Ινδικά κεφτεδάκια από ρεθύθια/Indie chickpeas balls

Τα ρεβύθια είναι ένα όσπριο που σε πολλούς δεν αρέσει.

Εγώ πάλι, τα τρώω με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και τρόπους.

Επειδή όμως, δεν είμαι μόνη σε τούτο τον μάταιο κόσμο, βρήκα αυτή την πολύ εύκολη, νόστιμη και γρήγορη –πλην της προετοιμασίας των ρεβυθιών- συνταγή από την ειδική έκδοση της Καθημερινής «Οι σεφ του γαστρονόμου προτείνουν», τόμος 6ος, Όσπρια από την Μυρσίνη Λαμπράκη.

Είναι μια πολύ ωραία λύση ακόμη και για όσους έχουν πιτσιρίκια που μόνο στο άκουσμα της λέξης «ρεβύθι» εξαφανίζονται και αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν το στόμα τους έστω μόνο για να δοκιμάσουν και μετά ας το φτύσουν!

Τα ρεβύθια δεν φαίνονται καθόλου, οι κεφτέδες γίνονται αφράτοι σαν λουκουμαδάκια, η σαλτσούλα που τα συνοδεύει με ντομάτα και λεμόνι είναι ευχάριστα δροσερή και τα μπαχαρικά είναι τόσα όσα πρέπει για να δώσουν γεύση και άρωμα χωρίς να είναι καυτερά ή να «βαραίνουν» το φαγητό. Φυσικά, αν κάτι από αυτά τα μπαχαρικά δεν σας αρέσει, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσότητές τους σε αυτές που προτιμάτε.

Εγώ πάντως δοκίμασα την συνταγή όπως ακριβώς είναι και σίγουρα θα την επαναλάβω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

 Ίντιι Ρεβύθι μιάμ, μιάμ!

Υλικά

Για περίπου 35-40 κεφτέδες μικρούς 

            Για τους ρεβυθοκεφτέδες

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ρεβύθια βρασμένα
  • 2 αυγά
  • ¼ φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο ή κόλιανδρο σε σκόνη (εγώ έβαλα κύμινο)
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή σε σκόνη (εγώ έβαλα γλυκιά)
  • 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

        Για τη σάλτσα ντομάτας-λεμονιού

  • 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντάνος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

            Προετοιμασία ρεβυθιών

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν όλη τη νύχτα.
  2. Την επομένη τα σουρώνουμε, βάζουμε μπόλικο καθαρό νερό να βράσει σε κατσαρόλα και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ρεβύθια για περίπου μία ώρα ή μέχρι να είναι μαλακά όταν τα δοκιμάσουμε και όχι σαν στραγάλια! (Σημειώστε ότι το μέτρημα των ρεβυθιών (2 φλυτζάνια) για τη συνταγή αυτή γίνεται όταν είναι βρασμένα και όχι ωμά (όταν βράζουν μεγαλώνουν σε όγκο κι έτσι το φλυτζάνι χωράει λιγότερα απ’ ότι όταν είναι ωμά. Εγώ από το βράδυ έριξα ένα σακουλάκι ολόκληρο να φουσκώσει, το έβρασα όλο, πήρα την ποσότητα που χρειάζεται για τη συνταγή και τα υπόλοιπα κατάψυξη έτοιμα για νέες περιπέτειες!)

Ινδικοί ρεβυθοκεφτέδες

  1. Ρίχνουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια στο μπλέντερ μαζί με τα αυγά και το αλεύρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν πηχτή ζύμη κέικ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να χτυπηθούν πιο εύκολα τα υλικά.
  2. Αδειάζουμε αυτόν τον παχύρευστο πολτό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. (Το μείγμα εξακολουθεί να είναι ρευστό και έτσι πρέπει να είναι γι’ αυτό μη ρίξετε άλλο αλεύρι)
  3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο πολύ καλά και με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να στραγγίξουν σε χαρτί.

Για τη σάλτσα ντομάτας-λεμονιού

Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι μαζί με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά.

Βάζουμε τη σάλτσα σε μπολάκι, από δίπλα το βουναλάκι με τους ινδικούς ρεβυθοκεφτέδες και βλέπουμε «Το πάρτυ» με τον Πήτερ Σέλερς στο dvd!

____________________

Chickpeas are a legume that many people dislike.

I am not one of those as I eat them with any possible way.

However, I know that I am not alone in this vain world.

That’s why, I found this very easy, tasty and quick recipe –except for the preparation of the chickpeas. It comes from the greek popular newspaper Kathimerini which has published, among others, a series of books called “The chefs of gastronomer suggest” (Gastronomer is a popular cook magazine), volume 6, Legumes by Myrsini Lambraki.

It’s a smart way to make dislikers of chickpeas eat them, even if  they are those little creatures called kids, who run away even at the sound of the word “chickpea” and refuse to taste just one bite, even if you let them spit it afterwards!

In this recipe, chickpeas aren’t visible, the balls are soft and tender, the tomato-lemon sauce is pleasantly cool and the spices are at the perfect portion for not making food heavy or hot, just tasty. Of course, you can make your changes at the spices but I made the recipe just the way it is and loved it!

Choose your way.

Indie chickpea, miam, miam!

INGREDIENTS

For about 35-40 small chickpeaballs

         For the chickpeaballs

  • 2 cups boiled chickpeas
  • 2 eggs
  • ¼ cup of all purpose flour
  • ½ mashed onion
  • ½ tsp bakin powder
  • ½ tsp cumin powder or coliander powder (I used cumin)  
  • ½ tsp paprika powder sweet or spicy (I used sweet)
  • 1 tsp ginger powder
  • 1 tbls finely chopped parley
  • Salt
  • Lots of olive oil for the frying

         For the tomato-lemon sauce

  • 2 medium sized peeled tomatoes
  • 1 tbls olive oil
  • 1 pinch of sugar
  • 1 tsp lemon scrap
  • 1 tbls finely chopped parsley
  • salt

DIRECTIONS

            Prepare the chickpeas

  1. The night before cooking, put the chickpeas in lots of water and let them bath!
  2. Next day, drain them, put lots of fresh water to boil and add “fat” chickpeas for about 1 hour or until you can eat them without braking your tooth! (I cooked about 500 gr of chickpeas, weighted the 2 cups that  the recipe called for and kept the rest in the refrigerator for new future adventures!)

             Indie chickpeas balls

  1. Put the boiled and drained chickpeas in blender along with the eggs and the flour until we get a cakesome thick dough. If needed, add a little bit of water to have a smoother mix.
  2. Pour this dough in a bowl and add all the other ingredients and stir well. (The dough will keep being thin, but that’s the way it must be. Don’t add more flour)
  3. Heat the olive oil very well and with a teaspoon pour spoonfuls of the dough. Fry the chickpeas balls both sides till golden. Get them out of the fry and let them drain on absorbing paper.

              For the tomato-lemon sauce

  1.  Put the tomatoes in a multi along with sugar, olive oil and a small  pinch of salt. Add the lemon scrap and the parsley, stirring well.

Place the tomato-lemon sauce in a bowl and next to it the Indie chickpeas balls.

Watch the “Party” with Peter Sellers οn dvd!

Comments:

  • reply

    Πολύ ωραία η πρόταση σου!!!

    October 29, 2010
    • reply

      Ευχαριστώ πολύ Ξανθή!
      Καλή σου μέρα!

      October 29, 2010
  • reply

    Μαριέττα

    Πές μου πότε θα μου δανίσεις το dvd για να προετοιμάσω έγκαιρα τα ρεβύθια για τη συνταγή.. Τέλεια ταινία!!! …η συνταγή δεν ξέρω ακόμα 😉

    October 29, 2010
    • reply

      Και η συνταγή τέλεια είναι! Βάζω το dvd, φτιάξε τα κεφτεδάκια!

      October 29, 2010
  • reply

    Μαίρη

    Είμαι επίσης φαν των ρεβιθιών. Η συνταγή φαίνεται πολύ νοστιμη. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο αλλά προσθέτω φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο αντί μαιντανό και κάρυ αντί τζιτζερ.
    Τι θα έλεγες αν αντί στο μπλέντερ τα ρεβύθια τα λιώσουμε στο χέρι ώστε να μην πολτοποιηθούν εντελώς?

    October 29, 2010
    • reply

      Γιατί όχι; Είναι θέμα προσωπικού γούστου αν θα αισθάνεσαι το ρεβύθι στο στόμα ή όχι. Και μια χαρα μου ακούγεται η αντικατάσταση των μυρωδικών-μπαχαρικών. Η συγκεκριμένη συνταγή επιδέχεται πολλών προσωπικών παρεμβάσεων!

      October 29, 2010
  • reply

    Σταμάτης

    Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ”ντρέπονται” να ασχολούνται και να τους ”αρέσουν δημοσίως” φαγητά όπως τα ρεβύθια.
    Κάποτε σε καλό εστιατόριο παράγγειλα τσίρο παστό και κάποιοι στο τραπέζι μας κοιταζόντουσαν με περίεργο τρόπο. Μήπως το παράκανα;

    November 3, 2010
    • reply

      Αγαπητέ Σταμάτη,
      όχι μόνο δεν το παράκανες αν ο παστός τσίρος που παρήγγειλες συνόδευε μια ωραιότατη χυλωμένη φασολάδα ή αποτελούσε εξαιρετικό μεζέ για ούζο/τσίπουρο ή αν απλά ήθελες εκείνη την ώρα να φας το συγκεκριμένο πιάτο, αλλά οι υπόλοιποι που κοίταζαν περίεργα θα έπρεπε να αναθεωρήσουν λίγο τις απόψεις τους…
      Μήπως ήταν από αυτούς που κάποτε περιφρονούσαν και τις σαρδέλες και τώρα τις τρώνε 15 ευρώ το πιατάκι σε “γκουρμέ νεοταβέρνες” και χαίρονται κι από πάνω;

      November 4, 2010
  • reply

    Αργυρώ Ψαρουδάκη

    εγώ πάλι είμαι απο αυτούς που τα ρεβύθια τα τρώνε αναγκαστικά αν τα έχει φτιάξει η μαμά τους και δεν έχει και τίποτε άλλο να φάνε. Και φυσικά τα παιδιά μου έχουν πάρει το κακό παράδειγμα της μαμάς τους. Ομολογώ όμως ότι η συγκεκριμένη συνταγή με προκαλεί να τα δοκιμάσω και η φωτογραφία του κεφτέ με τη σαλτσούλα απο πάνω μου έδωσε την εξής ιδέα: τι θα γινόταν άραγε αν τον πολτό τον κάναμε πιο πηχτό (σαν ζύμη) ώστε να μπορεί να σταθεί και τον κεφτέ τον γεμίζαμε με την σάλτσα; (στην πιο χοντροκομένη εκδοχή του βέβαια). Ένας γεμιστός ρεβυθοκεφτές, χμμμμ… θα δοκιμάσω πρώτα τη δική μου παραλλαγή και θα σου πω.

    November 4, 2010
    • reply

      Δοκίμασε όντως πρώτα την εκδοχή του κανονικού ρεβυθοκεφτέ -που πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ και θα δεις τα ρεβύθια με άλλο μάτι!- και μετά αν σου αρέσει, προσπάθησε και την εκδοχή του γεμιστού ρεβυθοκεφτέ! Για να σταθεί το μείγμα όμως και να πλάθεται θα χρειαστεί να προσθέσεις πολύ αλεύρι και δεν ξέρω τι γεύση θα έχουν (“ψιλο-στόκος” μου φαίνεται ότι θα βγει)…

      November 4, 2010
  • reply

    Katerina

    Teleio kai eukolo. 8a to ftia3w ki egw kai 8a sou steilw taperaki gia to lunch break.

    PS. E3akolou8w na grafw me greeklish enw prin katalava oti oloi grafoun sta ellinika. xm…

    November 4, 2010
    • reply

      Θα περιμένω εντυπώσεις!
      Y.Γ.: Γράφε με όποιο τρόπο θέλεις!

      November 4, 2010

Leave a comment: