Λες και ήταν χθες. Δροσερές μελωμένες φρυγανιές με κρέμα λευκή και πορτοκάλι.
Με ανοιχτές τις αισθήσεις και πεσμένο το ζάχαρο, αυτό το απλό, δροσερό, γλυκόπικρο παιδικό ενθύμιο, μου έφερε το χαμόγελο στα χείλη σε κάθε μπουκιά.
Που ήταν πολλές.
Πάρα πολλές.
Κι είπα να δώσω το μισό ταψί για να μη βάλω μασέλα από τώρα.
Με αγάπη.
Στη μαμά μου.
Από το Cookbook, Μαθήματα Μαγειρικής Οικονομίας Α’ τόμος
Μονδέλο: Αργυρώ!
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φρυγανιές (ό,τι φρυγανιές θέλετε. Μπορείτε να πάρετε κι από φούρνο που είναι πιο μεγάλες και πιο χοντρές για πιο χορταστικό μελωμένο παντεσπάνι)
για τη κρέμα γάλακτος
- 4 ποτήρια (1 λίτρο) γάλα φρέσκο
- 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη
για την κρέμα πορτοκάλι
- 4 ποτήρια (1 λίτρο) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 8 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 ποτήρι (100 γρ.) ζάχαρη
για το σιρόπι
- 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) ζάχαρη
- 1 1/2 ποτήρι (330 γρ.) νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5′ (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει να βράζει το υγρό). Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Στρώνουμε σε ένα ταψί που να χωράει όλο το πακέτο με τις φρυγανιές σε μονή στρώση κολλητά τη μία στην άλλη ή σε δύο μικρότερα.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα τις φρυγανιές με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη κρέμα γάλακτος: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 3 ποτήρια γάλα (750 γρ.) και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Εντωμεταξύ σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το υπόλοιπο 4ο ποτήρι γάλα (250 γρ.), τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα -να γίνει δηλαδή αρκετά πηχτή. Βγάζουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκάλι: σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει με τον ίδιο τρόπο η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Παίρνουμε τις δύο κρύες κρέμες. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις μελωμένες φρυγανιές πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά την κρέμα πορτοκάλι.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Eri
πολύ ωραίο Αρτεμάκι μου, δροσερό, χρωματιστό και χαρούμενο! Το έχουμε ανάγκη!
φιλιά!
Artemis Tsipi
@Eri, και πιο πολύ εγώ! Ευχαριστώ πολύ!
Ερμιόνη
Αγαπημένο και υπέροχο γλυκάκι!
Συνήθως το φτιάχναμε με ζελέ, αλλά η κρέμα πορτοκαλιού πρέπει να του πηγαίνει πολύ!
Μαριέττα
Ως παραλήπτρια του υπόλοιπου μισού ταψιού, δηλώνω υπεύθυνα με πλήρη συνείδηση των θερμίδων που συγκέντρωσα (γιατί ελαφρύ, ελαφρύ, αθροιστικά όμως βαραίνει κάπου…) πως ήταν κα-τα-πλη-κτι-κό!!! Γλυκό, δροσερό, χρωματισμό, με πλούσια φρουτένια γεύση …
Τσιπάκι πάντα τέτοια …και απ’ τα χεράκια σου 😉
jenny
Φαίνεται καταπληκτικό! Νομίζω πως το vintage πιατάκι της φωτογραφίας που όλες οι μαμάδες/γιαγιάδες έχουν στο ντουλάπι, είναι η απόλυτη πινελιά και ταιριάζει γάντι στο γλυκό σου!
Foivi Geller
Που το θυμήθηκες!!!! Σ’αγαπώ!!!
Conna
Απίθανο φάινεται Αρτεμις !
Φιλιά
Artemis Tsipi
Το ήξερα που θα συγκινηθεί κόσμος και κοσμάκης μ’ αυτό! Ευχαριστώ!
Sofi
Όντως πολύ…. παιδικό!!!! Ξυπνάει τις πιό γλυκές αναμνήσεις! Συγχαρητήρια! Εκτός του ξερογλυψίματος, νιώθω και συγκίνηση!!!!
cook
Αέρινο και απόλυτα καλοκαιρινό…παρ’όλ’αυτα,ως μνημη παιδικη δεν υπάρχει,η μαμά εφτιαχνε το άλλο,με τις 2 κρέμες γιώτης και στη μέση πτι μπερ 🙂
ΥΓ:νομιζω γνωριστήκατε με την κόρη μου στα Friday’s!
Artemis Tsipi
@cook,
η μαμά μου έφτιαχνε κάτι σαν κι αυτό, μονο που συνήθως είχε ζελέ από πάνω. Ναι, είμασταν μαζί εκεί! Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε κι εμείς κάποια στιγμή!
elenk
επιστροφή στις ρίζες βλέπω! θα το δοκιμάσω με την extravaganga κομματιών πορτοκαλιού με σοκολάτα, που είναι το δικό μου φετίχ, χειμώνα καλοκαίρι! και εις άλλα Άρτεμη!!!!!!!!!
Artemis Tsipi
@elenk, μμμμ… ενδιαφέρουσα εκδοχή!
Diama
Φανταστική δουλειά!!!Μπράβο σου! Καλή συνέχεια! Δ.
Artemis Tsipi
@Diama,
Ευχαριστώ! 🙂
Χρυσαυγή
Καλημέρα και καλώς σε βρήσκω!
Διαβάζω το μπλόγκ σου, περιηγούμαι σε αυτό και μένω έκπληκτη με την εξαιρετική δουλειά που κάνεις Αρτεμις!!
Πραγματικά μου έφτιαξες τη μέρα. Χαίρομαι που είμαι εδώ!!
Θα τα λέμε φυσικότατα!!!
Φιλιά!
Artemis Tsipi
@Χρυσαυγή,
σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂
mookies
Φαίνεται πολύ νόστιμο και δροσερό.Υπέροχο το πορτοκαλί. Μου θυμίζει ένα γλυκό
με φρυγανιές (χωρίς το πορτοκάλι) που έφτιαχνε η μαμά μου.
Artemis Tsipi
@mookies, κι εμένα, γι’ αυτό και το αφιερώνω στη μαμά (μου).
On Top Of Spaghetti
Ουου πρέπει να το δοκιμάσω! Αχ Παναγιά μου πότε θα τελειώσει αυτή η δίαιτα;;;
Artemis Tsipi
Διαίτης είναι, λάιτ γλυκάκι!!
Εύα @nudiefoodie
Άρτεμις μου το ζήλεψα. Υπέροχο και δροσερό μοιάζει. Εμείς φτιάχναμε γαλακτομπουρικο όταν ήμουν παιδί. Δεν το ξέρω ως γλυκό. Θα ήθελα όμως να το ξέρω.
Artemis
Είναι ένα από τα κλασικά γλυκά που έφτιαχναν οι μαμάδες σχεδόν σε όλα τα σπίτια στα 80’s και 90’s με μικρές παραλλαγές -άλλοι έβαζαν ζελέ από πάνω! Θα ‘χει ενδιαφέρον να τη μετατρέψεις σε gluten free!