Κέικ με μπαχαρικά και πορτοκάλι-λεμόνι/Cake with spices and orange-lemon

 

Κολλημένη στο βιβλίο συνταγών μου, η συνταγή αυτή της Πόπης Χρυσανθίδου από το Gourmet Ελευθεροτυπίας (11/2007), περίμενε καρτερικά τη σειρά της…

Και τώρα που ήρθε η ώρα της, την έφτιαξα, γέμισε χριστουγεννιάτικη μπαχαρο-μυρωδιά το σπίτι και την απόλαυσα καταγράφοντάς την κι εδώ για όποιον δεν την έχει κρατήσει!

Καλές Γιορτές σε όλους, κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα, κατοικίδια ή πράγματα!

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 160 γρ. ελαιόλαδο
  • 160 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Λίγο γαρύφαλλο (μια πρέζα)
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 60 γρ. αμυγδαλόσκονη 

Για το γλάσο:

  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. χυμό πορτοκαλιού 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε  πολύ καλά με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, την άχνη και τα μυρωδικά (κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι)
  3. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένο και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι ή φόρμα 20 εκ. και ψήνουμε για 45-50’.
  5. Όταν βγει από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό το γλασάρουμε με το εξής μείγμα: ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού και το απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλο το κέικ! 

Παρατηρήσεις:

  1. Το γλάσο με αυτές τις αναλογίες ζάχαρης-χυμού, βγήκε πολύ πηχτό σαν κρέμα. Την επόμενη φορά, θα το κάνω ίσως λίγο πιο αραιό για να απλώνεται και καλύτερα.
  2. Δεν αναφερόταν βουτύρωμα και αλεύρωμα της φόρμας, όντως δεν έκανα και δεν μου κόλλησε το γλυκό. Υποθέτω ότι μπορεί να οφείλεται στο λάδι που έχει η συνταγή ή στο ότι είναι μια αρκετά καλή αντικολλητική η φόρμα μου, πάντως εσείς κάντε ότι νομίζετε καλύτερα ανάλογα και με το σκεύος σας.

_________________________ 

Pasted to my scrapbook for a long time, this recipe by Popi Chrysanthidou (11/2007 Eleftherotypia’s Gourmet magazine), waited patiently for its turn…

And now, the time has come, and I, the delighted cook, baked it, filled home with Christmas spice smell and enjoyed it writing it down to Wonderfoodland for those who missed this recipe!

I wish to all people Merry Christmas, close to beloved persons, pets or things!

INGREDIENTS

  • 250 gr all purpose flour
  • 170 gr confectioner’s sugar
  • 160 gr olive oil
  • 160 gr orange juice
  • ½ tsp baking powder
  • ½ tsp cinnamon
  • ½ tsp nutmeg
  • A pinch of clove
  • Zest of half orange
  • Zest of half lemon
  • 60 gr almond powder 

For the icing

  • 150 gr confectioner’s sugar
  • 25 gr orange juice

 DIRECTIONS

  1. Preheat the oven at 338ο F.
  2. In a big bowl mix well with a whisk olive oil, orange juice, confectioner’s sugar and spices (cinnamon, nutmeg, clove and both zests –orange and lemon)
  3. Add almond powder, shifted flour with baking powder and mix well.
  4. Pour the mixture in a 20 in. mould and bake for 45-50’.
  5. When you take the cake out from the oven and while it is still hot, spread all over its surface the icing which you‘ll make by mixing the confectioner’s sugar with the orange juice in a bowl. 

Notes:

  1. The icing was too thick like a cream with these proportions, so maybe I would make it a little bit thinner next time, by adding less sugar, so as I could spread it easier.
  2. The recipe didn’t call for greasing of the mould and so I did without having any problem indeed. I suppose that either the olive oil of the recipe helps or that my mould is a very good non sticky one… Do what you feel better…

Comments:

  • reply

    Καλές γιορτές, χρόνια καλά γεμάτα υγεία και ευτυχία!!

    December 24, 2010
    • reply

      Καλές γιορτές, Λίλα, ό,τι καλύτερο!

      December 24, 2010
  • reply

    Μύρισα και μπήκα!
    Σούπερ ιδέα και φωτογραφίες τέλειες!
    Γιορτινά φιλιά!

    December 24, 2010
    • reply

      Ευχαριστώ Πόπη, καλές γιορτές!!

      December 24, 2010
  • reply

    FoodJunkie

    Πανέμορφο το κεκάκι και άκρως εορταστικό. Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένα και γεμάτα γλύκα…

    December 25, 2010
  • reply

    αντωνια

    αυγα δε χρειαζεται; φαινεται υπεροχο κ θελω να το δοκιμασω. μοιαζει βεβαια να μην ψηλωνει πολυ, ισχυει;

    October 15, 2011
    • reply

      @Αντωνία,
      όχι, η συνταγή δεν έχει αυγά και όντως δεν ψηλώνει πολύ. Είναι αρκετά θρυπτό και η γεύση του θυμίζει πολύ μελομακάρονο. Δοκίμασέ το, θα σου αρέσει!

      October 16, 2011

Leave a comment: