Σουτζουκάκια με πουρέ και σάλτσα ντομάτας/Soutzoukakia with puree and tomato sauce

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Χωρίς παραλλαγές, χωρίς τίποτα διαφορετικό από το κλασικό πιάτο που φτιάχνει και η μαμά μου και που είναι το αγαπημένο μου.

Αφράτο σουτζουκάκι με κύμινο, απαλός πουρές πατάτας με γάλα και βούτυρο και πλούσια σάλτσα ντομάτας να τα σκεπάζει όλα!

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουτζουκάκια

  • ½ κιλό κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 αυγό
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 4 παξιμαδάκια, βρεγμένα και στυμμένα καλά σε ψίχουλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 10 πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1-2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτί πολτό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Όσο βράζουν οι πατάτες, σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά.
  3. Τα πλάθουμε μακρόστενα, τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ στους 220-230ο C για περίπου 15-20’ γυρίζοντας τα ενδιάμεσα και από τις δύο πλευρές.
  4. Όσο ψήνονται τα σουτζουκάκια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό (1/2 – 1 ποτήρι νερού) και αφήνουμε να βράσει για ~5’.
  6. Τοποθετούμε και τα σουτζουκάκια προσεχτικά μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσουν 10-15’ ή ώσπου να πήξει η καλά η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα σουτζουκάκια.
  7. Φτιάχνουμε τον πουρέ, βάζοντας τις βρασμένες πατάτες στο μύλο λαχανικών και τις αλέθουμε.
  8. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο για 2-3’ μέχρι να βγάλει το άρωμά του
  9. Ρίχνουμε την αλεσμένη πατάτα και το 1 φλυτζάνι γάλα, το τυρί (αν βάλουμε), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ανάλογα με το πόσο σφιχτό τον θέλουμε τον πουρέ, προσθέτουμε λίγο λίγο και το δεύτερο φλυτζάνι γάλα, ανακατεύουμε καλά και βγάζουμε από την φωτιά.
  10. Σερβίρουμε βάζοντας τον πουρέ στο κέντρο του πιάτου και όσα σουτζουκάκια θέλουμε από πάνω με μπόλικη σάλτσα.

____________________________

Soutzoukakia; a traditional dish which is characterized by long and narrow shaped stewed meatballs with garlic and cumin scent. I made them without any interventions, just like my mother cooks them: soft and spicy soutzoukakia, garnished with smashed potatoes with milk and butter and rich tomato sauce covering them all!

Mmmmm!

INGREDIENTS

For soutzoukakia

  • ½ kg mince meat
  • 1 onion finely chopped
  • 2 smashed garlic cloves
  • 1 egg
  • 3 slices of stale bread or 4 small rusks, well soaked and crumbled
  • 3 tbsp olive oil
  • ½ tsp cumin
  • Salt, pepper

For puree

  • 10 potatoes
  • 2 tbsp butter
  • 1-2 cups of evaporated milk
  • 1 tsp nutmeg
  • 2 tbsp grained cheese (optional)
  • Salt, peper

For tomato sauce

  • 500 gr condensed tomato sauce
  • 1 onion finely chopped
  • 1 smashed garlic clove
  • 1 stick of cinnamon
  • 3 tbsp olive oil
  • Salt, pepper
  • Water

DIRECTIONS

  1. Peel potatoes for puree and boil them until they soften
  2. While the potatoes are boiling prepare the soutzoukakia: in a big bowl put all the ingredients until they are well mixed
  3. Shape long (about to a size of a finger) soutzoukakia, put them in a graised pan and grill them at 428-446ο F for about 15-20’ both sides
  4. While soutzoukakia are grilled, prepare the tomato sauce: put the olive oil in a big pan and brown onion and garlic.
  5. Add tomato, cinnamon stick, salt, pepper and some water (1/2-1 glass of water) and let it boil for ~5’
  6. Then put grilled soutzoukakia in the same pan with the boiling tomato sauce, carefully in a row, and continue boiling them on slow fire for 10-15’ or until the sauce thickens. Don’t stir them because they may dissolve.
  7. Make the puree: smash boiled potatoes and put a medium pan with the butter to heat in medium fire.
  8. Put the nutmeg in the butter and let it heat for a while to get all its scent.
  9. Add the smashed potatoes, 1 cup of milk and cheese (if you use any), salt and pepper and mix well on low fire. Depending on how tight you prefer puree add some or all of the 2nd cup of milk stirring well. When all the milk is absorbed, remove it from heat.
  10. Serve hot puree at the centre of a big plate, put soutzoukakia on top and pour tomato sauce all over!

Comments:

  • reply

    Artmemis, poli oraio ta soutzoukakia…kairo na ta fao….yum!

    Sta anglika, to gala einai “evaporated” kai condensed einai “zaxarouxo”.

    December 15, 2010
    • reply

      Thanks a lot Peter!
      I will correct it right now! And please, let me know if you see anything else, any time!

      December 15, 2010
  • reply

    Μ αρεσουν τα σουτζουκακια και τα δικα σου φαινονται τοσο λαχταριστα!
    Καλημερα…

    December 15, 2010
    • reply

      Καλημέρα Ελπινίκη!
      Κι εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά!

      December 15, 2010
  • reply

    FoodJunkie

    Κλασικό, αγαπημένο φαγάκι. Δεν τα είχα ποτέ σκεφτεί ψημένα στο γκριλ τα σουτζουκάκια. Ενδιαφέρον!

    December 15, 2010
    • reply

      @FoodJunkie,
      γίνονται πολύ πιο ελαφριά με αυτόν τον τρόπο απ’ ότι τηγανητά.

      December 15, 2010
  • reply

    Δεν έχω καλύτερο!

    December 15, 2010
  • reply

    Άμα σου πώ ότι εγώ λάτρεψα το σερβίτσιο σου;;; Έτσι τα φτιάχνει και η γιαγιά μου τα σουτζουκάκια στο γκριλ… φυσικά προσθέτει όσο λάδι θα χρειάζονταν για να τηγανιστούν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία! Στον πουρέ βάζω φρέσκο γάλα τον κάνει λίγο πιο ελαφρύ, αλλά είναι θέμα γούστου 🙂

    December 17, 2010
    • reply

      Ζέτα,
      το σερβίτσιο -για την ακρίβεια ένα και μοναδικό πιάτο- είναι της γιαγιάς μου το οποίο, όταν ζήτησα από την μητέρα μου να το κρατήσω και να μην το πετάξει όπως είχε σκοπό να κάνει μαζί με μία άλλη καταπληκτική πιατέλα, άρχισε τότε να ανησυχεί σοβαρά για το “σπλάχνο” της και για το “που-θα-πάει-αυτή-η-κατάσταση-όλο-παλιατζούρες-μαζεύεις!!!”
      Όντως, ο πουρές με το φρέσκο γάλα γίνεται πιο light αλλά με κάτι τέτοια φαγητά, το θέλω το λιπάκι μου!! 🙂

      December 17, 2010
  • reply

    ippo

    Είμαι φοιτητής και το δοκίμασα….μπορώ να πω οτι το πέτυχα κάπως…Πολύ ωραίο….Βέβαια τα έκανα με ριζάκι…αλλα ήταν σούπερ….

    June 12, 2011
    • reply

      @ippo,
      πολύ χαίρομαι που το έφτιαξες και που σου άρεσε! Άντε και στα επόμενα!

      June 14, 2011

Leave a comment: