι εγώ ως τέτοια, φίλες, φίλοι και αγαπητά παιδιά, προχωρώ.

Με το κεφάλι ψηλά, τα μάτια καρφωμένα στη συνταγή, βήμα βήμα, γραμμή τη γραμμή και τελικά να κάνω πάλι τα δικά μου!

Ιδού. Οι γαρίδες μπήκαν στο κολοκύθι. Με φιλάκια.

Από το icookgreek, προσαρμοσμένη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ

  • 6 μεγάλα στρογγυλά κολοκυθάκια –ή και μακρόστενα αν δεν βρείτε
  • 300 γρ. γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλι, τσόφλι και έντερο και ψιλοκομμένες. Για το έντερο, πάρτε ένα μαχαιράκι, κάντε μια ελαφριά τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και θα σας εμφανιστεί το λεπτό, μαύρο εντεράκι. Ε, βγάλτε το και ξεφορτωθείτε το. Κεφάλια και τσόφλια, κρατήστε τα για το ζωμό.
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
  • 30 ml χυμό λεμονιού –περίπου μισό λεμόνι
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο, ούζο ή ρακί
  • 600 ml ζωμό γαρίδας. Μη φοβού, δες παρακάτω.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 40 ml χυμό λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)
  • Ο ζωμός από το βράσιμο των κολοκυθιών

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζετε τα κολοκύθια: κόβετε τις άκρες κι από τις δύο πλευρές –αν χρησιμοποιήσετε μακρόστενα- ή μόνο από την πλευρά του κοτσανιού αν χρησιμοποιήσετε στρογγυλά. Τα πλένετε και αρχίζετε το σκάψιμο!
  2. Με το καταπληκτικό εργαλείο-δεν-ξέρω-πως-το-λένε που στις δύο άκρες του έχει ένα μικρό κι ένα μεγάλο ημικύκλιο (!), βγάζετε μπαλάκια από την εσωτερική σάρκα του κολοκυθιού. Προσοχή μην τρυπήσετε τοιχώματα και πατώματα! Τα αλατίζετε ελαφρώς και τα αφήνετε ανάποδα να στραγγίξουν. Τη σάρκα του κολοκυθιού την κρατάτε για χρήση αργότερα.
  3. Ετοιμάζετε τις γαρίδες-ζωμό: Οι γαρίδες πλένονται σε τρυπητό και και τις ψιλοκόβετε, ενώ τα αποκαΐδια (τσόφλια και κεφάλια) πλην των εντέρων-μπλιαχ! τα ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι με περίπου 700 ml νερό, 3-4 ολόκληρα πιπέρια, ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο και αφήνετε να βράσει, όσο ετοιμάζετε τα παρακάτω.
  4. Κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε και την ψίχα του κολοκυθιού (αν θέλετε ψιλοκόβετε τα «μπαλάκια» που βγάλατε στο “σκάψιμο”), σωτάρετε για 5’ να μαραθεί. Ρίχνετε και τις ψιλοκομμένες γαρίδες, σωτάρετε για 2’ μόνο, προσθέτετε δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σβήνετε με το αλκοόλ, αφήνετε 1’ να εξατμιστεί, ρίξτε και τα 30 ml χυμό λεμονιού. Σβήσιμο και της φωτιάς, γεμίζετε κολοκύθια.
  5. Στη ίδια κατσαρόλα, βάλτε τα γεμισμένα πλέον κολοκύθια γύρω γύρω όλοι ή όπως χωράνε τελοσπάντων.
  6. Σβήστε επιτέλους και τον ζωμό, σουρώστε τον και ρίχτε τον προσεχτικά στην κατσαρόλα με τα κολοκύθια. Ρίξτε ζωμό μέχρι 2-3 δάχτυλα από τον πάτο της κατσαρόλας. Καλύτερα να συμπληρώσετε αν χρειαστεί, παρά να βγει νερομπούλι! Αν δεν τον ρίξετε όλο, φυλάξτε τον στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  7. Βράζετε τα κολοκύθια για περίπου 20’ ή ώσπου να τρυπιέται το κολοκύθι. Βγάζετε από την φωτιά κι ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
  8. Σε μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το σύρμα να γίνουν μαρέγκα –εγώ δεν την έκανα σφιχτή, ίσα να ασπρίσουν, να αφρίσουν αρκετά και να ενωθούν τα ασπράδια- εσείς όπως θέλετε. Προσθέτετε και τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το λεμόνι και ανακατεύετε καλά. Παίρνετε λίγο λίγο από το ζωμό που έχει περισσέψει από το βράσιμο των κολοκυθιών και ρίχνετε κουταλιά κουταλιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην ψηθεί το αυγό. Συνεχίζετε ρίχνοντας ζωμό λίγο λίγο και ανακατεύοντας διαρκώς, ώσπου να έχετε αρκετό και ζεστό μείγμα. Το ρίχνετε όπως είναι πάνω από τα κολοκύθια με φιλάκια ή μη και κουνάτε την κατσαρόλα προσεχτικά για να ενοποιηθεί το αυγολέμονο καλά.
  9. Έτοιμο!

ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΡΟΥΦΗΧΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΡΙΧΝΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ;;;

You might also like:

Κεφτεδάκια αλλιώτικα με σάλτσα γιαουρτιού από Λ. Λαζάρου

γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου

Comments:

  • reply

    Για την επόμενη φορά μπορείς να βρεις καθαρισμένες γαρίδες ώστε πάνε τα δύσκολα στάδια αν και όπως βλέπω μια χαρά τα πήγες!!
    Έχω βάλει στο μάτι αυτά τα μικρά αλλά στρογγυλά κολοκυθάκια και θα τολμήσω τη δοκιμή μιας και περισσότερα θαλασσινά τρώμε παρά κρέατα.
    Για το κουίζ σου θα περιμένω να δω απαντήσεις!!!
    Καλό βράδυ.

    October 6, 2011
    • reply

      @Ξανθή,
      είπα να κάνω την υπέρβαση και να ταλαιπωρήσω λίγο τον εαυτό μου με τις γαρίδες αλλά και γιατί ήθελα να φτιάξω τον ζωμό -ο Λαζάρου στην αρχική του συνταγή χρησιμοποιεί ζωμό από καραβίδες! Εγώ, το έφερα στα μέτρα μου.

      October 6, 2011
  • reply

    Kάποιες φορές μου αρέσει κι εμένα να “ταλαιπωρώ” τον εαυτό μου και να φτιάχνω κάτι εντυπωσιακό. Μια περηφάνεια μετά για το αποτέλεσμα πάντα την έχεις, και εσύ θα έπρεπε γιατί φαίνεται εξαιρετικό!!

    October 7, 2011
  • reply

    και ας μην ειναι οπος ο Λαζαρος…who cares? εμεις μαγειρευουμε για την απολαυση..δεν κυνηγαμε αστερια Michelin!

    October 7, 2011
  • reply

    Χαχα! Γελάω με το κουίζ και τα ρουφηχτά φιλάκια! Μα για να μην κόψει το αυγολέμονο φυσικά!

    October 7, 2011
    • reply

      @Kiki,
      και φυσικά γι’ αυτό! Δεν έχει πολύ πλάκα; Η γιαγιά μου το έκανε, εξακολουθεί η και η μητέρα μου κι εγώ μπαίνω στην πειρασμό γιατί έχει πολύ πλάκα -κι είναι και τρυφερό.

      October 7, 2011
      • reply

        …ότι έχει πλάκα, το είπα;;;

        October 7, 2011
      • reply

        Χαχαχα! Κι εγώ μπαίνω στον πειρασμό να το κάνω!

        October 7, 2011
      • reply

        Ξεχασα! Ωραιες φωτο!

        October 7, 2011
  • reply

    Z.

    Πολύ νόστιμο και εξαιρετικά φωτογραφημένο πιάτο!
    Εύγε Άρτεμις.
    Ζ.

    October 7, 2011
  • reply

    Vita

    Ωραιότατη- και πραγματοποιήσιμη- η εκδοχή της συνταγής !

    Γιατί εγώ δεν στέλνω ρουφιχτά φιλάκια στο αυγολέμονο; Γίνεται σίγουρα καλύτερο; Θα δοκιμάσω την επόμενη φορά 🙂

    October 7, 2011
  • reply

    Αλοοοό! Δεν το ήξερα αυτό με το αυγολέμονο! Ορίστε κάτι καινούριο που μάθαμε!
    Για έλα από τα μέρη μου κυρία μου, έχω κάτι για σένα!
    Φιλιά

    October 9, 2011
  • reply

    Πριν κάνεις τι συνταγή έπρεπε να μας κάνεις το τραπέζι!Πρέπει να ηταν εξαιρετικό το φαγητό ,ζηλεύω!

    October 10, 2011
  • reply

    Τι ωραία συνταγή! Η παραλλαγή μ΄αρεσε ακόμα πιο πολύ γιατί μπορούμε να την δοκιμάσουμε! Δείχνει πολύ σικ το κολοκύθι!!!

    October 18, 2011

Leave a comment: